Strudel
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (200 g)
- Mleko 3,2% (80 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Ocet spirytusowy - 1 łyżka stołowa (10 ml)
- Masło (150 g)
- Cukier (150 g)
- Jabłko - 6 dużych sztuk (1200 g)
- Rodzynki (100 g)
- Wódka - 1 kieliszek (50 ml)
Przepis na strudel krok po kroku
Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj jajko, 50 g ciepłego masła pokrojone w kostkę, ocet i mleko.
Zagnieć gładkie ciasto.
W razie potrzeby podsypuj lekko mąką.
Ciasto umieść w misce posmarowanej olejem.
Odstaw na 40 minut.
Obierz jabłka i oczyść z gniazd nasiennych.
Pokrój je w kostkę.
Na patelni rozgrzej 80 g masła, dodaj jabłka, rodzynki, wlej wódkę i podduś.
Dodaj cukier i smaż przez 5 minut.
Wsyp bułkę tartą i wymieszaj.
Ciasto na strudel rozwałkuj bardzo cienko.
Przełóż ciasto na papier do pieczenia.
Wyłóż jabłka na ciasto, zwiń brzegi do środka i zwiń ciasto jak makowiec.
Wierzch ciasta posmaruj roztopionym masłem.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.
Wystudź ciasto i podziel na części.
Podawaj posypany cukrem pudrem.
Więcej informacji na temat strudla
Strudel to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Strudel to tradycyjne ciasto pochodzące z Austrii. Przygotowuje się je na bazie ciasta kruchego, które jest bardzo elastyczne i można je rozwałkować cienko. Ciasto na strudel przypomina nieco teksturą ciasto francuskie. Przepis na strudel jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajko, masło, ocet, mleko, jabłka, cukier, rodzynki, wódka, bułka tarta.
Jak zrobić strudel? Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj jajko, ciepłe masło pokrojone w kostkę, ocet i mleko. Zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypuj lekko mąką. Ciasto umieść w misce posmarowanej olejem. Odstaw na 40 minut. Obierz jabłka i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, dodaj jabłka, rodzynki, wlej wódkę i podduś. Dodaj cukier i smaż przez 5 minut. Wsyp bułkę tartą i wymieszaj. Ciasto na strudel rozwałkuj bardzo cienko. Przełóż ciasto na papier do pieczenia. Wyłóż jabłka na ciasto, zwiń brzegi do środka i zwiń ciasto jak makowiec. Wierzch ciasta posmaruj roztopionym masłem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut. Wystudź ciasto i podziel na części. Podawaj posypany cukrem pudrem.
Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych.
Podsumowując strudel z jabłkami to pyszne ciasto na deser. Smaczne ciasto to prosty przepis na dodatek do kawy i herbaty. Szybkie do zrobienia ciasto kruche na strudel można wykorzystać także do innego farszu. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
Alergeny w strudlu
Lista alergenów dla strudla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze strudla
Strudel to słodki domowy deser zawierający dużą ilość cukru. Ciasto zawiera także dużo węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(195g)
Węglowodany
(195g)
Tłuszcze
(195g)
Witaminy
(195g)
Składniki mineralne
(195g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.