Przepis na kalafior smażony krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek

Kalafiora umyj i podziel na małe różyczki.

W garnku zagotuj wodę. Dodaj łyżeczkę soli.

Wrzuć kalafiora do wrzątku i gotuj przez 4 minuty.

Odcedź kalafiora i zostaw do ostygnięcia.

Wbij jajka do miseczki i rozkłóć widelcem.

Do drugiej miski wsyp bułkę tartą.

Ostudzone różyczki dokładnie obtaczaj w jajku, a następnie w bułce tartej.

Na patelnię wlej olej i dodaj masło. Podgrzewaj, aż się rozpuści.

Na rozgrzanym tłuszczu układaj kalafiora.

Smaż z każdej strony, aż ładnie się zarumieni.

Przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć różyczki z tłuszczu.

Kalafior smażony na białym półmisku z sosem
Kalafior smażony
Koszt przygotowania dania
6.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
348 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Kalafior smażony - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kalafiorze smażonym

Kalafior smażony to pyszny pomysł na warzywny dodatek do obiadu, szybką przekąskę lub ciekawą przystawkę. Ten najlepszy kalafior w panierce z bułką tartą na pewno przypadnie Ci do gustu.

Przepis na kalafior smażony jest niezwykle łatwy w wykonaniu. Najpierw kalafiora umyj i podziel na małe różyczki. W garnku zagotuj wodę. Dodaj łyżeczkę soli. Wrzuć kalafiora do wrzątku i gotuj 4 minuty. Odcedź kalafiora i zostaw do ostygnięcia. Wbij jajka do miseczki i rozkłóć widelcem. Do drugiej miski wsyp bułkę tartą. Ostudzone różyczki dokładnie obtaczaj w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelnię wlej olej i dodaj masło. Podgrzewaj, aż się rozpuści. Na rozgrzanym tłuszczu układaj kalafiora. Smaż z każdej strony, aż ładnie się zarumieni. Przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć różyczki z tłuszczu. Jeśli wiesz już, jak zrobić kalafior smażony to dla jeszcze lepszego smaku możesz wykonać również dobry sos np. czosnkowy.

Kalafior to warzywo szczególnie lubiane przez dzieci, ze względu na swój delikatny smak. W czasie wzrostu białą część kalafiora nazywa się różą, stąd popularne „dzielenie na różyczki”. Ta część jest jedną z części jadalnych, którą wykorzystuje nasz przepis na zupę kalafiorową z makaronem. Spokojnie można spożywać również jego łodygę. Kalafior znany był już w starożytnym Rzymie, ale w Polsce zaczęto go uprawiać na przełomie XVI i XVII wieku. Najprawdopodobniej dzięki Bonie Sforzy- matce warzyw w Polsce.

Kalafior jest nie tylko smaczny, ale również niezwykle zdrowy. To bogate w wartości odżywcze, warzywo, a przy tym niskokaloryczne. Ma w sobie dużo błonnika pokarmowego, potasu, wapnia. Zawiera również siarkę, przez co podczas gotowania powstaje jego charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach. Na spożywanie kalafiora powinny uważać osoby przyjmujące tyroksynę. Zawarte w kalafiorze składniki mogą hamować działanie tego leku.

Przy zakupie kalafiora warto mu się dokładnie przyjrzeć. Nie powinien mieć czarnych plamek, a liście powinny być zielone i sprężyste. Tak wybranego kalafiora możemy przechowywać w lodówce spokojnie przez kilka dni, a w zamrażalniku nawet kilka miesięcy.

Wartości odżywcze kalafiora smażonego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kalorie)
124.51 kcal
348.64 kcal
Białko
4.27 g
11.96 g
Fenyloalanina
0.10 mg
0.27 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w kalafiorze smażonym

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany
8.68 g
24.32 g
Węglowodany przyswajalne
6.96 g
19.48 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.73 g
4.83 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz
8.42 g
23.58 g
Tłuszcze nasycone
3.09 g
8.66 g
Tłuszcze nienasycone
5.33 g
14.91 g
Tłuszcze jednonasycone
3.81 g
10.66 g
Tłuszcze wielonasycone
1.52 g
4.25 g
Cholesterol
65.20 mg
182.57 mg

Witaminy w przepisie na kalafior smażony

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A
48.87 µg (mcg)
136.85 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.17 µg (mcg)
0.47 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
33.94 mg
95.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.31 µg (mcg)
0.87 µg (mcg)
Witamina E
0.36 mg
1.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
48.42 µg (mcg)
135.56 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.84 mg
2.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
55.06 µg (mcg)
154.18 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
5.56 µg (mcg)
15.58 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kalafior smażony

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód
95.06 mg
266.18 mg
Potas
246.59 mg
690.46 mg
Wapń
37.90 mg
106.12 mg
Fosfor
74.13 mg
207.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.52 mg
43.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.91 mg
2.54 mg
Cynk
0.50 mg
1.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kalafiora smażonego 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kalafiorze smażonym

Lista alergenów dla kalafiora smażonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania kalafiora smażonego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
500 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Olej rzepakowy
25 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 25 ml
Masło
25 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Koszt składników
26.80
Jak oceniasz przepis na kalafior smażony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób