Sałatka ze szparagami

Opublikowano: 27.04.2021 r., 10:32 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa sałatka z szparagami
Sałatka ze szparagami
Sałatka ze szparagami, bardzo prosta, szybka, smaczna i sycąca. Idealna jako lunch, lekka kolacja, czy dodatek do grilla. Bogactwo witamin w małej liczbie kalorii.
Przygotowanie 20 min
151 kcal
Kcal w porcji
410 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Szparagi - 6 dużych szparagów (przed odłamaniem końców) (250 g)
  • Jajko - 1 sztuka (1 szt.)
  • Mix sałat - 3 garści (60 g)
  • Pomidory koktajlowe - 5 sztuk (100 g)
  • Jogurt naturalny - pół kubeczka (75 ml)
  • Czosnek - pół ząbku (2 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, miska

Przepis na sałatkę ze szparagami krok po kroku

Szparagi umyj i odłam twarde końce.

Pokrój łodyżki na mniejsze kawałki.

Szparagi gotuj 2 minuty w wodzie.

Jajko ugotuj na twardo.

Do miski przełóż mix sałat.

Na sałatach ułóż ugotowane szparagi, połówki pomidorków i ćwiartki ugotowanego jajka.

Czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z jogurtem.

Sałatkę polej jogurtem czosnkowym.

Jak oceniasz przepis na sałatkę ze szparagami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób

Więcej informacji na temat sałatki ze szparagami

Sałatka ze szparagami to bardzo szybki, prosty i smaczny sposób na wykorzystywanie tych warzyw. Sezon na szparagi trwa dość krótko, warto więc w tym czasie zadbać o to, aby często pojawiały się w posiłkach, aby móc maksymalnie wykorzystać wszystkie korzyści płynące z ich spożywania. A tych korzyści jest niezwykle dużo - szparagi są bogate w kwas foliowy, błonnik pokarmowy, witaminy, składniki mineralne i wiele substancji o szerokim prozdrowotnym działaniu.

Przepis na sałatkę ze szparagami jest bardzo prosty. Składniki, które będą Ci potrzebne do jej przygotowania jajka ugotowane na twardo lub półtwardo, pomidorki koktajlowe, ulubiona zielenina (na przykład szpinak, rukola, roszponka, lub dowolny mix sałat) i oczywiście szparagi. Szparagi do sałatki, przed ich dodaniem, należy umyć pod bieżącą wodą, odłamać twarde końcówki, pokroić na mniejsze części i gotować w wodzie lub na parze 2-3 minuty. Ugotowane szparagi wystarczy ułożyć na zielonych liściach, dodać pokrojone na połówki pomidorki i pokrojone w ćwiartki jajko, polać ulubionym sosem… sałatka ze świeżych szparagów gotowa! Świetnie smakuje z lekkimi ziołowymi sosami, na przykład na bazie jogurtu lub dobrej jakości oliwy z oliwek.

Sałatka ze szparagów to danie, które możesz wykorzystać na wiele sposobów - jako drugie śniadanie, szybki lunch w pracy zapakowany na wynos, czy lekka kolacja. Co więcej, pięknie prezentuje się na stole, sprawdzi się więc na spotkania z rodziną, czy przyjaciółmi, a także jako sałatka na grilla.

Danie jest bardzo sycące, dzięki czemu uczucie przyjemnego najedzenia powinno utrzymać się przez dłuższy czas, co skutecznie może zapobiec podjadaniu między posiłkami. Sałatka sama w sobie jest też niskokaloryczna, jest to więc idealna propozycja dla osób odchudzających się. W bardzo małej ilości kalorii mieści się bogactwo składników odżywczych. Sałatka jest odpowiednia także dla osób z cukrzycą, czy insulinoopornością. To również danie, które warto zaproponować dzieciom i włączyć je w proces przygotowywania sałatki.

Alergeny w sałatce ze szparagami

Lista alergenów dla sałatki ze szparagami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze sałatki ze szparagami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(410g)
Energia (kcal)
36.91
151.31
Białko (g)
3.37
13.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(410g)
Węglowodany (g)
4.09
16.79
Węglowodany przyswajalne (g)
2.76
11.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.33
5.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(410g)
Tłuszcz (g)
1.10
4.51
Tłuszcze nasycone (g)
0.47
1.94
Tłuszcze nienasycone (g)
0.63
2.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.38
1.58
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.24
0.99
Cholesterol (mg)
38.03
155.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(410g)
Witamina A (µg (mcg))
44.56
182.68
Witamina B6 (mg)
0.09
0.37
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.72
Witamina C (mg)
5.66
23.21
Witamina D (µg (mcg))
0.37
1.51
Witamina E (mg)
0.13
0.52
Retinol (µg (mcg))
16.51
67.70
Tiamina (mg)
0.09
0.36
Ryboflawina (mg)
0.15
0.62
Niacyna (mg)
0.60
2.47
Foliany (µg (mcg))
36.40
149.26
Beta karoten (µg (mcg))
323.06
1324.56

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(410g)
Sód (mg)
28.08
115.13
Potas (mg)
203.28
833.44
Wapń (mg)
48.80
200.06
Fosfor (mg)
73.01
299.34
Magnez (mg)
13.20
54.12
Żelazo (mg)
1.28
5.24
Cynk (mg)
0.57
2.32
Miedź (mg)
0.11
0.46
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki ze szparagami 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki ze szparagami

Koszt składników
36.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szparagi
250 g
6 dużych szparagów (przed odłamaniem końców)
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 250 g
Jajko
1 szt.
1 sztuka
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mix sałat
60 g
3 garści
4.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Pomidory koktajlowe
100 g
5 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Jogurt naturalny
75 ml
pół kubeczka
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 75 ml
Czosnek
2 g
pół ząbku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 2 g
Koszt składników
36.30