Swojski smalec
- Słonina wieprzowa (500 g)
- Karkówka wieprzowa (250 g)
- Cebula (100 g)
Przepis na swojski smalec krok po kroku
Mięso i słoninę opłucz dokładnie i pokrój w bardzo drobną kostkę.
Rozgrzej dużą patelnię i przerzuć mięso i słoninę.
Cebulę umyj i obierz. Pokrój w drobną kostkę i przełóż na patelnię.
Smaż przez 20 minut.
Smalec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ostudź go i przełóż do słoika.
Więcej informacji na temat swojskiego smalcu
Swojski smalec to niezwykle ciekawy i prosty w przygotowaniu dodatek do pieczywa, który zachwyci wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Jest mega smaczny! Smakuje wspaniale zarówno ze skwarkami, jak i z cebulką. Z tej receptury dowiesz się jak przyrządzić go w prosty sposób.
Przepis na swojski smalec to doskonała opcja na domowy tłuszcz do kanapek. Całość możesz zrobić samodzielnie w domu w kilka chwil. Wystarczy odrobina cierpliwości i wolnego czasu, by wykonać go samodzielnie. Ten smaczny i łatwy przepis nie zawiera również konserwantów, dzięki czemu całość jest zdrowszym wyborem. Najlepiej smakuje przygotowany ze skwarkami, dlatego warto jest dołożyć, dość sporo mięsa. To udoskonali jego smak i konsystencję. Jest niezwykle gęsty i kremowy, a także dość słony w smaku. Idealnie komponuje się w nim mięso wieprzowe z dodatkiem cebuli.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić swojski smalec, by był smaczny i prosty, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem. Powstaje z niego domowy smalec idealny, który smakuje dużo lepiej niż ten sprzedawany w sklepie. To dlatego warto jest go wykonać w swojej kuchni, by móc cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Ten przepis jest tak świetny, że warto od razu zrobić jego większą porcję, by móc cieszyć się nim jeszcze dłużej. Pasuje nie tylko do kanapek, można używać go również do smażenia. Nie sprawdzi się jednak w przypadku słodkich dań - to dlatego, że zawiera naprawdę sporo mięsa. Najlepszy smalec zrobisz ze słoniny połączonej z mięsem. Ze względu na dość dużą zawartość mięsa i skwarków smakuje naprawdę obłędnie i idealnie się sprawdza na kanapkach. Świetnie komponuje się ze świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej. Zwłaszcza tym, dla których najsmaczniejsze są dania mięsne. Ten smalec jest tak dobry, że znika ze słoika w mgnieniu oka. Choć całość może wydawać się dość skomplikowana, to wcale tak nie jest. Poradzisz sobie na pewno, nawet jeśli to twój pierwszy raz z tym przetworem.
Alergeny w swojskim smalcu
Lista alergenów dla swojskiego smalcu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na swojski smalec
Wartości odżywcze swojskiego smalcu
To wybór niezbyt zdrowy, ze względu na ogromną ilość nasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(850g)
Węglowodany
(850g)
Tłuszcze
(850g)
Witaminy
(850g)
Składniki mineralne
(850g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.