Sok z kurkumy

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:30 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Butelka soku z kurkumy.
Sok z kurkumy
Sok z kurkumy to doskonały dodatek do herbaty, czy koktajlów. Będzie idealnym wyborem, zwłaszcza w czasie jesienno - zimowym. Całość zabiera tylko kilka chwil.
Przygotowanie 10 min
Blendowanie 5 min
198 kcal
Kcal w porcji
710 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Woda gazowana (500 ml)
  • Cytryna (160 g)
  • Miód (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, kurkuma
Sprzęt kuchenny
blender, słoik

Przepis na sok z kurkumy krok po kroku

Cytryny wyszoruj i wyciśnij z nich sok do osobnego pojemniczka.

Korzeń kurkumy (ok.10-12 cm) obierz i przełóż do rondelka wypełnionego wodą. Podgotuj ją przez 5 minut.

Odcedź wodę, zostawiają niewielką jej ilość (ok.4 cm). Kurkumę zblenduj na gładką masę.

Do kurkumy dodaj pozostałą wodę oraz sok z cytryny.

Dorzuć szczyptę pieprzu i miód.

Całość wymieszaj i przełóż do słoiczka.

Jak oceniasz przepis na sok z kurkumy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat soku z kurkumy

Sok z kurkumy to doskonały dodatek do herbaty, czy koktajlów. Będzie idealnym wyborem, zwłaszcza w czasie jesienno - zimowym. Całość zabiera tylko kilka chwil. Ma piękny żółty kolor i dość mocny smak, to za sprawą dodatku pieprzu i całkiem sporej ilości soku z cytryny.

Przepis na sok z kurkumy to najlepszy pomysł na dodatek, który doskonale wspiera odporność. Możesz z niego przygotować zdrowy napój do picia w trakcie spadku odporności. Ten sok jest tak dobry dla zdrowia ze względu na właściwości zdrowotne kurkumy, która jest jego głównym składnikiem. Ze względu na naprawdę duży udział kurkumy jest wprost przepełniony antyoksydantami. Choć wydaje się, że jest ona tylko niepozorną przyprawą o pomarańczowym kolorze, to tak naprawdę jej działanie jest bardzo szerokie. W dodatku udowodnione badaniami. Głównym, a przy okazji najlepiej działającym składnikiem kurkumy jest kurkumina. Jednak jest lepiej wchłaniana z dodatkiem piperyny, którą można znaleźć w czarnym pieprzu. Dlatego, choć może się wydawać to nieco dziwne, do tego syropu dodaje się również odrobiny pieprzu. Nie jest to zabieg smakowy, a zdrowotny, dlatego dobrze go nie pomijać podczas przygotowywania.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sok z kurkumy, by był smaczny, łatwy i aromatyczny, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Choć szoty z kurkumy możesz znaleźć z łatwością w sklepie, to jednak domowy sok jest znacznie lepszy dla zdrowia. Wspaniale komponuje się z herbatą, ale również ciepłą wodą. W połączeniu z wodą stworzy niezwykle smaczny napar, który wspaniale ogrzewa w zimne dni. To doskonały wybór szczególnie na zimę i jesień, kiedy to popularne są wszelkie choroby. Ze względu na dużą ilość przeciwzapalnych składników ten syrop sprawdzi się w przeziębieniach, nawet tych z gorączką. Syrop można przechowywać w szklanych butelkach lub małych słoiczkach, spokojnie można przygotować nieco więcej i przechowywać go przez całą zimę, dzięki czemu będzie stanowił świetną opcję w czasie pojawienia się jakiejkolwiek infekcji.

Alergeny w soku z kurkumy

Lista alergenów dla soku z kurkumy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z kurkumy

Wartości odżywcze soku z kurkumy

na 100g gotowej potrawy

To opcja niezwykle zdrowa, bogata w antyoksydanty.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(710g)
Energia (kcal)
27.94
198.40
Białko (g)
0.27
1.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(710g)
Węglowodany (g)
7.90
56.11
Węglowodany przyswajalne (g)
7.26
51.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.65
4.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(710g)
Tłuszcz (g)
0.07
0.48
Tłuszcze nasycone (g)
0.05
0.32
Tłuszcze nienasycone (g)
0.02
0.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.02
0.14
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(710g)
Witamina A (µg (mcg))
0.23
1.60
Witamina B6 (mg)
0.02
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
11.98
85.05
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.03
0.24
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.06
Ryboflawina (mg)
0.01
0.05
Niacyna (mg)
0.03
0.22
Foliany (µg (mcg))
2.62
18.60
Beta karoten (µg (mcg))
0.68
4.80

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(710g)
Sód (mg)
2.14
15.20
Potas (mg)
34.76
246.80
Wapń (mg)
13.32
94.60
Fosfor (mg)
3.89
27.60
Magnez (mg)
3.35
23.80
Żelazo (mg)
0.04
0.31
Cynk (mg)
0.03
0.21
Miedź (mg)
0.02
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny soku z kurkumy 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania soku z kurkumy

Koszt składników
17.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Woda gazowana
500 ml
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 500 ml
Cytryna
160 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.16
Za 160 g
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Koszt składników
17.80