Sok z kurkumy
- Woda gazowana (500 ml)
- Cytryna (160 g)
- Miód (50 g)
Przepis na sok z kurkumy krok po kroku
Cytryny wyszoruj i wyciśnij z nich sok do osobnego pojemniczka.
Korzeń kurkumy (ok.10-12 cm) obierz i przełóż do rondelka wypełnionego wodą. Podgotuj ją przez 5 minut.
Odcedź wodę, zostawiają niewielką jej ilość (ok.4 cm). Kurkumę zblenduj na gładką masę.
Do kurkumy dodaj pozostałą wodę oraz sok z cytryny.
Dorzuć szczyptę pieprzu i miód.
Całość wymieszaj i przełóż do słoiczka.
Więcej informacji na temat soku z kurkumy
Sok z kurkumy to doskonały dodatek do herbaty, czy koktajlów. Będzie idealnym wyborem, zwłaszcza w czasie jesienno - zimowym. Całość zabiera tylko kilka chwil. Ma piękny żółty kolor i dość mocny smak, to za sprawą dodatku pieprzu i całkiem sporej ilości soku z cytryny.
Przepis na sok z kurkumy to najlepszy pomysł na dodatek, który doskonale wspiera odporność. Możesz z niego przygotować zdrowy napój do picia w trakcie spadku odporności. Ten sok jest tak dobry dla zdrowia ze względu na właściwości zdrowotne kurkumy, która jest jego głównym składnikiem. Ze względu na naprawdę duży udział kurkumy jest wprost przepełniony antyoksydantami. Choć wydaje się, że jest ona tylko niepozorną przyprawą o pomarańczowym kolorze, to tak naprawdę jej działanie jest bardzo szerokie. W dodatku udowodnione badaniami. Głównym, a przy okazji najlepiej działającym składnikiem kurkumy jest kurkumina. Jednak jest lepiej wchłaniana z dodatkiem piperyny, którą można znaleźć w czarnym pieprzu. Dlatego, choć może się wydawać to nieco dziwne, do tego syropu dodaje się również odrobiny pieprzu. Nie jest to zabieg smakowy, a zdrowotny, dlatego dobrze go nie pomijać podczas przygotowywania.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sok z kurkumy, by był smaczny, łatwy i aromatyczny, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Choć szoty z kurkumy możesz znaleźć z łatwością w sklepie, to jednak domowy sok jest znacznie lepszy dla zdrowia. Wspaniale komponuje się z herbatą, ale również ciepłą wodą. W połączeniu z wodą stworzy niezwykle smaczny napar, który wspaniale ogrzewa w zimne dni. To doskonały wybór szczególnie na zimę i jesień, kiedy to popularne są wszelkie choroby. Ze względu na dużą ilość przeciwzapalnych składników ten syrop sprawdzi się w przeziębieniach, nawet tych z gorączką. Syrop można przechowywać w szklanych butelkach lub małych słoiczkach, spokojnie można przygotować nieco więcej i przechowywać go przez całą zimę, dzięki czemu będzie stanowił świetną opcję w czasie pojawienia się jakiejkolwiek infekcji.
Alergeny w soku z kurkumy
Lista alergenów dla soku z kurkumy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z kurkumy
Wartości odżywcze soku z kurkumy
To opcja niezwykle zdrowa, bogata w antyoksydanty.
Energia i białka
(710g)
Węglowodany
(710g)
Tłuszcze
(710g)
Witaminy
(710g)
Składniki mineralne
(710g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.