Przepis na sour shchi krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

W dużym garnku zagotuj 3 litry wody. Włóż mięso do garnka. Gdy woda się zagotuje, dodaj obrane marchewki, liść laurowy i obraną cebulę. Gotuj przez około 1 godzinę

Następnie wyłów marchewki, cebulę i liście laurowe. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj na małym ogniu.

W międzyczasie w misce wymieszaj pomidory z puszki, posiekany czosnek, koperek i łyżeczkę papryki słodkiej. Wlej całość do garnka z zupą.

Kapustę ułożyć na desce do krojenia i trochę posiekaj.

Przełóż do garnka z resztą składników i gotuj przez 15 minut.

Sour shchi podana w misce z ziemniakami i mięsem.
sour shchi
Koszt przygotowania dania
19.74 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
348 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
56

Sour shchi - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sour shchi

Sour shchi to nic innego jak bardzo kwaśny kapuśniak, który pochodzi z kuchni rosyjskiej. To zupa niezwykle odżywcza, napakowana dużą ilością ciekawych składników.

Przepis na sour shchi pozwala przygotować zupę, która jest tradycyjna i dobra dla zdrowia. Robi się ją na bazie kiszonej kapusty. To dobry pomysł na ciekawy i sycący obiad. To zupa, która choć prosta, to naprawdę smaczna, a przy tym zdrowa. To dlatego, że używa się do niej sporej ilości warzyw, ale robi się ją również na boczku wędzonym. To właśnie mięso dba o jej charakterystyczny smak i zapach. Do jego przygotowania wystarczy tylko duży garnek i odrobina cierpliwości. To dlatego, że gotowanie kapusty zajmuje trochę czasu. W tym przepisie używa się boczku wędzonego. Który można pokroić po ugotowaniu bulionu i zjadać z zupą. Można go również podsmażyć na suchej patelni, by stworzyć pyszne, chrupiące skwarki. Ta pyszna zupa, to dobra opcja na obiad. To doskonały pomysł na zupę, która jest tak aromatyczna i szybka, że skradnie serce każdego, kto jej spróbuje.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sour shchi, by powstała pyszna, domowa i łatwa zupa, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Ten rosyjski kapuśniak jest niezwykle odżywczy i bardzo smaczny. Robi się go z naprawdę dużej ilości kapusty. Nie tylko ma kwaśny smak z kiszonej kapusty, ale składniki zupy są idealne na długie zimy i jesień. Kapusta, kapusta kiszona i ziemniaki to składniki, które można uprawiać w Rosji nawet w krótkim okresie letnim, a następnie przechowywać w piwnicy przez całą zimę. Wychodzi z niego kapuśniak smaczny i dobry dla zdrowia. To dlatego, że robi się go z kiszonej kapusty. Już od starożytności była ona używana do celów terapeutycznych. Pierwsi starożytni lekarze leczyli nią bezsenność, dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz choroby płuc. Bogactwo dóbr, jakie kryją się w kapuście, jest ogromne. Główną witaminą występującą w kiszonym produkcie jest witamina C. To potężny antyoksydant, który chroni cały organizm przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. Oprócz niej znajduje się jeszcze witamina A i niektóre witaminy z grupy B. W dodatku sama kapusta zawiera naprawdę niewiele kalorii, dzięki temu wspaniale sprawdza się nawet na diecie. Zawiera też naprawdę sporo błonnika. Błonnik i duża ilość dobrych bakterii sprawia, że całość ma wspaniałe działanie na układ pokarmowy i mikrobiom jelitowy. Usprawnia proces trawienia i pasaż jelitowy. Dobrze, by gościła w menu jak najczęściej. To sposób na pyszny obiad. Najlepiej przygotowywać ją z ziemniakami.

Wartości odżywcze sour shchi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(445g)
Energia (kalorie)
78.25 kcal
348.20 kcal
Białko
8.31 g
36.98 g

Węglowodany w sour shchi

Na 100g
Na porcję
(445g)
Węglowodany
6.15 g
27.35 g
Węglowodany przyswajalne
4.47 g
19.87 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.68 g
7.48 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(445g)
Tłuszcz
2.38 g
10.59 g
Tłuszcze nasycone
0.95 g
4.21 g
Tłuszcze nienasycone
1.43 g
6.38 g
Tłuszcze jednonasycone
1.00 g
4.46 g
Tłuszcze wielonasycone
0.43 g
1.92 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: karkówka wieprzowa.
czytaj dalej
Cholesterol
19.10 mg
85.00 mg

Witaminy w przepisie na sour shchi

Na 100g
Na porcję
(445g)
Witamina A
49.56 µg (mcg)
220.55 µg (mcg)
Witamina B6
0.23 mg
1.04 mg
Witamina B12
0.26 µg (mcg)
1.17 µg (mcg)
Witamina C
10.02 mg
44.58 mg
Witamina D
0.28 µg (mcg)
1.25 µg (mcg)
Witamina E
0.40 mg
1.76 mg
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol
0.28 µg (mcg)
1.25 µg (mcg)
Tiamina
0.21 mg
0.93 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.48 mg
Niacyna
1.96 mg
8.73 mg
Foliany
15.54 µg (mcg)
69.17 µg (mcg)
Beta karoten
450.14 µg (mcg)
2003.12 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sour shchi

Na 100g
Na porcję
(445g)
Sód
232.71 mg
1035.55 mg
Potas
288.42 mg
1283.45 mg
Wapń
27.84 mg
123.88 mg
Fosfor
94.17 mg
419.08 mg
Magnez
18.05 mg
80.33 mg
Żelazo
1.16 mg
5.17 mg
Cynk
1.07 mg
4.76 mg
Miedź
0.10 mg
0.44 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sour shchi 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sour shchi

Lista alergenów dla sour shchi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sour shchi

Cena przygotowania sour shchi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ziemniaki późne
200 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Czosnek
20 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Kapusta kiszona
450 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 450 g
Koperek
20 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 20 g
Koszt składników
30.80
Jak oceniasz przepis na sour shchi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób