Stek z kalafiora na patelni

Opublikowano: 12.04.2022 r., 8:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Stek z kalafiora na patelni podany z dodatkiem świeżych warzyw na białym talerzu.
Stek z kalafiora na patelni
Stek z kalafiora to bardzo dobra propozycja na warzywne danie obiadowe. Stek z kalafiora można grillować lub smażyć na patelni. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne danie.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 10 min
200 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Kalafior 1 duża sztuka (800 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (30 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
  • Hummus (200 g)
  • Miód (40 g)
  • Sok z cytryny (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na stek z kalafiora na patelni krok po kroku

Kalafiora pokrój na plastry o grubości 3-4 cm.

Dopraw solą i pieprzem.

Przeciśnij czosnek przez praskę.

Posiekaj koper i natkę pietruszki.

Rozgrzej na patelni masło i podsmaż czosnek.

Na patelnię wyłóż stek z kalafiora i smaż na średnim ogniu przez 4-5 minut z jednej strony.

W misce umieść hummus, dodaj miód i sok z cytryny oraz posiekany koper i natkę pietruszki.

Wymieszaj dokładnie.

Stek umieść na talerzu i podawaj z dodatkiem sosu.

Jak oceniasz przepis na stek z kalafiora na patelni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,4% osób

Więcej informacji na temat steka z kalafiora na patelni

Stek z kalafiora na patelni to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Steki z kalafiora można podać w wersji wegetariańskiej lub jako dodatek do mięsa. Kalafior bardzo dobrze nadaje się do smażenia i gotowania. Ma bardzo delikatny smak i można go dowolnie doprawiać. Przepis na stek z kalafiora na patelni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia steka potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kalafior, masło klarowane, koper, natka pietruszki, czosnek, hummus, miód, sok z cytryny, sól, pieprz.

Jak zrobić stek z kalafiora na patelni? Kalafiora pokrój na plastry o grubości 3-4 cm. Dopraw solą i pieprzem. Przeciśnij czosnek przez praskę. Posiekaj koper i natkę pietruszki. Rozgrzej na patelni masło i podsmaż czosnek. Na patelnię wyłóż stek z kalafiora i smaż na średnim ogniu przez 4-5 minut z jednej strony. W misce umieść hummus, dodaj miód i sok z cytryny oraz posiekany koper i natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie. Stek umieść na talerzu i podawaj z dodatkiem sosu.

Kalafior, którego od lat ceni się za działanie przeciwnowotworowe, jest źródłem wapnia, potasu, magnezu oraz witaminy K, która bierze udział w krzepnięciu krwi oraz prawidłowym przyswajaniu wapnia. Swój specyficzny zapach kalafior zawdzięcza związkowi zwanemu glukorafanina, jest ona silnym przeciwutleniaczem, to właśnie ona ma działanie antynowotworowe. Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom.

Podsumowując wegetariański stek jest dobry jako danie na wiele różnych okazji. Kalafior w plastrach można także upiec w piekarniku lub grillować. Smażony na patelni stek podać można z dodatkiem różnych sosów. Stek jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni. Jednak świeżo smażone warzywo jest chrupiące i bardziej jędrne.

Alergeny w steku z kalafiora na patelni

Lista alergenów dla steka z kalafiora na patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • hummus

Wartości odżywcze steka z kalafiora na patelni

na 100g gotowej potrawy

Stek z kalafiora na patelni to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Kalafior zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin. Stek z kalafiora jest nisko kaloryczny i świetnie sprawdza się na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
73.09
200.99
Białko (g)
2.93
8.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
9.63
26.48
Węglowodany przyswajalne (g)
7.08
19.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.55
7.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
3.41
9.37
Tłuszcze nasycone (g)
0.82
2.26
Tłuszcze nienasycone (g)
2.58
7.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.00
2.74
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.59
4.36
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
21.60
59.40
Witamina B6 (mg)
0.16
0.45
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
40.96
112.63
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.33
0.91
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.19
Ryboflawina (mg)
0.08
0.21
Niacyna (mg)
0.62
1.72
Foliany (µg (mcg))
57.47
158.04
Beta karoten (µg (mcg))
136.22
374.61
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
99.91
274.76
Potas (mg)
305.78
840.89
Wapń (mg)
33.45
91.99
Fosfor (mg)
66.83
183.79
Magnez (mg)
26.91
74.01
Żelazo (mg)
1.10
3.03
Cynk (mg)
0.51
1.40
Miedź (mg)
0.11
0.29
Mangan (mg)
0.36
0.98
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny steka z kalafiora na patelni 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania steka z kalafiora na patelni

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
800 g
1 duża sztuka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 800 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Hummus
200 g
3.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 200 g
Miód
40 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Sok z cytryny
30 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Koszt składników
39.00