Sok z pokrzywy
- Pokrzywa (800 g)
- Cytryna - 1/2 sztuki (50 g)
Przepis na sok z pokrzywy krok po kroku
Pokrzywę umyj i osusz.
Przełóż liście do sokowirówki i wyciśnij sok.
Całość wymieszaj z sokiem z cytryny.
Więcej informacji na temat soku z pokrzywy
Zdrowy sok z pokrzywy był przygotowywany przez nasze mamy i babcie szczególnie w okresie naszego dzieciństwa. Jego domowa produkcja jest niezwykle prosta i tania.
Sok ze świeżej pokrzywy ma wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu.
To dobry pomysł na zwiększenie naszej odporności, walkę z kaszlem lub na przeziębienie, jest dobry nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.
Syrop ma działanie antywirusowe i antybakteryjne. Dlatego jest tak często przygotowywany właśnie w okresie jesienno-zimowym i zimowym.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na sok z pokrzywy.
Zatem, jak zrobić sok z pokrzywy?
Pokrzywę umyj i osusz, przełóż liście do sokowirówki i wyciśnij sok. Następnie całość wymieszaj z sokiem z cytryny. Do soku z pokrzywy śmiało możesz dodać odrobinę selera naciowego lub innych warzywa. Ja jednak postawiłam na czysty sok z pokrzywy, jego zastosowanie będzie najbardziej efektowne.
W kilka chwil zdrowy i tradycyjny syrop domowej roboty gotowy. Możesz go stosować np. na kaszel lub w czasie trwania infekcji wirusowych. Pamiętaj jednak, aby nie pomijać wizyty u lekarza, domowy syrop może być tylko wsparciem odporności.
Syrop z liści z pokrzywy jest jak najbardziej zdrowy, jednak nie należy go spożywać w nadmiarze. Kuracja sokiem powinna trwać od 10 do 14 dni, w ciągu których należy spożywać nie więcej niż 40 ml soku. Jest to niewielki kieliszek. Większa ilość jest polecana dla osób z anemią, jednak nie polecam stosować większej dawki na własną rękę bez konsultacji z lekarzem. Dodatkowo pokrzywa to dobre źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin takich jak żelazo, wapń, witaminy z grupy B, C, A oraz K.
Jak widzisz przygotowanie domowego syropu, jest bardzo proste i tanie. To chyba najtańszy sposób na podniesienie swojej odporności, dlatego zachęcam do samodzielnego przygotowania.
Skoro już wiesz, jak zrobić świeży sok z pokrzywy, koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis i spróbuj sam.
Alergeny w soku z pokrzywy
Lista alergenów dla soku z pokrzywy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z pokrzywy
Wartości odżywcze soku z pokrzywy
Do soku możesz dodać też seler naciowy.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.