Sok z pokrzywy

Opublikowano: 28.09.2022 r., 22:20 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeży sok z liści pokrzywy
Sok z pokrzywy
Sok z pokrzywy to idealny dodatek do Twojej diety w sezonie jesienno-zimowym. Pozwoli Ci on jeszcze bardziej zadbać o zdrowie i odporność.
Przygotowanie 30 min
16 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Pokrzywa (800 g)
  • Cytryna - 1/2 sztuki (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
butelka szklana, sokowirówka

Przepis na sok z pokrzywy krok po kroku

Pokrzywę umyj i osusz.

Przełóż liście do sokowirówki i wyciśnij sok.

Całość wymieszaj z sokiem z cytryny.

Jak oceniasz przepis na sok z pokrzywy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat soku z pokrzywy

Zdrowy sok z pokrzywy był przygotowywany przez nasze mamy i babcie szczególnie w okresie naszego dzieciństwa. Jego domowa produkcja jest niezwykle prosta i tania.

Sok ze świeżej pokrzywy ma wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu.

To dobry pomysł na zwiększenie naszej odporności, walkę z kaszlem lub na przeziębienie, jest dobry nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.

Syrop ma działanie antywirusowe i antybakteryjne. Dlatego jest tak często przygotowywany właśnie w okresie jesienno-zimowym i zimowym.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na sok z pokrzywy.

Zatem, jak zrobić sok z pokrzywy?

Pokrzywę umyj i osusz, przełóż liście do sokowirówki i wyciśnij sok. Następnie całość wymieszaj z sokiem z cytryny. Do soku z pokrzywy śmiało możesz dodać odrobinę selera naciowego lub innych warzywa. Ja jednak postawiłam na czysty sok z pokrzywy, jego zastosowanie będzie najbardziej efektowne.

W kilka chwil zdrowy i tradycyjny syrop domowej roboty gotowy. Możesz go stosować np. na kaszel lub w czasie trwania infekcji wirusowych. Pamiętaj jednak, aby nie pomijać wizyty u lekarza, domowy syrop może być tylko wsparciem odporności.

Syrop z liści z pokrzywy jest jak najbardziej zdrowy, jednak nie należy go spożywać w nadmiarze. Kuracja sokiem powinna trwać od 10 do 14 dni, w ciągu których należy spożywać nie więcej niż 40 ml soku. Jest to niewielki kieliszek. Większa ilość jest polecana dla osób z anemią, jednak nie polecam stosować większej dawki na własną rękę bez konsultacji z lekarzem. Dodatkowo pokrzywa to dobre źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin takich jak żelazo, wapń, witaminy z grupy B, C, A oraz K.

Jak widzisz przygotowanie domowego syropu, jest bardzo proste i tanie. To chyba najtańszy sposób na podniesienie swojej odporności, dlatego zachęcam do samodzielnego przygotowania.

Skoro już wiesz, jak zrobić świeży sok z pokrzywy, koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis i spróbuj sam.

Alergeny w soku z pokrzywy

Lista alergenów dla soku z pokrzywy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z pokrzywy

Wartości odżywcze soku z pokrzywy

na 100g gotowej potrawy

Do soku możesz dodać też seler naciowy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
41.24
16.49
Białko (g)
2.62
1.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
7.60
3.04
Węglowodany przyswajalne (g)
0.94
0.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.66
2.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
0.12
0.05
Tłuszcze nasycone (g)
0.12
0.05
Tłuszcze nienasycone (g)
0.01
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A (µg (mcg))
95.12
38.05
Witamina B6 (mg)
0.10
0.04
Tiamina (mg)
0.01
0.00
Ryboflawina (mg)
0.15
0.06
Niacyna (mg)
0.37
0.15
Foliany (µg (mcg))
13.82
5.53
Beta karoten (µg (mcg))
1082.53
433.01

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
3.88
1.55
Potas (mg)
322.47
128.99
Wapń (mg)
454.24
181.69
Fosfor (mg)
67.76
27.11
Magnez (mg)
54.12
21.65
Żelazo (mg)
1.55
0.62
Cynk (mg)
0.32
0.13
Miedź (mg)
0.08
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny soku z pokrzywy 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania soku z pokrzywy

Koszt składników
71.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pokrzywa
800 g
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 7
66.67
Za 800 g
Cytryna
50 g
1/2 sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 50 g
Koszt składników
71.30