Surówka z kalarepy i jabłka

Opublikowano: 24.11.2021 r., 15:28 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kalarepa i jabłko w surówce
Surówka z kalarepy i jabłka
Nie ma nic lepszego niż domowa surówka ze świeżych warzyw i owoców. Przygotuj surówkę z kalarepy i jabłka jako dodatek do obiadu lub zjedz ją na lunch w ciągu dnia.
Przygotowanie 20 min
68 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Jabłko (300 g)
  • Kalarepa - 3 sztuki (300 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Natka pietruszki - 1 garść (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
tarka, miska

Przepis na surówkę z kalarepy i jabłka krok po kroku

Jabłko obierz se skóry i usuń gniazda nasienne.

Zetrzyj jabłko i kalarepę na tarce o grubych oczkach.

Surówkę skropl sokiem z cytryną i wymieszaj.

Dodaj oliwę z oliwek, a całość posyp posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na surówkę z kalarepy i jabłka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat surówki z kalarepy i jabłka

Nie ma nic lepszego niż samodzielne przygotowanie surówki do rodzinnego obiadu.

Surówka z kalarepy i jabłka nie dość, że jest niezwykle pyszna to jeszcze zdrowa.

Jabłka są źródłem cennego błonnika pokarmowego w postaci pektyn, a to oznacza, że fantastycznie będą wpływać na perystaltykę naszych jelit. Mają niski indeks glikemicznym, co oznacza, że mogą być spożywane przez osoby z zburzeniami gospodarki węglowodanowej np. insulinooporność czy cukrzycą typu 2. Dodatkowo są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, w skrócie samo zdrowie.

Natomiast kalarepa pomimo tego, że jest niskokaloryczna, ponieważ zawiera tylko 27 kcal w 100 g i jest bogactwem witamin. Należy ona jednak do produktów o średnim indeksie glikemicznym dlatego z jej spożyciem powinny uważać szczególnie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej np. insulinooporność lub cukrzyca typu 2. Wtedy należy zwrócić szczególną uwagę na ilość jej spożycia w ciągu dnia. Oczywiście należy zwrócić szczególną uwagę na jej ilość, nie oznacza to, że staje się zakazana dla grupy osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Wracając do naszej surówki niezwykle bogatej niemal we wszystkie witaminy. Zatem jak zrobić surówkę z kalarepy i jabłka?

Wystarczy, że wymienione produkty zetrzesz na tarce o grubych oczkach i wymieszasz. Co ważne obficie skropl je sokiem z cytryny. Zapobiegnie to procesom utleniania, mówiąc prościej jabłko nie ściemnieje przez zawarty w soku z cytryny kwas askorbinowy. Dlatego jak najbardziej polecam to zrobić.

Tarte warzywa dostarczą jeszcze więcej błonnika niż te w całości. Na tym etapie dodaje jeszcze odrobinę oliwy z oliwek, a całą sałatkę posypuję obficie posiekaną natką pietruszki. To dodatkowa porcja witaminy C w naszym daniu.

Jak widzisz przepis na surówkę z kalarepy i jabłka jest bardzo prosty, poradzi sobie z nią każdy. Starte warzywa możesz połączyć z majonezem lub jogurtem naturalnym, ja jednak pozostawiam ją w takiej czystej wersji bez dodatków. Chyba, że mówimy tutaj o dodatkach warzywa, świetnie komponuje się marchewka. Domowa surówka będzie dobra jako dodatek do obiadu.

Alergeny w surówce z kalarepy i jabłka

Lista alergenów dla surówki z kalarepy i jabłka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z kalarepy i jabłka

Wartości odżywcze surówki z kalarepy i jabłka

na 100g gotowej potrawy

Domowe surówki to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż kupna wersja.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
68.12
68.12
Białko (g)
1.02
1.02
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
9.48
9.48
Węglowodany przyswajalne (g)
6.56
6.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.92
2.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
3.27
3.27
Tłuszcze nasycone (g)
0.62
0.62
Tłuszcze nienasycone (g)
2.65
2.65
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
15.50
15.50
Witamina B6 (mg)
0.10
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.76
0.76
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Ryboflawina (mg)
0.03
0.03
Niacyna (mg)
0.27
0.27
Foliany (µg (mcg))
13.66
13.66
Beta karoten (µg (mcg))
179.84
179.84

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
12.12
12.12
Potas (mg)
228.28
228.28
Wapń (mg)
18.41
18.41
Fosfor (mg)
28.06
28.06
Magnez (mg)
12.81
12.81
Żelazo (mg)
0.46
0.46
Cynk (mg)
0.07
0.07
Miedź (mg)
0.08
0.08
Mangan (mg)
0.09
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kalarepy i jabłka 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z kalarepy i jabłka

Koszt składników
28.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
300 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Kalarepa
300 g
3 sztuki
2.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 300 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Natka pietruszki
20 g
1 garść
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
28.00