Smalec z jabłkiem
- Słonina wieprzowa (500 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Jabłko - 1 średnia sztuka (80 g)
Przepis na smalec z jabłkiem krok po kroku
Słoninę pokrój w równą kostkę lub zmiel w maszynce do mielenia.
Słoninę przełóż na zimną patelnię.
Patelnię postaw na najmniejszym możliwym ogniu.
Po około 30 minutach przemieszaj słoninę.
Cebulę i jabłko pokrój w równą, średnią kostkę.
Po około 45-60 minutach, gdy słonina zacznie się kurczyć i lekko rumienić dodaj cebulę i jabłko.
Dodaj szczyptę soli, przemieszaj i smaż wciąż na najmniejszym możliwym gazie.
W zależności od wielkości kostki słoniny, smalec będzie gotowy po 60-90 minutach.
Lekko przestudź i przelej do słoika.
Więcej informacji na temat smalcu z jabłkiem
Smalec to tłuszcz najczęściej wytopiona z części wieprzowych. Przede wszystkim wytapia się go ze słoniny, ale także może być przygotowany z boczku oraz innych gatunków mięsa niż wieprzowina. Popularnymi rodzajami smalcu jest smalec z dziczyzny, gęsi, kaczki czy królika. Najbardziej wartościowym smalcem jest smalec z gęsi. Gęsina zawiera sporo białka, wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę D, witaminę E oraz witaminę PP. Gęsi smalec porównywalny jest z oliwą z oliwek, ponad 60% stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym jednonienasycony kwas oleinowy. Smalec z gęsi idealnie nadaje się do smażenia, ponieważ jest stabilny nawet przy 200 stopniach Celsjusza.
Smalec to nie tylko produkt do smażenia. Smalec z jabłkiem i cebulą to także pyszny dodatek do chleba. Klasycznym połączeniem jest pajda swojskiego chleba z domowym smalcem ze skwarkami i ogórkiem kiszonym. Połączenie takie jest najbardziej popularne i lubiane. Domowy smalczyk z jabłkiem w ostatnich latach jest także nieodłączną częścią tak zwanych swojskich stołów, czyli szwedzkich stołów, na których znajdziemy jedynie najlepsze, swojskie, domowe wyroby. Domowej roboty smalec z jabłkiem i skwarkami wraca do łask, jest on ponownie coraz bardziej popularny i chętnie przygotowywany oraz podawany jako zakąska. Smalec wieprzowy jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i moim zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych powinien on być spożywany okazjonalnie. A jeśli bardzo lubisz domowy smalczyk, wybierz ten z gęsi. Przepis na smalec z jabłkiem jest naprawdę łatwy, bez problemu wykonasz go samodzielnie w domu. Dokładnie jak zrobić smalec z jabłkiem dowiesz się z przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.
Smalec jest znany w kuchni polskiej od wielu, wielu lat. Po chwilowym zapomnieniu wraca on ponownie do łask, a nawet staje się hitem i jest pożądany na wiejskich stołach lub w restauracjach z tradycyjną kuchnią polską.
Alergeny w smalcu z jabłkiem
Lista alergenów dla smalcu z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smalec z jabłkiem
Wartości odżywcze smalcu z jabłkiem
Smalec to jedno z tradycyjnych smarowideł kanapkowych. Jednak smalec powinien być spożywany okazjonalnie aby nie wpłyną negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(31g)
Węglowodany
(31g)
Tłuszcze
(31g)
Witaminy
(31g)
Składniki mineralne
(31g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.