Stek z kalafiora z grilla
- Kalafior - 1 duża sztuka (800 g)
- Musztarda (200 g)
- Oliwa z oliwek - niepełne pół szklanki (100 ml)
Przepis na stek z kalafiora z grilla krok po kroku
Kalafiora pokrój na plastry.
W misce wymieszaj musztardę, sos sojowy, miód.
Posiekaj papryczkę chilli i dodaj do marynaty.
Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę.
Kalafiora posmaruj marynatą, dopraw pieprzem i ostaw na 20 minut.
Rozgrzej grilla i kalafiora skrop oliwą z oliwek.
Grilluj przez około 7-8 minut.
Więcej informacji na temat steka z kalafiora z grilla
Stek z kalafiora z grilla to bardzo dobry pomysł na smaczny warzywny obiad. Kalafiora można podać jako dodatek do pieczonego mięsa. Kalafior świetnie sprawdzi się także podany z sosem warzywnym lub mięsny. Przepis na stek z kalafiora z grilla jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kalafior, oliwa z oliwek, papryczka chilli, czosnek, miód, musztarda, sos sojowy, pieprz.
Jak zrobić stek z kalafiora z grilla? Kalafiora pokrój na plastry. W misce wymieszaj musztardę, sos sojowy, miód. Posiekaj papryczkę chilli i dodaj do marynaty. Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę. Kalafiora posmaruj marynatą, dopraw pieprzem i ostaw na 20 minut. Rozgrzej grilla i kalafiora skrop oliwą z oliwek. Grilluj przez około 7-8 minut.
Kalafior, którego od lat ceni się za działanie przeciwnowotworowe, jest źródłem wapnia, potasu, magnezu oraz witaminy K, która bierze udział w krzepnięciu krwi oraz prawidłowym przyswajaniu wapnia. Swój specyficzny zapach kalafior zawdzięcza związkowi zwanemu glukorafanina, jest ona silnym przeciwutleniaczem, to właśnie ona ma działanie antynowotworowe. Błonnik zawarty w kalafiorze bardzo korzystnie wpływa na pracę naszych jelit. Błonnik zwiększa treść pokarmową i pomaga zapobiegać zaparciom. Błonnik pomaga uregulować poziom glukozy we krwi. Ma także wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Błonnik pokarmowy jest bardzo ważny w naszej diecie, dlatego powinniśmy dbać o jego odpowiednią podaż.
Podsumowując szybki przepis można przygotować na grillu opalanym drewnem. Wegetariański stek z kalafiora w plastrach jest smaczny i doskonale zastąpi mięso w naszej diecie. Grillowany kalafior jest pyszny i lekko chrupiący. Stek jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni. Kalafior świetnie sprawdzi się także do przygotowania pasty warzywnej. Wystarczy go zblendować i połączyć z serkiem mascarpone lub śmietankowym serkiem na kanapki.
Alergeny w steku z kalafiora z grilla
Lista alergenów dla steka z kalafiora z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
W przepisie na stek z kalafiora z grilla nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód
Wartości odżywcze steka z kalafiora z grilla
Stek z kalafiora z grilla to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Stek jest syty i zawiera małą ilość kalorii, dlatego świetnie sprawdzi się jako posiłek dla osób na diecie redukcyjnej. Stek zawiera także dużą ilość składników mineralnych.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.