Surówka z kalarepy i marchewki

Opublikowano: 30.11.2021 r., 15:45 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z kalarepy i marchewki podana w drewnianej misce.
Surówka z kalarepy i marchewki
Surówka z kalarepy jest pysznym wyborem, który odmieni najnudniejsze danie główne. Jest słodko słona, a przy okazji niezwykle aromatyczna i chrupiąca.
Przygotowanie 10 min
88 kcal
Kcal w porcji
77 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Kalarepa 1 szt (180 g)
  • Marchewka 2 szt (90 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka (7 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, duża miska, miseczka

Przepis na surówkę z kalarepy i marchewki krok po kroku

Marchew i kalarepę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Dopraw ją solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i dodaj oliwę.

Całość dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na surówkę z kalarepy i marchewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,6% osób

Więcej informacji na temat surówki z kalarepy i marchewki

Surówka z kalarepy i marchewki to wspaniała propozycja na naprawdę pyszne i ciekawe danie, które nie tylko naprawdę fantastycznie smakuje, ale również jest bardzo zdrowe. Ta surówka będzie idealnym dopełnieniem każdego, nawet najnudniejszego obiadu, ze względu na mnogość barw i smaków, które się w niej pojawiają.

Przepis na surówkę z kalarepy i marchewki jest naprawdę bardzo prosty, więc idealnie sprawdzi się dla początkujących kucharzy. Całość jest pyszna i bardzo aromatyczna. Do jej przygotowania wystarczą tylko dwa składniki - marchew i kalarepa. Choć to pierwsze warzywo jest niezwykle popularne i często gości w codziennym menu, to jednak druga opcja jest już nieco bardziej egzotyczna. Jednak warto zrobić miejsce w swojej diecie również na kalarepkę. Ze względu na dużą zawartość związków siarkowych wykazuje ona działanie chroniące przed powstawaniem nowotworów. Oprócz tego w kalarepie można znaleźć również luteinę, która dba o dobre zdrowie wzroku. Wykazuje również działanie bakteriobójcze. Kalarepę można jeść zarówno na surowo jak i po obróbce termicznej. To warzywo niezwykle niskokaloryczne, a także o małej ilości cukrów, więc będzie świetnym wyborem zarówno dla osób na diecie redukcyjnej, jak i tych cierpiących z powodu insulinooporności czy cukrzycy. Zawiera dość sporo witaminy C, która pozytywnie wpływa na układ immunologiczny, zapobiega szybkiemu starzeniu się i chroni przed wolnymi rodnikami. Oprócz tego dostarcza sporo potasu, który wpływa na dobre funkcjonowanie układu krwionośnego, a także mięśniowego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z kalarepy i marchewki, by była naprawdę fantastyczna i pełna smaku, ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Ze względu na dodatek oliwy z oliwek możliwe jest wchłonięcie z warzyw wszystkich cennych witamin. Sprawdzi się idealnie do obiadu, ale to również pomysł na dodatek do większych kolacji czy lunchu. Jest pyszna, a przy tym wypełniona po brzegi witaminami. Przygotowana w taki sposób to dobra opcja również dla dzieci.

Alergeny w surówce z kalarepy i marchewki

Lista alergenów dla surówki z kalarepy i marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z kalarepy i marchewki

Wartości odżywcze surówki z kalarepy i marchewki

na 100g gotowej potrawy

To bardzo zdrowa opcja, pełna błonnika i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(77g)
Energia (kcal)
114.74
88.35
Białko (g)
1.28
0.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(77g)
Węglowodany (g)
6.60
5.08
Węglowodany przyswajalne (g)
3.66
2.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.94
2.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(77g)
Tłuszcz (g)
9.91
7.63
Tłuszcze nasycone (g)
1.68
1.29
Tłuszcze nienasycone (g)
8.23
6.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.14
5.50
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.09
0.84
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(77g)
Witamina A (µg (mcg))
245.96
189.39
Witamina B6 (mg)
0.13
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
38.96
30.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.88
1.45
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.04
Ryboflawina (mg)
0.03
0.02
Niacyna (mg)
0.52
0.40
Foliany (µg (mcg))
15.41
11.86
Beta karoten (µg (mcg))
2441.75
1880.15

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(77g)
Sód (mg)
32.17
24.77
Potas (mg)
301.47
232.13
Wapń (mg)
23.98
18.46
Fosfor (mg)
37.41
28.81
Magnez (mg)
14.79
11.39
Żelazo (mg)
0.38
0.29
Cynk (mg)
0.09
0.07
Miedź (mg)
0.09
0.07
Mangan (mg)
0.08
0.06
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kalarepy i marchewki 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z kalarepy i marchewki

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalarepa
180 g
1 szt
2.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 180 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Sok z cytryny
7 ml
1 łyżeczka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 7 ml
Koszt składników
26.00