Serek ricotta
- Mleko 3,2% - 8 szklanek (2000 ml)
- Sok z cytryny (40 ml)
Przepis na serek ricottę krok po kroku
Do dużego i szerokiego garnka wlej mleko i zagotuj je (jeśli masz termometr kuchenny, to mleko powinno osiągnąć temperaturę 90°C). Następnie wyłącz palnik pod garnkiem z mlekiem.
Do mleka dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Mieszankę ustaw na małej mocy palnika i podgrzewaj przez kilka minut (nie doprowadzając do ponownego zagotowania).
Ścięty serek zdejmij z ognia i pozostaw do ostudzenia.
Na dużej misce umieść sitko i wyłóż na nie gazę (najlepiej złożoną na 4 części).
Łyżką cedzakową umieść większe kawałki sera na gazie, następnie przelej powoli pozostałe mleko z kawałkami sera przez gazę.
Ser pozostaw na godzinę na sicie do odsączenia.
Po tym czasie serek przełóż do szklanego pojemnika i przechowuj w lodówce.
-
Placuszki z ricotty
-
Ciasto francuskie z łososiem
-
Makaron z ricottą
-
Sernik z ricottą
-
Tortelloni
-
Sernik z ricotty
-
Muszle ze szpinakiem
-
Ravioli z ricottą
-
Tortellini ze szpinakiem i ricottą
-
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
-
Naleśniki z ricottą
-
Ciasto z ricottą
-
Quiche z łososiem
-
Lasagne ze szpinakiem i ricottą
-
Tarta z ricottą
-
Makaron ze szpinakiem i ricottą
-
Sałatka z ricottą
-
Pizza z ricottą
-
Dania z ricottą
Więcej informacji na temat serka ricotty
Serek ricotta to miękki ser, który pierwotnie produkowany był we Włoszech z serwetki, która pozostawała po produkcji serów podpuszczkowych. Domowy serek ricotta może być spożywane na świeżo, np. z dodatkiem rzodkiewki oraz szczypiorku jako dodatek na kanapki, lub jako składnik ciast i farszów. Przepis na serek ricotta jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Warto znać sprawdzony sposób na przygotowania pysznego serka. Do wykonania serka potrzebne będą jedynie trzy produkty spożywcze: mleko spożywcze, sól oraz sok z cytryny.
A jak robić serek ricotta? Do dużego i szerokiego garnka wlej mleko i zagotuj je (jeśli masz termometr kuchenny, to mleko powinno osiągnąć temperaturę 90°C). Następnie wyłącz palnik pod garnkiem z mlekiem. Do mleka dodaj sok z cytryny i składniki, dokładnie wymieszaj. Mieszankę ustaw na małej mocy palnika i podgrzewaj przez kilka minut (nie doprowadzając do ponownego zagotowania). Ścięty serek zdejmij z ognia i pozostaw do ostudzenia. Na dużej misce umieść sitko i wyłóż na nie gazę (najlepiej złożoną na 4 części). Łyżką cedzakową umieść większe kawałki sera na gazie, następnie przelej powoli pozostałe mleko z kawałkami sera przez gazę. Ser pozostaw na godzinę na sicie do odsączenia. Po tym czasie serek przełóż do szklanego pojemnika i przechowuj w lodówce.
Mleko to produkt spożywczy, który chętnie wykorzystywany jest w kuchni polskiej do przygotowania wielu potraw. Mleko krowie stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Do witamin obecnych w mleku możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, natomiast do składników mineralnych potas, wapń, magnez, a także cynk. Mleko stanowi również źródło białka zwierzęcego, które bierze udział w procesach rozwojowych oraz wzrostowych organizmu.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi łatwy i szybki w przygotowaniu serek ricotta w domu. Najlepszy serek warto wykorzystać jako dodatek do kanapek lub domowych wypieków. Produkty niezbędne do przygotowania serka dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w serku ricotcie
Lista alergenów dla serka ricotty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze serka ricotty
Serek ricotta to doskonała propozycja na domowy dodatek do kanapek. Ricotta stanowi doskonałe źródło łatwoprzyswajalnego białka.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.