Sałatki surimi

sałatki surimi

Sałatki z surimi znane są na całym świecie. Ludzie bardzo je lubią ze względu na smak. Sałatki składają się w głównej części z białego mięsa, które formowane jest na mięso kraba. Paluszki surimi są uwielbiane przez niektórych nie tylko za smak, ale też wszechstronne zastosowanie – można dodawać je niemal do każdej potrawy. Dzięki temu każda będzie smakować zupełnie inaczej.

Sałatki surimi - przepisy

Sałatki surimi – najlepsze przepisy na sałatki z paluszkami krabowymi

Sałatki surimi są popularne niemal na całym świecie. Niektórzy uważają sałatki z paluszkami krabowymi za najlepsze. Co najważniejsze, sałatki z surimi są nie tylko smaczne, ale też stosunkowo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Można przyrządzić je zarówno na lekką kolację, jak i na imprezę w gronie znajomych. Jak zrobić naprawdę dobre sałatki z paluszkami surimi? Sprawdź proste przepisy na pyszne sałatki.

Jak zrobić smaczne i szybkie sałatki surimi? Sprawdź łatwe przepisy

Czy składniki na sałatkę surimi są zdrowe?

Wszystko zależy od tego, z czym serwujesz sałatkę. Jeśli z pszennym makaronem i z majonezem, sałatka będzie ciężkostrawna. Jeśli z lekkimi warzywami sezonowymi, zyska na lekkości i na pewno będzie zdrowsza. Warto przyjrzeć się również samym paluszkom surimi. To przede wszystkim niskokaloryczne źródło wysokiej jakości białka. Jedząc surimi, dostarczyć można do organizmu cennych aminokwasów niezbędnych do naprawy i budowy m.in. tkanek w organizmie. Jeśli dbasz o rozwój masy mięśniowej, sałatki surimi stać się mogą ciekawym uzupełnieniem twojej diety.

Mimo że surimi to przetworzony produkt rybny, w paluszkach znajdują się substancje odżywcze i witaminy, takie jak A, D, E i K. Mamy też minerały m.in. potas i fosfor. W paluszkach surimi są cenne dla pracy mózgu i serca kwasy tłuszczowe omega-3. Znajduje się w nich również niewielka ilość tłuszczu, więc paluszki surimi mogą być świetnym wyborem dla osób będących na niskokalorycznej diecie. To również świetna alternatywa dla mięsa – nie każdy lubi przecież jeść typowo mięsne dania.

Zalety i wady spożywania sałatek z surimi

Jedzenie sałatek z surimi ma swoje zarówno wady, jak i zalety. Do zalet zaliczyć trzeba ich wielostronność. Surimi wykorzystywać można bowiem na mnóstwo sposobów. Można dodać je do sushi czy zjeść z makaronem. Fantastycznie smakuje w sałatce z majonezem. Doskonale komponuje się z różnymi warzywnymi zupami, co czyni surimi wszechstronnym składnikiem kulinarnym. Warto podkreślić, że surimi można łatwo przygotować. Wymaga jedynie minimalnej obróbki, więc to świetna opcja dla zabieganych osób. W dodatku paluszki surimi mają delikatny smak, zatem mogą jeść je zarówno dorośli, jak i dzieci.

Spożywanie sałatek z surimi ma również wady. Niektóre paluszki surimi zawierają różne dodatki chemiczne, ogromną ilość sodu i konserwantów. Właśnie dlatego niezwykle istotne jest uważne czytanie etykiet i wybieranie produktów, które mają jak najmniejszą zawartość sztucznych dodatków. Będąc osobą uczuloną na owoce morza, lepiej nie jeść surimi. Przed zakupem należy zachować szczególną ostrożność i sprawdzić skład produktu. Jak widzisz, sałatki z surimi mogą być znakomitym dodatkiem do diety. Należy jednak zachować umiar w ich jedzeniu oraz wybierać produkty wysokiej jakości. Tylko w ten sposób będzie można cieszyć się korzyściami zdrowotnymi, jakie oferuje surimi.Początek formularza

