Przepis na panierowanego, smażonego steka z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym krok po kroku
- Kalafior 500 g
- Jajko 2 szt.
- Mleko 2% 115 ml
- Mąka pszenna typ 500 50 g
- Masło klarowane 20 g
- Majonez light 70 g
- Czosnek 25 g
- Śmietana 12% 100 g
Przygotuj sos - jego można zrobić dzień wcześniej. Śmietanę, majonez, czosnek przepuszczony przez praskę oraz sól, pieprz i koperek do smaku wymieszaj ze sobą. Musi się przegryźć przez minimum godzinę. Im dłużej się przegryza tym aromat sosu jest lepszy.
Główkę kalafiora dokładnie umyj.
Pokrój kalafior w plastry o grubości 3 centymetrów. Trzeba uważać, ponieważ stek jest delikatny - może się złamać. Oczyść z ewentualnych liści.
Steki przypraw pieprzem i solą.
Mleko, mąkę i jajka, płaską łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu zmiksuj za pomocą miksera na masę bez grudek. Ciasto powinno być podobne do ciasta naleśnikowego, ale trochę bardziej gęste. W razie potrzeby dodaj wodę/mleko lub mąkę.
Masło rozpuść na patelni.
Steki maczaj w cieście i następnie smaż na rozgrzanym maśle. Smaż około 7 minut aż steki będą pięknie rumiane.
Steki już usmażone wykładaj na talerz, na którym jest ręcznik papierowy.
Podawaj steki z kalafiora na ciepło z dipem.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Panierowany, smażony stek z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym - cechy przepisu
Więcej o panierowanym, smażonym steku z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym
Smaczny, smażony stek z kalafiora w pysznej, chrupiącej panierce to jest totalnie smaczne danie. Takie danie to świetny sposób, by urozmaicić codzienne menu i zaskoczyć bliskich. Panierowanie kalafiora jak kotlet sprawia, że można taką potrawę wpisać na listę dań wegetariańskich.
Stek z kalafiora panierowany jest w cieście naleśnikowym. Podawaj stek z kalafiora z pysznym, domowym dipem koperkowo-czosnkowym. Bardzo ekspresowe danie gotowe w mniej niż 30 minut.
Wartości odżywcze panierowanego, smażonego steka z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym
Energia i białka
(240g)
Węglowodany w panierowanym, smażonym steku z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy w przepisie na panierowanego, smażonego steka z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym
(240g)
Składniki mineralne w przepisie na panierowanego, smażonego steka z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w panierowanym, smażonym steku z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym
Lista alergenów dla panierowanego, smażonego steka z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło klarowane
- Śmietana 12%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light