Syrop z imbiru miodu i cytryny
- Cytryna - 2 sztuki (120 g)
- Miód - 4 łyżki (40 g)
- Imbir korzeń - 3 cm (20 g)
Przepis na syrop z imbiru miodu i cytryny krok po kroku
Cytrynę wyparz lub zlej wrzątkiem, pokrój w plastry i przełóż do słoiczka.
Dodaj imbir przeciśnięty przez praskę.
Całość polej miodem.
Wymieszaj delikatnie i zakręć słoik, zostaw go na całą noc w chłodnym i ciemnym miejscu.
Więcej informacji na temat syropu z imbiru miodu i cytryny
Zdrowy syrop z imbiru miodu i cytryny był przygotowywany przez nasze mamy i babcie szczególnie w okresie naszego dzieciństwa. Jego domowa produkcja jest niezwykle prosta i tania.
Syrop ten ma wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu.
To dobry pomysł na zwiększenie naszej odporności, walkę z kaszlem lub na przeziębienie, jest dobry nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.
Syrop ma działanie antywirusowe i antybakteryjne. Dlatego jest tak często przygotowywany właśnie w okresie jesienno-zimowym i zimowym.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na syrop z imbiru miodu i cytryny.
Wystarczy, że cytrynę wyparzysz lub zlejesz wrzątkiem, następnie pokrój w plastry i przełóż do słoiczka. Dodaj imbir przeciśnięty przez praskę. Całość polej miodem. Wymieszaj delikatnie i zakręć słoik, zostaw go na całą noc w chłodnym i ciemnym miejscu.
Po tym czasie wystarczy, że przelejesz sok przez gazę, aby pozbyć się kawałków imbiru.
W kilka godzin masz zdrowy i tradycyjny syrop domowej roboty. Możesz go stosować np. na kaszel lub w czasie trwania infekcji wirusowych. Pamiętaj jednak, aby nie pomijać wizyty u lekarza, domowy syrop może być tylko wsparciem odporności.
Zatem czy syrop z cytryny i imbiru ma jakieś wady?
Jednym z głównych składników jest imbir, który odpowiada za właściwości zdrowotne, drugim składnikiem, który stanowi dużą część syropu, jest miód. Dzięki niemu cytryna i imbir wypuszczają sok, na którym nam zależy. Nie będzie on miał dla nas wielu niekorzystnych konsekwencji, jeśli spożyjemy syrop rano jeszcze przed umyciem zębów. Nie osiądzie się ona na szkliwie i nie wpłynie na jego zniszczenie.
Bardzo ważne jest, aby nie podawać syropu z cukrem dzieciom tuż przed spaniem. Jeśli chcesz podawać go wieczorem, pamiętaj, aby zrobić to przed umyciem zębów.
W przeciwnym razie cukier może powodować niszczenie szkliwa.
Jak widzisz, przygotowanie domowy syrop jest szybki i łatwy w przygotowaniu.
To chyba najtańszy sposób na podniesienie swojej odporności, dlatego zachęcam do samodzielnego przygotowania.
Skoro już wiesz, jak zrobić syrop z imbiru miodu i cytryny, koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis i spróbuj sam, że jest najlepszy.
Alergeny w syropie z imbiru miodu i cytryny
Lista alergenów dla syropu z imbiru miodu i cytryny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z imbiru miodu i cytryny
Wartości odżywcze syropu z imbiru miodu i cytryny
Pamiętaj, aby nie spożywać syropu na noc, a jeśli tak robisz, umyj jeszcze zęby. Miód może powodować powstanie próchnicy.
Energia i białka
(20g)
Węglowodany
(20g)
Tłuszcze
(20g)
Witaminy
(20g)
Składniki mineralne
(20g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.