Sour shchi
- Karkówka wieprzowa (500 g)
- Marchewka (90 g)
- Cebula (100 g)
- Ziemniaki późne (200 g)
- Pomidory w puszce (400 g)
- Czosnek (20 g)
- Kapusta kiszona (450 g)
- Koperek (20 g)
Przepis na sour shchi krok po kroku
W dużym garnku zagotuj 3 litry wody. Włóż mięso do garnka. Gdy woda się zagotuje, dodaj obrane marchewki, liść laurowy i obraną cebulę. Gotuj przez około 1 godzinę
Następnie wyłów marchewki, cebulę i liście laurowe. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj na małym ogniu.
W międzyczasie w misce wymieszaj pomidory z puszki, posiekany czosnek, koperek i łyżeczkę papryki słodkiej. Wlej całość do garnka z zupą.
Kapustę ułożyć na desce do krojenia i trochę posiekaj.
Przełóż do garnka z resztą składników i gotuj przez 15 minut.
-
Kapuśniak
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty
-
Kapuśniak z młodej kapusty
-
Kapuśniak z kwaśnej kapusty
-
Zupa kapuśniak
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
-
Kapuśniak z kiełbasą
-
Kapuśniak bez mięsa
-
Zasmażka do kapuśniaku
-
Zupa chłopska
-
Zupa z kapusty włoskiej
-
Kapuśniak na golonce
-
Kapuśniak Thermomix
-
Kapuśniak wegetariański
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą
-
Kapuśniak
Więcej informacji na temat sour shchi
Sour shchi to nic innego jak bardzo kwaśny kapuśniak, który pochodzi z kuchni rosyjskiej. To zupa niezwykle odżywcza, napakowana dużą ilością ciekawych składników.
Przepis na sour shchi pozwala przygotować zupę, która jest tradycyjna i dobra dla zdrowia. Robi się ją na bazie kiszonej kapusty. To dobry pomysł na ciekawy i sycący obiad. To zupa, która choć prosta, to naprawdę smaczna, a przy tym zdrowa. To dlatego, że używa się do niej sporej ilości warzyw, ale robi się ją również na boczku wędzonym. To właśnie mięso dba o jej charakterystyczny smak i zapach. Do jego przygotowania wystarczy tylko duży garnek i odrobina cierpliwości. To dlatego, że gotowanie kapusty zajmuje trochę czasu. W tym przepisie używa się boczku wędzonego. Który można pokroić po ugotowaniu bulionu i zjadać z zupą. Można go również podsmażyć na suchej patelni, by stworzyć pyszne, chrupiące skwarki. Ta pyszna zupa, to dobra opcja na obiad. To doskonały pomysł na zupę, która jest tak aromatyczna i szybka, że skradnie serce każdego, kto jej spróbuje.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sour shchi, by powstała pyszna, domowa i łatwa zupa, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Ten rosyjski kapuśniak jest niezwykle odżywczy i bardzo smaczny. Robi się go z naprawdę dużej ilości kapusty. Nie tylko ma kwaśny smak z kiszonej kapusty, ale składniki zupy są idealne na długie zimy i jesień. Kapusta, kapusta kiszona i ziemniaki to składniki, które można uprawiać w Rosji nawet w krótkim okresie letnim, a następnie przechowywać w piwnicy przez całą zimę. Wychodzi z niego kapuśniak smaczny i dobry dla zdrowia. To dlatego, że robi się go z kiszonej kapusty. Już od starożytności była ona używana do celów terapeutycznych. Pierwsi starożytni lekarze leczyli nią bezsenność, dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz choroby płuc. Bogactwo dóbr, jakie kryją się w kapuście, jest ogromne. Główną witaminą występującą w kiszonym produkcie jest witamina C. To potężny antyoksydant, który chroni cały organizm przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. Oprócz niej znajduje się jeszcze witamina A i niektóre witaminy z grupy B. W dodatku sama kapusta zawiera naprawdę niewiele kalorii, dzięki temu wspaniale sprawdza się nawet na diecie. Zawiera też naprawdę sporo błonnika. Błonnik i duża ilość dobrych bakterii sprawia, że całość ma wspaniałe działanie na układ pokarmowy i mikrobiom jelitowy. Usprawnia proces trawienia i pasaż jelitowy. Dobrze, by gościła w menu jak najczęściej. To sposób na pyszny obiad. Najlepiej przygotowywać ją z ziemniakami.
Alergeny w sour shchi
Lista alergenów dla sour shchi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sour shchi
Wartości odżywcze sour shchi
To zdrowa opcja, jednak ze względu na duży udział czerwonego mięsa nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(445g)
Węglowodany
(445g)
Tłuszcze
(445g)
Witaminy
(445g)
Składniki mineralne
(445g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.