Pieczona kalarepa

Opublikowano: 25.11.2021 r., 19:12 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kalarepa
Pieczona kalarepa
Pomysł na szybką i zdrową przekąskę? Poznaj przepis na pieczoną kalarepę, która zastąpi Ci chipsy do ulubionego serialu.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
104 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Kalarepa 2 sztuki (200 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, blaszka do pieczenia

Przepis na pieczoną kalarepę krok po kroku

Kalarepę obierz ze skóry i pokrój w słupki.

Wymieszaj kalarepę z oliwą z oliwek i przyprawami.

Wyłóż kalarepę na papier do pieczenia i upiecz w piecu przez 20 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na pieczoną kalarepę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat pieczonej kalarepy

Pieczona kalarepa jako zdrowa przekąska do Twojego ulubionego filmu lub na lunch. Kto powiedział, że przekąski do filmu w piątkowy wieczór muszą być wysokokaloryczne i nie zdrowe?

Dzisiaj przedstawiam, Wam przepis na pieczoną kalarepę. Przepis jest banalnie prosty, a pieczona w piekarniku kalarepa pyszna. Wystarczy, że obierzesz warzywo i pokroisz w słupki. Teraz tylko skropl oliwą z oliwek i dużą ilością przypraw. Ja zawsze stawiam na czerwoną paprykę wędzoną, słodką, oregano, pieprz i sól.

Całość dokładnie wymieszaj i przełóż na blachę z papierem do pieczenia.

Piecz kalarepę do momentu, aż będzie miękka. Nie powinno zająć to więcej niż 25 minut.

Skoro już wiesz jak upiec kalarepę, która będzie fit podpowiem tylko, że nie musisz ograniczać się do niej. Wszystkie pieczone warzywa to będzie super alternatywa na przekąskę lub na kolację. W piątkowy wieczór lub weekend, który spędzasz ze znajomymi nie muszą na stole gościć chipsy i inne wysokoenergetyczne przekąski z dużą zawartością soli lub słodycze i to w dodatku kupne. W takie dni warto postawić na zdrowe przekąski. Może to być pieczona kalarepa ale śmiało możecie pokroić też marchewkę lub ciecierzycę z zalewy i wszystko razem upiec. Świetnie sprawdzi się tutaj dip oczywiście własnej roboty. Postaw na guacamole ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny lub limonki, nasionami słonecznika i posiekaną kolendrą lub na domowy sos czosnkowy na bazie jogurtu z rozgniecionym czosnkiem.

Dietetyczna propozycja wcale nie musi być nudna i nie smaczna. Będzie kolorowo i smacznie. Pamiętajcie jednak, że nie wszystko co jest zdrowe będzie dobre dla każdego. Wcześniej wspomniana przeze mnie kalarepa pomimo, że jest zdrowa i jest źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych to jest produktem o wysokim indeksie glikemicznym co jest szczególnie ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Skoro już masz pomysł na zdrową przekąskę i wiesz jak zrobić pieczoną kalarepę ale nie tylko, Twoja kolej. Koniecznie spróbuj.

Alergeny w pieczonej kalarepie

Lista alergenów dla pieczonej kalarepy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczoną kalarepę

Wartości odżywcze pieczonej kalarepy

na 100g gotowej potrawy

Pieczona kalarepa to idealne rozwiązanie na zdrową przekąskę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
104.91
104.91
Białko (g)
1.55
1.55
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
5.64
5.64
Węglowodany przyswajalne (g)
2.36
2.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.27
3.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
9.18
9.18
Tłuszcze nasycone (g)
1.54
1.54
Tłuszcze nienasycone (g)
7.65
7.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.65
6.65
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.00
1.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
1.82
1.82
Witamina B6 (mg)
0.14
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
56.36
56.36
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.75
1.75
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.05
Ryboflawina (mg)
0.02
0.02
Niacyna (mg)
0.36
0.36
Foliany (µg (mcg))
14.55
14.55
Beta karoten (µg (mcg))
20.00
20.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
18.36
18.36
Potas (mg)
318.27
318.27
Wapń (mg)
21.91
21.91
Fosfor (mg)
41.82
41.82
Magnez (mg)
17.27
17.27
Żelazo (mg)
0.41
0.41
Cynk (mg)
0.03
0.03
Miedź (mg)
0.12
0.12
Mangan (mg)
0.13
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonej kalarepy 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonej kalarepy

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalarepa
200 g
2 sztuki
2.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
22.50