Przepis na strudel z jabłkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, miska

Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli, pół szklanki wody oraz płaską łyżeczkę cukru. Następnie dodaj olej i składniki dokładnie wymieszaj.

Ciasto włóż do miski, posmaruj je olejem, miskę przykryj folią spożywczą i ciasto odstaw na około 30 minut.

Rodzynki zalej rumem.

Na patelni roztop połowę masła, następnie dodaj do niego bułkę tartą. Składniki dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.

Cytrynę dokładnie wyszoruj i zetrzyj z niej skórkę.

Z cytryny wyciśnij sok do osobnej miseczki.

Jabłka obierz ze skórki i pokrój je w mniejsze kawałki. Kawałki jabłek włóż do miseczki z sokiem z cytryny.

Do miski z jabłkami dodaj skórkę z cytryny, cukier, rodzynki z rumem oraz cynamon. Składniki dokładnie wymieszaj.

Ciasto wyłóż na czysty ręcznik kuchenny wysypany mąką.

Ciasto rozwałkuj bardzo delikatnie, a następnie rozciągnij ciasto przy pomocy rąk (powinien powstać cienki prostokąt).

W garnku roztop pozostałe masło i pozostaw je do przestygnięcia.

Następnie masłem posmaruj ciasto (z każdej strony zachowaj margines około 4 cm).

Na maśle rozsmaruj bułkę tartą oraz farsz jabłkowy bez płynu.

Następnie zegnij do środka ciasto z każdej strony.

Ciasto roluj tak, aby powstała rolada (najlepiej zrobić to unosząc delikatnie ręcznik).

Strudel umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Strudel posmaruj z wierzchu roztopionym masłem.

Ciasto piecz przez około 40 minut w temperaturze 200 st.C.

Strudel z jabłkami leży na pergaminie ułożonym na drewnianej desce do krojenia.
Strudel z jabłkami
Koszt przygotowania dania
16.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
374 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
67

Strudel z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o strudlu z jabłkami

Strudel z jabłkami to dobry pomysł na ciasto, które możesz podać jako dodatek do kawy, herbatę lub kakao. Świetnie sprawdzi się jako deser podany podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Strudel możesz podać także podczas świąt. Przepis na strudel z jabłkami jest trudny, dlatego wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do jego wykonania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukier, olej rzepakowy, mąka pszenna, bułka tarta, cytryna, jabłka, masło, rodzynki, rum, sól oraz cynamon.

Jak zrobić strudel z jabłkami? Na samym początku należy przygotować ciasto i odstawić się na 30 minut. W tym czasie warto przygotować nadzienie. W tym celu rodzynki zalej rumem, masło wymieszaj z bułką tartą na rozgrzanej patelni. Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki, następnie wymieszaj je ze skórką z cytryny, cukrem, rodzynkami z rumem oraz cynamonem. Ciasto rozwałkuj, posmaruj roztopionym masłem oraz ułóż nadzienie z bułką tartą. Ciasto zwiń odpowiednio oraz upiecz. Gotowe ciasto pozostaw do wystudzenia.

Jabłka użyte do przygotowania ciasta są doskonałym źródłem wielu składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Jabłka zawierają sporej ilości błonnika, którego podasz w odpowiedniej ilości korzystnie Wypływa na pasaż jelitowy oraz zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej jelit. Dodatkowo jest to doskonałe źródło witaminy C, która wpływa na poprawę odporności naszego organizmu. Podaż tej witaminy jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności.

Podsumowując strudel z jabłkami to doskonała propozycja na ciasto, które możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi jako dodatek do kawy, lub herbaty. Pyszny placek po niemiecku możesz przygotować również z ciasta francuskiego. Przepis świetnie sprawdzi się do wykorzystania jabłek z domowego ogródka. Dodatkowo ciasto możemy zaobserwować podczas imprezy świątecznej. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Wartości odżywcze strudla z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kalorie)
241.38 kcal
374.14 kcal
Białko
3.46 g
5.36 g

Węglowodany w strudlu z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany
32.02 g
49.64 g
Węglowodany przyswajalne
30.27 g
46.92 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.75 g
2.71 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz
9.77 g
15.14 g
Tłuszcze nasycone
4.29 g
6.65 g
Tłuszcze nienasycone
5.48 g
8.49 g
Cholesterol
13.78 mg
21.36 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na strudel z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina A
45.32 µg (mcg)
70.25 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.03 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol
43.01 µg (mcg)
66.67 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.56 mg
2.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
32.18 µg (mcg)
49.88 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
22.24 µg (mcg)
34.48 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na strudel z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód
50.16 mg
77.75 mg
Potas
113.65 mg
176.16 mg
Wapń
20.99 mg
32.54 mg
Fosfor
39.97 mg
61.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.26 mg
19.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.35 mg
2.10 mg
Cynk
0.30 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny strudla z jabłkami 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w strudlu z jabłkami

Lista alergenów dla strudla z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania strudla z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Olej rzepakowy
60 ml
6 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Mąka pszenna typ 550
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Cytryna
50 g
1 mała sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 50 g
Jabłko
750 g
3 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 5
2.08
Za 750 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Rodzynki
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Rum
100 ml
2 kieliszki
60.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
8.57
Za 100 ml
Koszt składników
89.10
Jak oceniasz przepis na strudel z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób