Pieczony stek z kalafiora z sosem kurkowym
- Kalafior (500 g)
- Czosnek (15 g)
- Cebula (50 g)
- Kurki świeże (250 g)
- Masło klarowane (30 g)
- Śmietanka kremowa 30% (100 g)
- Ser topiony (100 g)
Przepis na pieczonyego steka z kalafiora z sosem kurkowym krok po kroku
Przygotuj sos. Rozgrzej połowę masła w garnku. Dodaj do niego posiekaną drobno cebulkę. Podsmaż około 5 minut. Po tym czasie dodaj do cebuli umyte i osuszone kurki. Smaż je około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy kurki będą miękkie dodaj serek topiony, śmietankę, odrobinę gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj sos około 10 minut. Serek ma się rozpuścić i nadać kremową konsystencję sosowi.
Główkę kalafiora umyj. Za pomocą noża pokrój kalafior w plastry na grubość około 3 centymetry.
Resztę masła rozpuść. Zdejmij z ognia i dodaj przepuszczony przez praskę czosnek. Dodaj też szczyptę soli i wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż posmarowane pędzelkiem steki z kalafiora.
Piecz kalafior do miękkości przez około 15 minut.
Podawaj upieczone steki z sosem kurkowym. Posyp danie świeżo posiekaną natką pietruszki.
Więcej informacji na temat pieczonego steka z kalafiora z sosem kurkowym
Cudowny przepis na pieczony stek z kalafiora w sosie kurkowym. Kalafior w towarzystwie pysznego, kremowego sosu kurkowego to znakomite danie bez mięsa. Musisz poznać ten wspaniały smak. Danie to będzie odpowiednie zarówno na rodzinny obiad jak i większą uroczystość.
Chrupiący, aromatyczny kalafior wraz ze smacznym sosem kurkowym tworzą zgrany duet. Taki zestaw warto podawać z sałatką z warzyw kiszonych lub konserwowych. Świeża natka pietruszki ozdobi danie i sprawi, że będzie miało wyjątkowy smak.
Alergeny w pieczonym steku kalafiora z sosem kurkowym
Lista alergenów dla pieczonego steka z kalafiora z sosem kurkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser topiony
Wartości odżywcze pieczonego steka z kalafiora z sosem kurkowym
Tak przygotowany kalafior jest dobrym sposobem na ograniczenie mięsa. Zawiera o wiele mniej kilokalorii niż tradycyjny kotlet mięsny. Jest to dobra propozycja na obiad dla każdego.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.