Kalafior z grilla
- Kalafior - 1 główka (500 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na kalafior z grilla krok po kroku
Kalafior dokładnie umyj i pokrój w grube plastry.
Skropl kalafior oliwą z oliwek i dopraw do smaku przyprawami.
Przełóż kalafior na grilla.
Grilluj przez około 10 minut.
Więcej informacji na temat kalafiora z grilla
Kalafior z grilla idealnie sprawdzi się jako danie główne dla wszystkich osób na diecie roślinnej, ale i jako dodatek do niemal wszystkich dań obiadowych.
Niech to będzie dobry pomysł na dodatkową porcję warzyw w Twojej codziennej diecie.
Wykonanie jest błyskawiczne, a Ty praktycznie nie musisz przy tym nic robić. To będzie świetne uzupełnienie Twojego obiadu w dużą porcję warzyw, która dostarczy Ci porządnej dawki witamin i składników odżywczych. Poznaj przepis na kalafiora z grilla.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko kalafior, dowolne przyprawy i oliwę z oliwek.
Ja postawiłam na sól, pieprz, paprykę wędzoną, która nada wyrazistego smaku.
Zatem, jak zrobić kalafiora z grilla?
Wystarczy, że zaopatrzysz się w kalafior, dokładnie go umyjesz i pokroisz na grubsze plastry, następnie dokładnie wymieszaj w oleju i przyprawach.
Przełóż kalafior na grilla, czas grillowania jest krótki po około 7-10 minutach Twój wegetariański stek z kalafiora będzie dobry do spożycia.
Nasz pyszny kalafior grillowany idealnie sprawdzi się dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2), dzięki grillowaniu czy gotowaniu w ten sposób nie rozgotujemy tak szybko warzywa, jak w wodzie. Dzięki czemu będzie on miał jeszcze niższy indeks glikemiczny, co jest bardzo ważne w diecie cukrzycowej.
Kalafior nie dosyć, że jest zdrowy, pyszny, pełen witamin to dodatkowo niskokaloryczny w 100 g dostarczają do naszego organizmu tylko 23 kcal. Dodatkowo brokuły to dobre źródło składników mineralnych takich jak potas, magnez, fosfor, a także witamin między innymi witaminy C, A, kwasu foliowego. Warto wspomnieć, że mają także silne właściwości przeciwutleniające, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami w naszym organizmie. Kalafior dostarczy nam także dużą ilość błonnika przy jednocześnie niskiej kaloryczności co będzie ważne dla osób odchudzających się.
Tak przygotowany kalafior będzie delikatny i idealny dla dzieci, ale także dietetyczny dla wszystkich osób, które chcą być fit i dbają o dostarczanie odpowiedniej ilości energetycznej do swojego organizmu, ale także zwracają uwagę na prawidłową obróbkę termiczną produktów.
Skoro już wiesz, jak zrobić nasz smaczny grillowany kalafior, spróbuj sam i podaj do obiadu na najbliższe dni.
Alergeny w kalafiorze z grilla
Lista alergenów dla kalafiora z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kalafior z grilla
Wartości odżywcze kalafiora z grilla
Stek z kalafiora będzie idealnym daniem dla wszystkich roślinożerców, ale też jako dodatek do dania głównego.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.