Sałatka z surimi i jajkiem

Opublikowano: 02.04.2022 r., 9:33 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z surimi i jajkiem podana na talerzu.
Sałatka z surimi i jajkiem
Sałatka z surimi i jajkiem to danie, które świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezy. Jest smaczna, bardzo kolorowa, a przy tym szybka w przygotowaniu.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
243 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ogórek (180 g)
  • Kukurydza konserwowa (75 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Majonez (50 g)
  • Paluszki krabowe (250 g)
  • Szczypiorek (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na sałatkę z surimi i jajkiem krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo, następnie schłodź i obierz. Pokrój je w drobną kostkę.

Paluszki krabowe pokrój w kostkę i dodaj do jajek.

Ogórka umyj i pokrój w kostkę, dodaj do pozostałych składników.

Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do sałatki.

Wszystkie składniki dopraw solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

Dodaj majonez i wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z surimi i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,1% osób

Więcej informacji na temat sałatki z surimi i jajkiem

Sałatka z surimi i jajkiem to danie, które świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezy. Jest smaczna, bardzo kolorowa, a przy tym szybka w przygotowaniu.

Przepis na sałatkę z surimi i jajkiem pozwala stworzyć danie nie tylko zdrowe, ale również ciekawe. Sałatka ta jest idealną propozycją dla tych, którzy lubią tradycyjne smaki, lecz w zupełnie innym, niebanalnym wydaniu. Kochasz kuchenne eksperymenty, ale boisz się, że twoje umiejętności kulinarne nie są wystarczające? Nie przejmuj się, sałatka z surimi i jajkiem świetnie się sprawdzi, gdyż jej wykonanie jest bardzo proste, a efekt końcowy prezentuje się wprost spektakularnie. Jej zrobienie zajmuje tylko kilka chwil. Do przygotowania wystarczy tylko duża miska i nóż. Składniki wspaniale się ze sobą łączą i tworzą naprawdę cudowną kompozycję smakową.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z surimi i jajkiem, która będzie smaczna i elegancka, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Główne składniki to jajko gotowane oraz surimi, czyli paluszki krabowe. Choć nazwa brzmi nieco egzotycznie, można spokojnie dostać je w każdym większym sklepie. To doskonały wybór na imprezę, ale również na kolację na co dzień. Wszystkie składniki, których używa się do sałatki, powinny być jak najlepszej jakości, dzięki temu stworzą wyjątkową kompozycję smakową. Sałatkę podaje się z majonezem, najlepiej użyć tego light lub wegańskiego, gdyż zawierają mniej kalorii, a także nasyconych kwasów tłuszczowych, przez co są również zdrowsze. Choć nie zawiera mięsa, jest niezwykle pożywna i wartościowa. To ze względu na bardzo trafny dobór składników. Głównym są oczywiście paluszki krabowe. Zamiast typowych składników takich jak wędlina, czy kiełbasa, zostały w niej podane właśnie surimi, dzięki czemu będzie dobrym rozwiązaniem również na diecie pescowegetariańskiej. Ta sałatka pozwala włączyć do swojego menu nieco więcej ryb, które są niezwykle zdrowymi produktami, jednak wciąż nie goszczą w menu zbyt często. Dodatkowo możemy dostarczyć z nią Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które wspierają nasz układ krwionośny, nerwowy, a także odpornościowy.

Alergeny w sałatce z surimi i jajkiem

Lista alergenów dla sałatki z surimi i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Paluszki krabowe
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Paluszki krabowe
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Paluszki krabowe

Wartości odżywcze sałatki z surimi i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
121.72
243.44
Białko (g)
8.54
17.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
5.05
10.11
Węglowodany przyswajalne (g)
4.70
9.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.49
14.98
Tłuszcze nasycone (g)
2.01
4.02
Tłuszcze nienasycone (g)
5.48
10.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.07
4.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.41
6.82

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
63.06
126.12
Witamina B6 (mg)
0.08
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.73
1.47
Witamina C (mg)
4.22
8.45
Witamina E (mg)
0.68
1.36
Retinol (µg (mcg))
49.94
99.88
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Ryboflawina (mg)
0.15
0.30
Niacyna (mg)
0.23
0.47
Foliany (µg (mcg))
24.94
49.88
Beta karoten (µg (mcg))
155.98
311.96

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
144.89
289.78
Potas (mg)
131.79
263.57
Wapń (mg)
27.18
54.37
Fosfor (mg)
152.49
304.98
Magnez (mg)
22.92
45.84
Żelazo (mg)
0.74
1.48
Cynk (mg)
0.58
1.16
Miedź (mg)
0.05
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z surimi i jajkiem 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z surimi i jajkiem

Koszt składników
28.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
180 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Kukurydza konserwowa
75 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 75 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Majonez
50 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Paluszki krabowe
250 g
2.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
6.25
Za 250 g
Szczypiorek
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Koszt składników
28.00