Przepis na pieczonyego steka z kalafiora z sosem kurkowym krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, pędzelek

Przygotuj sos. Rozgrzej połowę masła w garnku. Dodaj do niego posiekaną drobno cebulkę. Podsmaż około 5 minut. Po tym czasie dodaj do cebuli umyte i osuszone kurki. Smaż je około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy kurki będą miękkie dodaj serek topiony, śmietankę, odrobinę gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj sos około 10 minut. Serek ma się rozpuścić i nadać kremową konsystencję sosowi.

Główkę kalafiora umyj. Za pomocą noża pokrój kalafior w plastry na grubość około 3 centymetry.

Resztę masła rozpuść. Zdejmij z ognia i dodaj przepuszczony przez praskę czosnek. Dodaj też szczyptę soli i wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż posmarowane pędzelkiem steki z kalafiora.

Piecz kalafior do miękkości przez około 15 minut.

Podawaj upieczone steki z sosem kurkowym. Posyp danie świeżo posiekaną natką pietruszki.

Pieczony stek z kalafiora z sosem kurkowym
Pieczony stek z kalafiora z sosem kurkowym
Koszt przygotowania dania
25.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
274 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
15

Pieczony stek z kalafiora z sosem kurkowym - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pieczonym steku kalafiora z sosem kurkowym

Cudowny przepis na pieczony stek z kalafiora w sosie kurkowym. Kalafior w towarzystwie pysznego, kremowego sosu kurkowego to znakomite danie bez mięsa. Musisz poznać ten wspaniały smak. Danie to będzie odpowiednie zarówno na rodzinny obiad jak i większą uroczystość.

Chrupiący, aromatyczny kalafior wraz ze smacznym sosem kurkowym tworzą zgrany duet. Taki zestaw warto podawać z sałatką z warzyw kiszonych lub konserwowych. Świeża natka pietruszki ozdobi danie i sprawi, że będzie miało wyjątkowy smak.

Wartości odżywcze pieczonego steka z kalafiora z sosem kurkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kalorie)
105.68 kcal
274.77 kcal
Białko
2.31 g
6.00 g

Węglowodany w pieczonym steku kalafiora z sosem kurkowym

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany
5.59 g
14.54 g
Węglowodany przyswajalne
3.61 g
9.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.98 g
5.14 g
Brak danych dla: ser topiony.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz
8.75 g
22.75 g
Tłuszcze nasycone
6.77 g
17.61 g
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
1.85 g
4.82 g
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pieczonyego steka z kalafiora z sosem kurkowym

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina B6
0.12 mg
0.32 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
1.32 µg (mcg)
3.42 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.27 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.33 mg
3.46 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
29.85 µg (mcg)
77.61 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pieczonyego steka z kalafiora z sosem kurkowym

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód
58.73 mg
152.69 mg
Potas
287.72 mg
748.07 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
24.72 mg
64.28 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
47.07 mg
122.37 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
11.70 mg
30.42 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.17 mg
3.05 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.37 mg
0.97 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonego steka z kalafiora z sosem kurkowym 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pieczonym steku kalafiora z sosem kurkowym

Lista alergenów dla pieczonego steka z kalafiora z sosem kurkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser topiony

Cena przygotowania pieczonego steka z kalafiora z sosem kurkowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
500 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 500 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Kurki świeże
250 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 250 g
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Ser topiony
100 g
4.00
Za 130,0 g
Liczba opakowań 1
3.08
Za 100 g
Koszt składników
60.00
Jak oceniasz przepis na pieczonyego steka z kalafiora z sosem kurkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób