Smalec z cebulką

Opublikowano: 25.07.2021 r., 14:29 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kromka chleba pełnoziarnistego, przekrojona na pół i posmarowana smalcem z cebulką. Za pieczywem na prostokątnym talerzu leży cebula, natka pietruszki i miseczka ze smalcem z cebulką.
Smalec z cebulką
Smalec z cebulką i czosnkiem to babcine smarowidło do pieczywa, które robi się, przetapiając słoninę. Cebulka i czosnek dodadzą smalcowi ciekawy smak i aromat.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 60 min
280 kcal
Kcal w porcji
52 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Słonina wieprzowa (300 g)
  • Cebula 2 sztuki (210 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na smalec z cebulką krok po kroku

Słoninę pokrój w kostkę i smaż na wolnym ogniu, aż przetopi się w tłuszcz ze skwarkami.

Cebulę pokrój w większą kostkę, a czosnek drobno posiekaj.

Do przetopionej słoniny dodaj cebulę, czosnek i opcjonalnie sól z pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Gdy cebulka się zarumieni zdejmij z ognia i wystudź.

Jak oceniasz przepis na smalec z cebulką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat smalcowi z cebulką

Smalec domowej roboty kojarzę mi się z odwiedzin u dziadków, stąd też mam ten przepis na dobry smalec z cebulką. Mimo że wiele osób bardzo lubi smalec z cebulką lub jabłkiem, to pamiętaj, że nie jest zbyt zdrowy produkt. Ma wysoką zawartość kalorii, nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Aktualnie normy żywienia dla populacji Polski zalecają ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych do tak niskiego, jak tylko to możliwe, a Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych do 10% całkowitego spożycia energii, natomiast gdy dieta dostarcza mniej niż 10% to nie zwiększenie jego spożycia do tego poziomu.

Jak zrobić smalec z cebulką?

Przygotowanie smalcu z cebulką zaczynamy od słoniny. Słonina w trakcie podgrzewania zamieni się w tłuszcz ze skwarkami. To jak przetopić słoninę na smalec jest bardzo proste. Wystarczy, że pokroisz słoninę w kostkę i na wolnym ogniu będziesz smażyć słoninę do wytopienia się tłuszczu i powstania skwarek. Przetapianie zajmie około godziny. Cebulę w tym czasie kroimy w większą kostkę, a czosnek drobno siekamy. Gdy już mamy tłuszcz ze skwarkami dodajemy cebulę oraz czosnek i chwilę smażymy, aż cebulka i czosnek się zarumienią. Całość przelewamy do pojemnika i zostawiamy do momentu całkowitego zastygnięcia tłuszczu. Gotowy smalec świetnie smakuje z kiszonymi ogórkami i pełnoziarnistym pieczywem.

Domowy smalec z cebulką i czosnkiem, mimo że jest smaczny, to jego spożycie powinno być ograniczone do minimum, ponieważ nie tylko same nasycone kwasy tłuszczowe, znajdujące się w smalcu są w nadmiarze niekorzystne, ale także takie mocno spieczone mięso, jak skwarki, zawiera substancje rakotwórcze. Dlatego chciałabym podkreślić, że nie polecam używania smalcu z cebulką, szczególnie jako częstego składnika diety. Jeżeli już jesz taki smalec, to staraj się używać tylko małej ilości, a w przeważającej ilości używaj w swojej diecie nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli głównie tłuszczy, które pochodzącą z roślin lub z ryb.

Alergeny w smalcu z cebulką

Lista alergenów dla smalcowi z cebulką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smalec z cebulką

Wartości odżywcze smalcowi z cebulką

na 100g gotowej potrawy

Ogranicz spożycie smalcu do minimum.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(52g)
Energia (kcal)
539.40
280.49
Białko (g)
0.57
0.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(52g)
Węglowodany (g)
4.41
2.29
Węglowodany przyswajalne (g)
3.68
1.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
0.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(52g)
Tłuszcz (g)
57.74
30.03
Tłuszcze nasycone (g)
25.24
13.13
Tłuszcze nienasycone (g)
32.50
16.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
26.02
13.53
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.47
3.37
Cholesterol (mg)
54.81
28.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(52g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.07
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.59
1.87
Witamina D (µg (mcg))
1.44
0.75
Witamina E (mg)
0.36
0.18
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.01
Ryboflawina (mg)
0.01
0.01
Niacyna (mg)
0.06
0.03
Foliany (µg (mcg))
7.73
4.02
Beta karoten (µg (mcg))
0.50
0.26

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(52g)
Sód (mg)
1.94
1.01
Potas (mg)
66.67
34.67
Wapń (mg)
12.77
6.64
Fosfor (mg)
14.65
7.62
Magnez (mg)
4.52
2.35
Żelazo (mg)
0.12
0.06
Cynk (mg)
0.15
0.08
Miedź (mg)
0.02
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny smalcowi z cebulką 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania smalcowi z cebulką

Koszt składników
12.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Słonina wieprzowa
300 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 300 g
Cebula
210 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
12.00