Przepis na sok z pokrzywy krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
butelka szklana, sokowirówka

Pokrzywę umyj i osusz.

Przełóż liście do sokowirówki i wyciśnij sok.

Całość wymieszaj z sokiem z cytryny.

Często zadawane pytania

sok z pokrzywy
Sok z pokrzywy
Koszt przygotowania dania
0.36 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
0 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
30

Sok z pokrzywy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o soku z pokrzywy

Zdrowy sok z pokrzywy był przygotowywany przez nasze mamy i babcie szczególnie w okresie naszego dzieciństwa. Jego domowa produkcja jest niezwykle prosta i tania.

Sok ze świeżej pokrzywy ma wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu.

To dobry pomysł na zwiększenie naszej odporności, walkę z kaszlem lub na przeziębienie, jest dobry nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.

Syrop ma działanie antywirusowe i antybakteryjne. Dlatego jest tak często przygotowywany właśnie w okresie jesienno-zimowym i zimowym.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na sok z pokrzywy.

Zatem, jak zrobić sok z pokrzywy?

Pokrzywę umyj i osusz, przełóż liście do sokowirówki i wyciśnij sok. Następnie całość wymieszaj z sokiem z cytryny. Do soku z pokrzywy śmiało możesz dodać odrobinę selera naciowego lub innych warzywa. Ja jednak postawiłam na czysty sok z pokrzywy, jego zastosowanie będzie najbardziej efektowne.

W kilka chwil zdrowy i tradycyjny syrop domowej roboty gotowy. Możesz go stosować np. na kaszel lub w czasie trwania infekcji wirusowych. Pamiętaj jednak, aby nie pomijać wizyty u lekarza, domowy syrop może być tylko wsparciem odporności.

Syrop z liści z pokrzywy jest jak najbardziej zdrowy, jednak nie należy go spożywać w nadmiarze. Kuracja sokiem powinna trwać od 10 do 14 dni, w ciągu których należy spożywać nie więcej niż 40 ml soku. Jest to niewielki kieliszek. Większa ilość jest polecana dla osób z anemią, jednak nie polecam stosować większej dawki na własną rękę bez konsultacji z lekarzem. Dodatkowo pokrzywa to dobre źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin takich jak żelazo, wapń, witaminy z grupy B, C, A oraz K.

Jak widzisz przygotowanie domowego syropu, jest bardzo proste i tanie. To chyba najtańszy sposób na podniesienie swojej odporności, dlatego zachęcam do samodzielnego przygotowania.

Skoro już wiesz, jak zrobić świeży sok z pokrzywy, koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis i spróbuj sam.

Wartości odżywcze soku z pokrzywy

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny soku z pokrzywy 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w soku z pokrzywy

Lista alergenów dla soku z pokrzywy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na sok z pokrzywy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pokrzywa
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania soku z pokrzywy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pokrzywa
800 g
Cytryna
50 g
1/2 sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 50 g
Jak oceniasz przepis na sok z pokrzywy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób