Przepis na surówkę z kalarepy i marchewki krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
tarka, duża miska, miseczka

Marchew i kalarepę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Dopraw ją solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i dodaj oliwę.

Całość dokładnie wymieszaj.

Surówka z kalarepy i marchewki podana w drewnianej misce.
surówka z kalarepy i marchewki
Koszt przygotowania dania
4.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
88 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
15

Surówka z kalarepy i marchewki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z kalarepy i marchewki

Surówka z kalarepy i marchewki to wspaniała propozycja na naprawdę pyszne i ciekawe danie, które nie tylko naprawdę fantastycznie smakuje, ale również jest bardzo zdrowe. Ta surówka będzie idealnym dopełnieniem każdego, nawet najnudniejszego obiadu, ze względu na mnogość barw i smaków, które się w niej pojawiają.

Przepis na surówkę z kalarepy i marchewki jest naprawdę bardzo prosty, więc idealnie sprawdzi się dla początkujących kucharzy. Całość jest pyszna i bardzo aromatyczna. Do jej przygotowania wystarczą tylko dwa składniki - marchew i kalarepa. Choć to pierwsze warzywo jest niezwykle popularne i często gości w codziennym menu, to jednak druga opcja jest już nieco bardziej egzotyczna. Jednak warto zrobić miejsce w swojej diecie również na kalarepkę. Ze względu na dużą zawartość związków siarkowych wykazuje ona działanie chroniące przed powstawaniem nowotworów. Oprócz tego w kalarepie można znaleźć również luteinę, która dba o dobre zdrowie wzroku. Wykazuje również działanie bakteriobójcze. Kalarepę można jeść zarówno na surowo jak i po obróbce termicznej. To warzywo niezwykle niskokaloryczne, a także o małej ilości cukrów, więc będzie świetnym wyborem zarówno dla osób na diecie redukcyjnej, jak i tych cierpiących z powodu insulinooporności czy cukrzycy. Zawiera dość sporo witaminy C, która pozytywnie wpływa na układ immunologiczny, zapobiega szybkiemu starzeniu się i chroni przed wolnymi rodnikami. Oprócz tego dostarcza sporo potasu, który wpływa na dobre funkcjonowanie układu krwionośnego, a także mięśniowego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z kalarepy i marchewki, by była naprawdę fantastyczna i pełna smaku, ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Ze względu na dodatek oliwy z oliwek możliwe jest wchłonięcie z warzyw wszystkich cennych witamin. Sprawdzi się idealnie do obiadu, ale to również pomysł na dodatek do większych kolacji czy lunchu. Jest pyszna, a przy tym wypełniona po brzegi witaminami. Przygotowana w taki sposób to dobra opcja również dla dzieci.

Wartości odżywcze surówki z kalarepy i marchewki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(77g)
Energia (kalorie)
114.74 kcal
88.35 kcal
Białko
1.28 g
0.98 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w surówce z kalarepy i marchewki

Na 100g
Na porcję
(77g)
Węglowodany
6.60 g
5.08 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.66 g
2.82 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.94 g
2.26 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(77g)
Tłuszcz
9.91 g
7.63 g
Tłuszcze nasycone
1.68 g
1.29 g
Tłuszcze nienasycone
8.23 g
6.34 g
Tłuszcze jednonasycone
7.14 g
5.50 g
Tłuszcze wielonasycone
1.09 g
0.84 g

Witaminy w przepisie na surówkę z kalarepy i marchewki

Na 100g
Na porcję
(77g)
Witamina B6
0.13 mg
0.10 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
38.96 mg
30.00 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
1.88 mg
1.45 mg
Brak danych dla: sok z cytryny.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.04 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.02 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.52 mg
0.40 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
15.41 µg (mcg)
11.86 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Beta karoten
2441.75 µg (mcg)
1880.15 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z kalarepy i marchewki

Na 100g
Na porcję
(77g)
Sód
32.17 mg
24.77 mg
Potas
301.47 mg
232.13 mg
Wapń
23.98 mg
18.46 mg
Fosfor
37.41 mg
28.81 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
14.79 mg
11.39 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.38 mg
0.29 mg
Cynk
0.09 mg
0.07 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.07 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kalarepy i marchewki 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z kalarepy i marchewki

Lista alergenów dla surówki z kalarepy i marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z kalarepy i marchewki

Cena przygotowania surówki z kalarepy i marchewki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalarepa
180 g
1 szt
2.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 180 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Sok z cytryny
7 ml
1 łyżeczka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 7 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
26.00
Jak oceniasz przepis na surówkę z kalarepy i marchewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób