Syrop z imbiru miodu i cytryny

Opublikowano: 18.05.2023 r., 21:27 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naturalny syrop na odporność
Syrop z imbiru miodu i cytryny
Domowe sposoby na przeziębienie są znane nie od dziś, dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na syrop z imbiru miodu i cytryny.
Przygotowanie 15 min
19 kcal
Kcal w porcji
20 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Cytryna - 2 sztuki (120 g)
  • Miód - 4 łyżki (40 g)
  • Imbir korzeń - 3 cm (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
słoik, praska do czosnku

Przepis na syrop z imbiru miodu i cytryny krok po kroku

Cytrynę wyparz lub zlej wrzątkiem, pokrój w plastry i przełóż do słoiczka.

Dodaj imbir przeciśnięty przez praskę.

Całość polej miodem.

Wymieszaj delikatnie i zakręć słoik, zostaw go na całą noc w chłodnym i ciemnym miejscu.

Jak oceniasz przepis na syrop z imbiru miodu i cytryny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat syropu z imbiru miodu i cytryny

Zdrowy syrop z imbiru miodu i cytryny był przygotowywany przez nasze mamy i babcie szczególnie w okresie naszego dzieciństwa. Jego domowa produkcja jest niezwykle prosta i tania.

Syrop ten ma wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu.

To dobry pomysł na zwiększenie naszej odporności, walkę z kaszlem lub na przeziębienie, jest dobry nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.

Syrop ma działanie antywirusowe i antybakteryjne. Dlatego jest tak często przygotowywany właśnie w okresie jesienno-zimowym i zimowym.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na syrop z imbiru miodu i cytryny.

Wystarczy, że cytrynę wyparzysz lub zlejesz wrzątkiem, następnie pokrój w plastry i przełóż do słoiczka. Dodaj imbir przeciśnięty przez praskę. Całość polej miodem. Wymieszaj delikatnie i zakręć słoik, zostaw go na całą noc w chłodnym i ciemnym miejscu.

Po tym czasie wystarczy, że przelejesz sok przez gazę, aby pozbyć się kawałków imbiru.

W kilka godzin masz zdrowy i tradycyjny syrop domowej roboty. Możesz go stosować np. na kaszel lub w czasie trwania infekcji wirusowych. Pamiętaj jednak, aby nie pomijać wizyty u lekarza, domowy syrop może być tylko wsparciem odporności.

Zatem czy syrop z cytryny i imbiru ma jakieś wady?

Jednym z głównych składników jest imbir, który odpowiada za właściwości zdrowotne, drugim składnikiem, który stanowi dużą część syropu, jest miód. Dzięki niemu cytryna i imbir wypuszczają sok, na którym nam zależy. Nie będzie on miał dla nas wielu niekorzystnych konsekwencji, jeśli spożyjemy syrop rano jeszcze przed umyciem zębów. Nie osiądzie się ona na szkliwie i nie wpłynie na jego zniszczenie.

Bardzo ważne jest, aby nie podawać syropu z cukrem dzieciom tuż przed spaniem. Jeśli chcesz podawać go wieczorem, pamiętaj, aby zrobić to przed umyciem zębów.

W przeciwnym razie cukier może powodować niszczenie szkliwa.

Jak widzisz, przygotowanie domowy syrop jest szybki i łatwy w przygotowaniu.

To chyba najtańszy sposób na podniesienie swojej odporności, dlatego zachęcam do samodzielnego przygotowania.

Skoro już wiesz, jak zrobić syrop z imbiru miodu i cytryny, koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis i spróbuj sam, że jest najlepszy.

Alergeny w syropie z imbiru miodu i cytryny

Lista alergenów dla syropu z imbiru miodu i cytryny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z imbiru miodu i cytryny

Wartości odżywcze syropu z imbiru miodu i cytryny

na 100g gotowej potrawy

Pamiętaj, aby nie spożywać syropu na noc, a jeśli tak robisz, umyj jeszcze zęby. Miód może powodować powstanie próchnicy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kcal)
95.78
19.16
Białko (g)
1.00
0.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany (g)
26.50
5.30
Węglowodany przyswajalne (g)
24.37
4.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.13
0.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz (g)
0.67
0.13
Tłuszcze nasycone (g)
0.57
0.11
Tłuszcze nienasycone (g)
0.10
0.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.02
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.08
0.02
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina A (µg (mcg))
0.67
0.13
Witamina B6 (mg)
0.08
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
36.00
7.20
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.10
0.02
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.01
Ryboflawina (mg)
0.03
0.01
Niacyna (mg)
0.18
0.04
Foliany (µg (mcg))
9.00
1.80
Beta karoten (µg (mcg))
2.00
0.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód (mg)
3.67
0.73
Potas (mg)
149.67
29.93
Wapń (mg)
20.44
4.09
Fosfor (mg)
15.33
3.07
Magnez (mg)
10.56
2.11
Żelazo (mg)
0.20
0.04
Cynk (mg)
0.13
0.03
Miedź (mg)
0.06
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny syropu z imbiru miodu i cytryny 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania syropu z imbiru miodu i cytryny

Koszt składników
20.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cytryna
120 g
2 sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 120 g
Miód
40 g
4 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Imbir korzeń
20 g
3 cm
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 20 g
Koszt składników
20.80