Przepis na smalec z cebulką krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Słoninę pokrój w kostkę i smaż na wolnym ogniu, aż przetopi się w tłuszcz ze skwarkami.

Cebulę pokrój w większą kostkę, a czosnek drobno posiekaj.

Do przetopionej słoniny dodaj cebulę, czosnek i opcjonalnie sól z pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Gdy cebulka się zarumieni zdejmij z ognia i wystudź.

Kromka chleba pełnoziarnistego, przekrojona na pół i posmarowana smalcem z cebulką. Za pieczywem na prostokątnym talerzu leży cebula, natka pietruszki i miseczka ze smalcem z cebulką.
smalec z cebulką
Koszt przygotowania dania
4.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
280 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
15

Smalec z cebulką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o smalcu z cebulką

Smalec domowej roboty kojarzę mi się z odwiedzin u dziadków, stąd też mam ten przepis na dobry smalec z cebulką. Mimo że wiele osób bardzo lubi smalec z cebulką lub jabłkiem, to pamiętaj, że nie jest zbyt zdrowy produkt. Ma wysoką zawartość kalorii, nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Aktualnie normy żywienia dla populacji Polski zalecają ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych do tak niskiego, jak tylko to możliwe, a Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych do 10% całkowitego spożycia energii, natomiast gdy dieta dostarcza mniej niż 10% to nie zwiększenie jego spożycia do tego poziomu.

Jak zrobić smalec z cebulką?

Przygotowanie smalcu z cebulką zaczynamy od słoniny. Słonina w trakcie podgrzewania zamieni się w tłuszcz ze skwarkami. To jak przetopić słoninę na smalec jest bardzo proste. Wystarczy, że pokroisz słoninę w kostkę i na wolnym ogniu będziesz smażyć słoninę do wytopienia się tłuszczu i powstania skwarek. Przetapianie zajmie około godziny. Cebulę w tym czasie kroimy w większą kostkę, a czosnek drobno siekamy. Gdy już mamy tłuszcz ze skwarkami dodajemy cebulę oraz czosnek i chwilę smażymy, aż cebulka i czosnek się zarumienią. Całość przelewamy do pojemnika i zostawiamy do momentu całkowitego zastygnięcia tłuszczu. Gotowy smalec świetnie smakuje z kiszonymi ogórkami i pełnoziarnistym pieczywem.

Domowy smalec z cebulką i czosnkiem, mimo że jest smaczny, to jego spożycie powinno być ograniczone do minimum, ponieważ nie tylko same nasycone kwasy tłuszczowe, znajdujące się w smalcu są w nadmiarze niekorzystne, ale także takie mocno spieczone mięso, jak skwarki, zawiera substancje rakotwórcze. Dlatego chciałabym podkreślić, że nie polecam używania smalcu z cebulką, szczególnie jako częstego składnika diety. Jeżeli już jesz taki smalec, to staraj się używać tylko małej ilości, a w przeważającej ilości używaj w swojej diecie nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli głównie tłuszczy, które pochodzącą z roślin lub z ryb.

Wartości odżywcze smalcowi z cebulką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(52g)
Energia (kalorie)
539.40 kcal
280.49 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(52g)
Tłuszcz
57.74 g
30.03 g
Tłuszcze nasycone
25.24 g
13.13 g
Tłuszcze nienasycone
32.50 g
16.90 g
Tłuszcze jednonasycone
26.02 g
13.53 g
Tłuszcze wielonasycone
6.47 g
3.37 g

Witaminy w przepisie na smalec z cebulką

Na 100g
Na porcję
(52g)
Witamina E
0.36 mg
0.18 mg

Składniki mineralne w przepisie na smalec z cebulką

Na 100g
Na porcję
(52g)
Cynk
0.15 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny smalcowi z cebulką 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w smalcu z cebulką

Lista alergenów dla smalcowi z cebulką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smalec z cebulką

Cena przygotowania smalcowi z cebulką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Słonina wieprzowa
300 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 300 g
Cebula
210 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Liczba porcji:
Koszt składników
12.00
Jak oceniasz przepis na smalec z cebulką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób