Przepis na panierowanego, smażonego steka z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper
To będzie niezbędne
patelnia duża, mikser, duża miska

Przygotuj sos - jego można zrobić dzień wcześniej. Śmietanę, majonez, czosnek przepuszczony przez praskę oraz sól, pieprz i koperek do smaku wymieszaj ze sobą. Musi się przegryźć przez minimum godzinę. Im dłużej się przegryza tym aromat sosu jest lepszy.

Główkę kalafiora dokładnie umyj.

Pokrój kalafior w plastry o grubości 3 centymetrów. Trzeba uważać, ponieważ stek jest delikatny - może się złamać. Oczyść z ewentualnych liści.

Steki przypraw pieprzem i solą.

Mleko, mąkę i jajka, płaską łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu zmiksuj za pomocą miksera na masę bez grudek. Ciasto powinno być podobne do ciasta naleśnikowego, ale trochę bardziej gęste. W razie potrzeby dodaj wodę/mleko lub mąkę.

Masło rozpuść na patelni.

Steki maczaj w cieście i następnie smaż na rozgrzanym maśle. Smaż około 7 minut aż steki będą pięknie rumiane.

Steki już usmażone wykładaj na talerz, na którym jest ręcznik papierowy.

Podawaj steki z kalafiora na ciepło z dipem.

Panierowany, smażony stek z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym
Panierowany, smażony stek z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym
Koszt przygotowania dania
10.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
252 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
54

Panierowany, smażony stek z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o panierowanym, smażonym steku z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym

Smaczny, smażony stek z kalafiora w pysznej, chrupiącej panierce to jest totalnie smaczne danie. Takie danie to świetny sposób, by urozmaicić codzienne menu i zaskoczyć bliskich. Panierowanie kalafiora jak kotlet sprawia, że można taką potrawę wpisać na listę dań wegetariańskich.

Stek z kalafiora panierowany jest w cieście naleśnikowym. Podawaj stek z kalafiora z pysznym, domowym dipem koperkowo-czosnkowym. Bardzo ekspresowe danie gotowe w mniej niż 30 minut.

Wartości odżywcze panierowanego, smażonego steka z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kalorie)
105.17 kcal
252.40 kcal
Białko
4.02 g
9.64 g

Węglowodany w panierowanym, smażonym steku z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany
9.04 g
21.70 g
Węglowodany przyswajalne
7.98 g
19.15 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.06 g
2.55 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz
6.18 g
14.82 g
Tłuszcze nasycone
3.17 g
7.62 g
Tłuszcze nienasycone
3.00 g
7.21 g
Tłuszcze jednonasycone
1.72 g
4.13 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.28 g
3.07 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
52.99 mg
127.18 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na panierowanego, smażonego steka z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A
54.05 µg (mcg)
129.71 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.37 mg
Witamina B12
0.21 µg (mcg)
0.49 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
25.25 mg
60.59 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.37 µg (mcg)
0.89 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.25 mg
0.60 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
53.31 µg (mcg)
127.94 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.23 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.32 mg
Niacyna
0.64 mg
1.53 mg
Foliany
43.04 µg (mcg)
103.28 µg (mcg)
Beta karoten
8.62 µg (mcg)
20.68 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na panierowanego, smażonego steka z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód
102.94 mg
247.05 mg
Potas
225.06 mg
540.15 mg
Wapń
52.25 mg
125.39 mg
Fosfor
74.61 mg
179.05 mg
Magnez
14.81 mg
35.54 mg
Żelazo
0.75 mg
1.79 mg
Cynk
0.47 mg
1.12 mg
Miedź
0.05 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny panierowanego, smażonego steka z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w panierowanym, smażonym steku z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym

Lista alergenów dla panierowanego, smażonego steka z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło klarowane
    • Śmietana 12%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Cena przygotowania panierowanego, smażonego steka z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
500 g
6.00
Za 800.0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
115 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.29
Za 115 ml
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Masło klarowane
20 g
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Majonez light
70 g
5.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 70 g
Czosnek
25 g
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 25 g
Śmietana 12%
100 g
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Koszt składników
38.70
Jak oceniasz przepis na panierowanego, smażonego steka z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób