Surówka z kalarepy i ogórka

Opublikowano: 13.12.2021 r., 7:15 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z kalarepy i ogórka w misce
Surówka z kalarepy i ogórka
Surówka z kalarepy i ogórka to idealny dodatek do dań głównych. Najlepiej smakuje w połączeniu z mięsem pieczonym lub duszony. Spróbuj jej, a zagości u Ciebie na stałe.
Przygotowanie 20 min
Mieszanie i łączenie 15 min
38 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
38
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kalarepa 1 kalarepa (180 g)
  • Ogórek 1 ogórek (170 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 5 łyżeczek (20 g)
  • Majonez light 1 łyżka (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, miska

Przepis na surówkę z kalarepy i ogórka krok po kroku

Kalarepę umyj, obierz i zetrzyj na tace na drobnych oczkach.

Ogórka pokrój w półplasterki i oprósz go solą. Poczekaj kilka minut. Następnie odlej z nich nadmiar wody.

Ogórka dodaj do kalarepy, wsyp posiekany koperek i przyprawy oraz dodaj majonez.

Składniki dokładnie wymieszaj.

Przed podaniem surówkę warto schłodzić w lodówce.

Jak oceniasz przepis na surówkę z kalarepy i ogórka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób

Więcej informacji na temat surówki z kalarepy i ogórka

Pyszna surówka z kalarepy i ogórka to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do obiadu. Kalarepa w połączeniu z ogórkiem, koperkiem i przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Surówka zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz ją doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania. Składniki, z których się składa, na dodatek posiada wiele wartości odżywczych.

Jak zrobić surówkę z kalarepy i ogórka? Przygotowanie jej jest proste. Na początku należy kalarepę umyć, obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Następnie ogórka kroimy w półplasterki i zasypujemy go solą. Czekamy kilka minut i odlewamy nadmiar powstałej wody. Do kalarepy dodajemy ogórka, posiekany koperek, majonez i przyprawy. Składniki dokładnie mieszamy. Surówkę przed podaniem warto schłodzić w lodówce.

Przepis na surówkę z kalarepy i ogórka nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z kalarepy, która posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest to składnik o silnym działaniu antynowotworowym, ze względu na izotiocyjanów oraz indolie, które występują w ich składzie. Warzywo wykazuje także działanie grzybo i bakteriobójcze. Może zapobiegać rozwoju H. Pylori, która odpowiada za powstanie wrzodów żołądka oraz dwunastnicy. Kalarepa to także źródło luteiny, która odpowiada za ochronę naszych oczu. Ponadto liście kalarepy to bogactwo żelaza, które jest bardzo istotne przy leczeniu anemii.

Ogórek zielony w połączeniu z kalarepą posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Posiłki wegetariańskie w połączeniu z przyprawami nadają aromatu, który będzie roznosił się po całym domu. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.

Alergeny w surówce z kalarepy i ogórka

Lista alergenów dla surówki z kalarepy i ogórka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Wartości odżywcze surówki z kalarepy i ogórka

na 100g gotowej potrawy

Surówka z kalarepy zawiera składniki o wysokiej wartości odżywczej, a dodatkowo posiada niski IG.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
38.52
38.52
Białko (g)
1.24
1.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
5.38
5.38
Węglowodany przyswajalne (g)
3.44
3.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.94
1.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
1.81
1.81
Tłuszcze nasycone (g)
0.38
0.38
Tłuszcze nienasycone (g)
1.44
1.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.42
0.42
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.01
1.01
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.04
Cholesterol (mg)
1.20
1.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
22.93
22.93
Witamina B6 (mg)
0.09
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
33.34
33.34
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.23
0.23
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.38
0.38
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Ryboflawina (mg)
0.04
0.04
Niacyna (mg)
0.30
0.30
Foliany (µg (mcg))
17.98
17.98
Beta karoten (µg (mcg))
35.95
35.95
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
74.92
74.92
Potas (mg)
259.20
259.20
Wapń (mg)
28.45
28.45
Fosfor (mg)
35.32
35.32
Magnez (mg)
16.97
16.97
Żelazo (mg)
0.64
0.64
Cynk (mg)
0.15
0.15
Miedź (mg)
0.08
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kalarepy i ogórka 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z kalarepy i ogórka

Koszt składników
13.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalarepa
180 g
1 kalarepa
2.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 180 g
Ogórek
170 g
1 ogórek
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.70
Za 170 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
5 łyżeczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Majonez light
30 g
1 łyżka
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Koszt składników
13.00