Śledzie w sosie pomidorowym
- Filety śledziowe solone (400 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Pomidory w puszce (440 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na śledzie w sosie pomidorowym krok po kroku
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj liść laurowy, ziele angielskie.
Wlej pomidory z puszki i dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Duś przez 10 minut na średnim ogniu.
Wlej ocet jabłkowy i wymieszaj.
Śledzie pokrój w 3 cm kawałki.
Umieść śledzie w misce i wlej sos pomidorowy.
Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Rolmopsy
-
Śledzie na wigilię
Więcej informacji na temat śledzi w sosie pomidorowym
Śledzie w sosie pomidorowym to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na kaszubskie danie sprawdzi się idealnie jako dodatek do pieczywa lub gotowanych ziemniaków. Przepis na śledzie w sosie pomidorowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: śledzie solone, cebula, pomidory w puszce, olej rzepakowy, sól, pieprz, cukier, ocet jabłkowy, liść laurowy, ziele angielskie.
Jak zrobić śledzie w sosie pomidorowym? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Wlej pomidory z puszki i dopraw solą, pieprzem i cukrem. Duś przez 10 minut na średnim ogniu. Wlej ocet jabłkowy i wymieszaj. Śledzie pokrój w 3 cm kawałki. Umieść śledzie w misce i wlej sos pomidorowy. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Śledź jest rybą tłustą bogatą w kwasy Omega 3. Jest źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin A, D, E i mikroelementów takich jak żelazo i jod. Jod jest pierwiastkiem wspomagającym pracę tarczycy. Ryby w diecie wpływają korzystnie na działanie całego organizmu. Kwasy Omega 3 zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo – naczyniowego. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.
Podsumowując: smaczne śledzie w sosie są idealne jak przekąska dla całej rodziny. Śledzie podawać można w dni powszednie i na święta. Najlepsze śledzie sprawdzą się idealnie także podane z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Śledzie są dobre do spożycia po kilku godzinach od przygotowania. Można je przechowywać w lodówce przez kilka godzin.
Alergeny w śledziach w sosie pomidorowym
Lista alergenów dla śledzi w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- filety śledziowe solone
Wartości odżywcze śledzi w sosie pomidorowym
Śledzie w sosie pomidorowym to bardzo dobre źródło białka. Jest ono niezbędne do procesów regeneracji naszego organizmu. Śledzie zawierają średnią ilość kalorii i mogą je spożywać osoby na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.