Pieczony stek z kalafiora z sosem kurkowym

Opublikowano: 07.05.2021 r., 12:57 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczony stek z kalafiora z sosem kurkowym
Pieczony stek z kalafiora z sosem kurkowym
Cudowny przepis na pieczony stek z kalafiora w sosie kurkowym. Kalafior w towarzystwie pysznego, kremowego sosu kurkowego to znakomite danie bez mięsa.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas duszenia 15 min
274 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kalafior (500 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Cebula (50 g)
  • Kurki świeże (250 g)
  • Masło klarowane (30 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
  • Ser topiony (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, pędzelek

Przepis na pieczonyego steka z kalafiora z sosem kurkowym krok po kroku

Przygotuj sos. Rozgrzej połowę masła w garnku. Dodaj do niego posiekaną drobno cebulkę. Podsmaż około 5 minut. Po tym czasie dodaj do cebuli umyte i osuszone kurki. Smaż je około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy kurki będą miękkie dodaj serek topiony, śmietankę, odrobinę gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj sos około 10 minut. Serek ma się rozpuścić i nadać kremową konsystencję sosowi.

Główkę kalafiora umyj. Za pomocą noża pokrój kalafior w plastry na grubość około 3 centymetry.

Resztę masła rozpuść. Zdejmij z ognia i dodaj przepuszczony przez praskę czosnek. Dodaj też szczyptę soli i wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż posmarowane pędzelkiem steki z kalafiora.

Piecz kalafior do miękkości przez około 15 minut.

Podawaj upieczone steki z sosem kurkowym. Posyp danie świeżo posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na pieczonyego steka z kalafiora z sosem kurkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat pieczonego steka z kalafiora z sosem kurkowym

Cudowny przepis na pieczony stek z kalafiora w sosie kurkowym. Kalafior w towarzystwie pysznego, kremowego sosu kurkowego to znakomite danie bez mięsa. Musisz poznać ten wspaniały smak. Danie to będzie odpowiednie zarówno na rodzinny obiad jak i większą uroczystość.

Chrupiący, aromatyczny kalafior wraz ze smacznym sosem kurkowym tworzą zgrany duet. Taki zestaw warto podawać z sałatką z warzyw kiszonych lub konserwowych. Świeża natka pietruszki ozdobi danie i sprawi, że będzie miało wyjątkowy smak.

Alergeny w pieczonym steku kalafiora z sosem kurkowym

Lista alergenów dla pieczonego steka z kalafiora z sosem kurkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser topiony

Wartości odżywcze pieczonego steka z kalafiora z sosem kurkowym

na 100g gotowej potrawy

Tak przygotowany kalafior jest dobrym sposobem na ograniczenie mięsa. Zawiera o wiele mniej kilokalorii niż tradycyjny kotlet mięsny. Jest to dobra propozycja na obiad dla każdego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
105.68
274.77
Białko (g)
2.31
6.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
5.59
14.54
Węglowodany przyswajalne (g)
3.61
9.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.98
5.14
Brak danych dla: ser topiony.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
8.75
22.75
Tłuszcze nasycone (g)
6.90
17.94
Tłuszcze nienasycone (g)
1.85
4.82
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina B6 (mg)
0.12
0.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.32
3.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.33
3.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.85
77.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
58.73
152.69
Potas (mg)
287.72
748.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
24.72
64.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
47.07
122.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.70
30.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.17
3.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.37
0.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonego steka z kalafiora z sosem kurkowym 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonego steka z kalafiora z sosem kurkowym

Koszt składników
60.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
500 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 500 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Kurki świeże
250 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 250 g
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Ser topiony
100 g
4.00
Za 130,0 g
Liczba opakowań 1
3.08
Za 100 g
Koszt składników
60.00