Serek ricotta

Opublikowano: 27.05.2023 r., 0:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Serek ricotta na drewnianej desce
Serek ricotta
Serek ricotta to produkt, który warto wykorzystać jako składnik wartościowego śniadania lub dodatek do domowych wypieków. Koniecznie poznaj przepis na pyszny serek ricotta.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
296 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mleko 3,2% - 8 szklanek (2000 ml)
  • Sok z cytryny (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, sitko, łyżka cedzakowa, gaza

Przepis na serek ricottę krok po kroku

Do dużego i szerokiego garnka wlej mleko i zagotuj je (jeśli masz termometr kuchenny, to mleko powinno osiągnąć temperaturę 90°C). Następnie wyłącz palnik pod garnkiem z mlekiem.

Do mleka dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Mieszankę ustaw na małej mocy palnika i podgrzewaj przez kilka minut (nie doprowadzając do ponownego zagotowania).

Ścięty serek zdejmij z ognia i pozostaw do ostudzenia.

Na dużej misce umieść sitko i wyłóż na nie gazę (najlepiej złożoną na 4 części).

Łyżką cedzakową umieść większe kawałki sera na gazie, następnie przelej powoli pozostałe mleko z kawałkami sera przez gazę.

Ser pozostaw na godzinę na sicie do odsączenia.

Po tym czasie serek przełóż do szklanego pojemnika i przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na serek ricottę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat serka ricotty

Serek ricotta to miękki ser, który pierwotnie produkowany był we Włoszech z serwetki, która pozostawała po produkcji serów podpuszczkowych. Domowy serek ricotta może być spożywane na świeżo, np. z dodatkiem rzodkiewki oraz szczypiorku jako dodatek na kanapki, lub jako składnik ciast i farszów. Przepis na serek ricotta jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Warto znać sprawdzony sposób na przygotowania pysznego serka. Do wykonania serka potrzebne będą jedynie trzy produkty spożywcze: mleko spożywcze, sól oraz sok z cytryny.

A jak robić serek ricotta? Do dużego i szerokiego garnka wlej mleko i zagotuj je (jeśli masz termometr kuchenny, to mleko powinno osiągnąć temperaturę 90°C). Następnie wyłącz palnik pod garnkiem z mlekiem. Do mleka dodaj sok z cytryny i składniki, dokładnie wymieszaj. Mieszankę ustaw na małej mocy palnika i podgrzewaj przez kilka minut (nie doprowadzając do ponownego zagotowania). Ścięty serek zdejmij z ognia i pozostaw do ostudzenia. Na dużej misce umieść sitko i wyłóż na nie gazę (najlepiej złożoną na 4 części). Łyżką cedzakową umieść większe kawałki sera na gazie, następnie przelej powoli pozostałe mleko z kawałkami sera przez gazę. Ser pozostaw na godzinę na sicie do odsączenia. Po tym czasie serek przełóż do szklanego pojemnika i przechowuj w lodówce.

Mleko to produkt spożywczy, który chętnie wykorzystywany jest w kuchni polskiej do przygotowania wielu potraw. Mleko krowie stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Do witamin obecnych w mleku możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, natomiast do składników mineralnych potas, wapń, magnez, a także cynk. Mleko stanowi również źródło białka zwierzęcego, które bierze udział w procesach rozwojowych oraz wzrostowych organizmu.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi łatwy i szybki w przygotowaniu serek ricotta w domu. Najlepszy serek warto wykorzystać jako dodatek do kanapek lub domowych wypieków. Produkty niezbędne do przygotowania serka dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w serku ricotcie

Lista alergenów dla serka ricotty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze serka ricotty

na 100g gotowej potrawy

Serek ricotta to doskonała propozycja na domowy dodatek do kanapek. Ricotta stanowi doskonałe źródło łatwoprzyswajalnego białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
59.25
296.27
Białko (g)
3.22
16.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
4.71
23.57
Węglowodany przyswajalne (g)
4.71
23.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
3.14
15.71
Tłuszcze nasycone (g)
2.36
11.79
Tłuszcze nienasycone (g)
0.78
3.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.68
3.38
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.11
0.54
Cholesterol (mg)
11.76
58.82

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
31.37
156.86
Witamina B6 (mg)
0.06
0.30
Witamina B12 (µg (mcg))
0.53
2.65
Witamina C (mg)
0.76
3.79
Witamina D (µg (mcg))
1.08
5.39
Witamina E (mg)
0.05
0.25
Retinol (µg (mcg))
30.39
151.96
Tiamina (mg)
0.06
0.30
Ryboflawina (mg)
0.14
0.69
Niacyna (mg)
0.11
0.55
Foliany (µg (mcg))
0.39
1.96
Beta karoten (µg (mcg))
6.88
34.41

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
37.27
186.37
Potas (mg)
149.08
745.39
Wapń (mg)
120.71
603.53
Fosfor (mg)
99.18
495.88
Magnez (mg)
11.88
59.41
Żelazo (mg)
0.00
0.01
Cynk (mg)
0.40
2.01
Miedź (mg)
0.00
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny serka ricotty 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania serka ricotty

Koszt składników
7.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
2000 ml
8 szklanek
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 2
5.00
Za 2000 ml
Sok z cytryny
40 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
2.00
Za 40 ml
Koszt składników
7.00