Syrop z cebuli i czosnku

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:46 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowy syrop cebulowo-czosnkowy
Syrop z cebuli i czosnku
Syrop z cebuli i czosnku to wspaniała opcja na doskonały specyfik, który pozwoli Ci zadbać o zdrowie. Jest najlepszym wyborem w przypadku infekcji wirusowych.
Przygotowanie 30 min
574 kcal
Kcal w porcji
520 g
Wielkość porcji
82
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Cebula (400 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Cukier (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
słoik, gaza

Przepis na syrop z cebuli i czosnku krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w plasterki,czosnek posiekaj. Wszystko przełóż do słoika i zasyp cukrem.

Zakręć słoik i odstaw na kilka godzin, by cebula i czosnek puściły sok.

Gotowy sok przelej przez gazę. Przechowuj nie dłużej niż 2tyg. w lodówce.

Jak oceniasz przepis na syrop z cebuli i czosnku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat syropu z cebuli i czosnku

Syrop z cebuli i czosnku to wspaniała opcja na doskonały specyfik, który pozwoli Ci zadbać o zdrowie. Jest najlepszym wyborem w przypadku infekcji wirusowych.

Przepis na syrop z cebuli i czosnku to pomysł na miksturę, która doskonale działa na odporność. Sprawdzi się na przeziębienie, ale też w przypadku bólu gardła, czy kaszlu. Ma właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Uważany jest za naturalny antybiotyk. Syrop z cebuli może być stosowany w celu zwiększenia odporności. Dzięki dużej zawartości witaminy C wzmacnia odporność organizmu na infekcje. Ze względu na swoje właściwości często przygotowywany jest w okresie jesiennym i zimowym, kiedy to wiele osób choruje.

Wiele osób używa soku z cebuli jako alternatywy dla leków na lekkie infekcje. Sposób ten praktykowany był przez lata jeszcze przez nasze mamy i babcie. Teraz sięgają po niego rodzice maluchów, którzy obawiają się podawać im mocniejszych leków. To opcja, która jest znacznie bezpieczniejsza, a także tańsza. Dla wielu również bardziej dostępna. Cebula i czosnek, czyli dwa głównie składniki są jednymi z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Warto wykorzystać w pełni ich potencjał, nie tylko smakowy, ale również zdrowotny, by przygotować ten specyfik. Syrop z cebuli to doskonały pomysł na domowe lekarstwo na kaszel. Syrop jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i można go przechowywać przez maksymalnie 2 tygodnie w lodówce. Skład syropu możesz modyfikować według własnych preferencji, np. dodając kurkumy, czy cynamonu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić syrop z cebuli i czosnku, by był zdrowy i dobry, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Sok z cebuli obfituje w liczne związki mineralne: żelazo, wapń, fosfor, miedź, selen, cynk oraz magnez. Jest też dobrym źródłem witaminy C, zawiera witaminy z grupy B, oraz rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, E, K i wiele substancji o działaniu antyoksydacyjnym, w szczególności flawonoidy. Składniki zawarte w cebuli mają wpływ na obniżenie ciśnienia oraz poziomu cholesterolu. Zawiera ona składniki, których korzystny wpływ na leczenie raka jelita grubego.

Alergeny w syropie z cebuli i czosnku

Lista alergenów dla syropu z cebuli i czosnku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z cebuli i czosnku

Wartości odżywcze syropu z cebuli i czosnku

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, pełna witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(520g)
Energia (kcal)
110.54
574.80
Białko (g)
1.09
5.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(520g)
Węglowodany (g)
27.61
143.58
Węglowodany przyswajalne (g)
26.22
136.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.39
7.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(520g)
Tłuszcz (g)
0.16
0.82
Tłuszcze nasycone (g)
0.12
0.65
Tłuszcze nienasycone (g)
0.03
0.17
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(520g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.14
0.73
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
6.89
35.84
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.02
0.10
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.24
Ryboflawina (mg)
0.03
0.16
Niacyna (mg)
0.12
0.62
Foliany (µg (mcg))
14.73
76.60
Beta karoten (µg (mcg))
0.96
5.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(520g)
Sód (mg)
3.92
20.40
Potas (mg)
128.12
666.20
Wapń (mg)
24.85
129.20
Fosfor (mg)
28.19
146.60
Magnez (mg)
8.65
45.00
Żelazo (mg)
0.24
1.23
Cynk (mg)
0.18
0.92
Miedź (mg)
0.04
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny syropu z cebuli i czosnku 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania syropu z cebuli i czosnku

Koszt składników
8.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Czosnek
20 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
8.50