Przepis na smalec z cebulką krok po kroku
- Słonina wieprzowa 300 g
- Cebula 210 g 2 sztuki
- Czosnek 10 g 2 ząbki
Słoninę pokrój w kostkę i smaż na wolnym ogniu, aż przetopi się w tłuszcz ze skwarkami.
Cebulę pokrój w większą kostkę, a czosnek drobno posiekaj.
Do przetopionej słoniny dodaj cebulę, czosnek i opcjonalnie sól z pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Gdy cebulka się zarumieni zdejmij z ognia i wystudź.
Często zadawane pytania
-
Racuchy z jabłkiem
-
Szarlotka
-
Surówka z czerwonej kapusty
-
Placki z jabłkami
-
Racuchy
-
Ryż z jabłkami
-
Ciasto z jabłkami
-
Surówka z kiszonej kapusty
-
Placki z dyni
-
Surówka z selera
-
Tarta z jabłkiem
-
Sałatka z selera naciowego
-
Szarlotka z kruszonką
-
Kaczka pieczona
-
Tarta z jabłkami
-
Kompot z suszu
-
Ryż na mleku
-
Szarlotka z bezą
-
Dania z jabłkami

(liczba kalorii)
Smalec z cebulką - cechy przepisu
Więcej o smalcu z cebulką
Smalec domowej roboty kojarzę mi się z odwiedzin u dziadków, stąd też mam ten przepis na dobry smalec z cebulką. Mimo że wiele osób bardzo lubi smalec z cebulką lub jabłkiem, to pamiętaj, że nie jest zbyt zdrowy produkt. Ma wysoką zawartość kalorii, nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Aktualnie normy żywienia dla populacji Polski zalecają ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych do tak niskiego, jak tylko to możliwe, a Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych do 10% całkowitego spożycia energii, natomiast gdy dieta dostarcza mniej niż 10% to nie zwiększenie jego spożycia do tego poziomu.
Jak zrobić smalec z cebulką?
Przygotowanie smalcu z cebulką zaczynamy od słoniny. Słonina w trakcie podgrzewania zamieni się w tłuszcz ze skwarkami. To jak przetopić słoninę na smalec jest bardzo proste. Wystarczy, że pokroisz słoninę w kostkę i na wolnym ogniu będziesz smażyć słoninę do wytopienia się tłuszczu i powstania skwarek. Przetapianie zajmie około godziny. Cebulę w tym czasie kroimy w większą kostkę, a czosnek drobno siekamy. Gdy już mamy tłuszcz ze skwarkami dodajemy cebulę oraz czosnek i chwilę smażymy, aż cebulka i czosnek się zarumienią. Całość przelewamy do pojemnika i zostawiamy do momentu całkowitego zastygnięcia tłuszczu. Gotowy smalec świetnie smakuje z kiszonymi ogórkami i pełnoziarnistym pieczywem.
Domowy smalec z cebulką i czosnkiem, mimo że jest smaczny, to jego spożycie powinno być ograniczone do minimum, ponieważ nie tylko same nasycone kwasy tłuszczowe, znajdujące się w smalcu są w nadmiarze niekorzystne, ale także takie mocno spieczone mięso, jak skwarki, zawiera substancje rakotwórcze. Dlatego chciałabym podkreślić, że nie polecam używania smalcu z cebulką, szczególnie jako częstego składnika diety. Jeżeli już jesz taki smalec, to staraj się używać tylko małej ilości, a w przeważającej ilości używaj w swojej diecie nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli głównie tłuszczy, które pochodzącą z roślin lub z ryb.
Wartości odżywcze smalcowi z cebulką
Energia i białka
(52g)
Węglowodany w smalcu z cebulką
(52g)
Tłuszcze
(52g)
Witaminy w przepisie na smalec z cebulką
(52g)
Składniki mineralne w przepisie na smalec z cebulką
(52g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w smalcu z cebulką
Lista alergenów dla smalcowi z cebulką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smalec z cebulką