Ser mascarpone do naleśników
- Mascarpone (250 g)
- Serek homogenizowany waniliowy (50 g)
- Cukier puder (20 g)
- Ekstrakt waniliowy (2 ml)
Przepis na ser mascarpone do naleśników krok po kroku
Mascarpone wymieszaj z serkiem homogenizowanym.
Dodaj cukier i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
Gotowe naleśniki nadziewaj serkiem.
-
Farsz do krokietów
-
Farsz do naleśników
-
Crepes suzette
-
Naleśniki z mięsem
-
Naleśniki keto
-
Jabłka prażone
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
-
Farsz do pasztecików
-
Farsz do naleśników na słono
-
Farsz z kapustą i grzybami
-
Farsz mięsny do krokietów
-
Naleśniki z cukinią
-
Naleśniki z nutellą i bananami
-
Farsz z pieczarek
-
Farsz do uszek z pieczarkami
-
Naleśniki z farszem ruskim
-
Ser do naleśników
-
Nadzienie serowe do naleśników
-
Farsz do naleśników
Więcej informacji na temat sera mascarpone do naleśników
Ser mascarpone do naleśników to niezwykle smaczny i ciekawy dodatek do naleśników na słodko. W dodatku można go przygotować w kilka chwil przy pomocy tego przepisu.
Przepis na ser mascarpone do naleśników to doskonały pomysł na pyszne nadzienie. Dowiesz się z niego, jak się robi pyszny dodatek do naleśników. To dobry wybór na śniadanie, ale również lunch. Sprawdzi się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Serek mascarpone możesz przygotować do naleśników na kilka sposobów. Najpowszechniejszy jest ten lekko waniliowy. Jeśli jesteś dużym fanem czekolady, możesz również roztopić pół tabliczki i zmieszać z gotowym serkiem waniliowym. Powstaje wtedy pyszny czekoladowy mus. Choć to serek do naleśników równie dobrze możesz wykorzystać go do gofrów, czy placuszków. Ze względu na duży dodatek serka nie ma wysokiego indeksu glikemicznego, a dodatkowo, będzie dobrym dodatkiem do słodkości, jeśli chcesz obniżyć ładunek glikemiczny całego dania. Jeśli nie lubisz mascarpone lub nie masz go pod ręką, zamień go na ricottę, lub twaróg sernikowy.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić farsz do naleśników na słodko na bazie mascarpone, to ten prosty przepis stanowi najlepszy wybór. Naleśniki to wspaniała opcja na pyszny deser, ale także ciekawy obiad. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Naleśniki jednak zwykle podaje się z jakimś dodatkiem. Idealnie sprawdzają się nie tylko te wytrawne, ale również słodkie. Naleśniki można podać z przeróżnymi farszami. Zarówno z mięsem, jak i bez. Ciężko też znaleźć osobę, która za nimi nie przepada. To danie uniwersalne - sprawdzi się na każdą porę, nawet jeśli nie mamy zbyt dużo czasu. Do najpopularniejszych należą te z owocami, dżemem, czekoladą, mięsnym farszem, ale również z serem. Choć zwykle sięga się po twaróg, warto zamienić go jednak na mascarpone. Ten słodki i nieco tłusty serek sprawdza się bowiem doskonale we wszystkich deserach. Jest bardzo kremowy, a przy tym niezwykle smaczny. Nie trzeba go dodatkowo mielić, bo ma naprawdę drobną strukturę. Dzięki czemu doskonale rozsmarowuje się na naleśnikach.
Alergeny w serze mascarpone do naleśników
Lista alergenów dla sera mascarpone do naleśników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Serek homogenizowany waniliowy
Wartości odżywcze sera mascarpone do naleśników
To zdrowa opcja, warto połączyć ją ze świeżymi owocami.
Energia i białka
(322g)
Węglowodany
(322g)
Tłuszcze
(322g)
Składniki mineralne
(322g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.