Syrop z cebuli i czosnku
- Cebula (400 g)
- Czosnek (20 g)
- Cukier (100 g)
Przepis na syrop z cebuli i czosnku krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w plasterki,czosnek posiekaj. Wszystko przełóż do słoika i zasyp cukrem.
Zakręć słoik i odstaw na kilka godzin, by cebula i czosnek puściły sok.
Gotowy sok przelej przez gazę. Przechowuj nie dłużej niż 2tyg. w lodówce.
Więcej informacji na temat syropu z cebuli i czosnku
Syrop z cebuli i czosnku to wspaniała opcja na doskonały specyfik, który pozwoli Ci zadbać o zdrowie. Jest najlepszym wyborem w przypadku infekcji wirusowych.
Przepis na syrop z cebuli i czosnku to pomysł na miksturę, która doskonale działa na odporność. Sprawdzi się na przeziębienie, ale też w przypadku bólu gardła, czy kaszlu. Ma właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Uważany jest za naturalny antybiotyk. Syrop z cebuli może być stosowany w celu zwiększenia odporności. Dzięki dużej zawartości witaminy C wzmacnia odporność organizmu na infekcje. Ze względu na swoje właściwości często przygotowywany jest w okresie jesiennym i zimowym, kiedy to wiele osób choruje.
Wiele osób używa soku z cebuli jako alternatywy dla leków na lekkie infekcje. Sposób ten praktykowany był przez lata jeszcze przez nasze mamy i babcie. Teraz sięgają po niego rodzice maluchów, którzy obawiają się podawać im mocniejszych leków. To opcja, która jest znacznie bezpieczniejsza, a także tańsza. Dla wielu również bardziej dostępna. Cebula i czosnek, czyli dwa głównie składniki są jednymi z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Warto wykorzystać w pełni ich potencjał, nie tylko smakowy, ale również zdrowotny, by przygotować ten specyfik. Syrop z cebuli to doskonały pomysł na domowe lekarstwo na kaszel. Syrop jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i można go przechowywać przez maksymalnie 2 tygodnie w lodówce. Skład syropu możesz modyfikować według własnych preferencji, np. dodając kurkumy, czy cynamonu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić syrop z cebuli i czosnku, by był zdrowy i dobry, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Sok z cebuli obfituje w liczne związki mineralne: żelazo, wapń, fosfor, miedź, selen, cynk oraz magnez. Jest też dobrym źródłem witaminy C, zawiera witaminy z grupy B, oraz rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, E, K i wiele substancji o działaniu antyoksydacyjnym, w szczególności flawonoidy. Składniki zawarte w cebuli mają wpływ na obniżenie ciśnienia oraz poziomu cholesterolu. Zawiera ona składniki, których korzystny wpływ na leczenie raka jelita grubego.
Alergeny w syropie z cebuli i czosnku
Lista alergenów dla syropu z cebuli i czosnku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z cebuli i czosnku
Wartości odżywcze syropu z cebuli i czosnku
To zdrowa opcja, pełna witamin.
Energia i białka
(520g)
Węglowodany
(520g)
Tłuszcze
(520g)
Witaminy
(520g)
Składniki mineralne
(520g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.