Dobre przepisy na sałatki surimi – najlepsze sałatki z paluszkami krabowymi

Sałatka z surimi i jajkiem, krok po kroku

Przepisy na sałatki z surimi są niezwykle proste do przygotowania. Jednym z najłatwiejszych jest sałatka z surimi i jajkiem. Jest kolorowa, pożywna i pyszna. Nawet laik gotowania nie będzie mieć większego problemu, aby ją zrobić. Do przyrządzenia sałatki należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: kukurydza konserwowa, majonez, jajka, ogórki, paluszki surimi, szczypiorek i przyprawy do smaku – sól, pieprz i koper.

Najpierw ugotuj jaja na twardo. Następnie schłodź je i obierz ze skorupek. Pokrój jajka w drobną kostkę. Pokrój w kostkę również paluszki krabowe – dodaj do jajek. Umyj ogórka i pokrój go w równą kostkę. Dodaj do reszty składników. Odsącz kukurydzę z zalewy, po czym wrzuć do sałatki. Dopraw do smaku wszystkie składniki i posyp posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem. Dodaj odpowiednią ilość majonezu, dopasowaną do własnych wymagań kulinarnych, a na koniec wymieszaj. Zanim podasz gościom, przez minimum kilkanaście minut daj składnikom się przegryźć.

Sałatka z surimi i makaronem – prosty przepis

Jeśli masz ochotę na naprawdę smaczną sałatkę z surimi, koniecznie spróbuj przyrządzić ją z makaronem. Przepis na sałatkę jest prosty, więc nawet amatorzy gotowania doskonale sobie z nim poradzą. Aby przygotować sałatkę, koniecznie zaopatrz się w następujące składniki: paluszki krabowe (surimi), makaron ryżowy, ogórki, kukurydza konserwowa, ananas w puszce, majonez i przyprawy do smaku – czosnek, pieprz i sól.

Przepis na sałatkę z paluszkami surimi jest łatwy i szybki. Możesz przyrządzić ją na imprezę nawet bezpośrednio przed przyjściem gości. Najpierw ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie dokładnie odcedź makaron i daj mu wystygnąć. Odsącz kukurydzę z zalewy. Rozmroź paluszki surimi i osusz je ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój surimi w plasterki. Pokrój w kostkę również ananasa i ogórki. Włóż do miski wszystkie składniki. Dodaj majonez z przyprawami, po czym dokładnie wymieszaj całość. Zanim podasz gościom, koniecznie daj sałatce się przegryźć.

Prosta sałatka z paluszkami krabowymi – jak ją zrobić?

Chcesz zjeść pyszną i niedrogą sałatkę? Możesz przygotować ją na bazie paluszków surimi i makaronu ryżowego. Proste przepisy tego typu najlepiej sprawdzają się zarówno na domówkę, jak i prostą kolację. Do przygotowania sałatki potrzebujesz kilku składników: paluszki krabowe, makaron ryżowy, ogórki, kukurydza konserwowa,  jajka, majonez light, szczypiorek, czosnek, jogurt naturalny 2% i przyprawy do smaku – najlepiej pieprz i sól.

Najpierw ugotuj jajka na twardo. Następnie wystudź je i pokrój w równą kostkę. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie ostudź i pokrój na małe kawałki. Posiekaj szczypiorek. Odcedź kukurydzę na sitku i pokrój ogórki w kostkę. Pokrój paluszki surimi na małe kawałki i włóż do miski wszystkie składniki. Wymieszaj w osobnej miseczce jogurt, majonez i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodaj pieprz i sól, dopasowując do własnych wymagań kulinarnych. Sos dodaj do składników, po czym dobrze wymieszaj i ponownie dopraw do smaku.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto