Sałatka z rzodkiewkami
- Rzodkiewka (100 g)
- Ogórek (150 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Sok z cytryny (5 ml)
- Szczypiorek (15 g)
- Koperek (15 g)
Przepis na sałatkę z rzodkiewkami krok po kroku
Rzodkiewkę i ogórka pokrój w plasterki.
Koper i szczypior drobno poszatkuj.
Warzywa wymieszaj z ziołami.
W miseczce zmieszaj oliwę, sok z cytryny, sól oraz pieprz.
Sosem polej surówkę.
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatki
Więcej informacji na temat sałatki z rzodkiewkami
Sałatka z rzodkiewkami to doskonały dodatek do obiadu. Jest prosta w przygotowaniu, bardzo zdrowa, a przy okazji naprawdę smaczna. Będzie idealna na wiosnę.
Przepis na sałatkę z rzodkiewkami to pyszna opcja, która odmieni każde nudne danie. W dodatku przygotujesz ją ze składników, które są tanie i łatwo dostępne. Ta wiosenna sałatka jest też szybka. Przygotujesz ją w maksymalnie 10 minut. Wystarczy tylko pokroić wszystkie warzywa i zioła. Jeśli chcesz możesz też ją urozmaicać. Oprócz rzodkiewki i ogórka sprawdzi się w niej również pomidor. Ta wiosenna sałatka jest lekka i orzeźwiająca. Podaje się ją ze szczypiorkiem, który doskonale łączy się z rzodkiewką. Wszystkie składniki na pewno znajdziesz w każdym sklepie. Świetnie pasuje do każdego dania głównego, a ze względu na swój charakterystyczny ostry smak sprawia, że całość smakuje naprawdę wybornie i zyskuje bardzo wyrazistego charakteru. Najlepsze jest w niej to, że można ją wykonać w zaledwie kilka chwil i świetnie poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. To sałatka z rzodkiewki czerwonej, którą spokojnie można zdobyć w sklepie przez cały rok. To najlepsza opcja na co dzień. W kilka chwil można ją przygotować w sposób bardzo nieskomplikowany. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, by zrobić tą naprawdę pyszną surówkę w swoim domu. Poradzą z nią sobie nawet osoby początkujące, gdyż wystarczy tylko pokroić składniki i stworzyć prosty sos, by całe danie było gotowe. I choć może jest to bardzo prosta surówka, to rzodkiewki same w sobie są ostre i aromatyczne, dlatego nie potrzebują zbyt wielu ozdobników.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z rzodkiewką, by była smaczna i tania, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Sprawdzi się do obiadu, ale również na grilla. Ta sałata zachwyci wszystkich miłośników kulinarnej prostoty. Rzodkiewka to jedno z tych warzyw, które ma wielu fanów ze względu na specyficzny, gorzko ostry smak. To właśnie on gwarantuje naprawdę wspaniały smak gotowej surówki. Dlatego wystarczą tylko świeże zioła i odrobina oliwy, które wspaniale dopełniają kompozycję warzyw i nie przytłaczają go.
Alergeny w sałatce z rzodkiewkami
Lista alergenów dla sałatki z rzodkiewkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatkę z rzodkiewkami
Wartości odżywcze sałatki z rzodkiewkami
To opcja, która zawiera sporo witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(79g)
Węglowodany
(79g)
Tłuszcze
(79g)
Witaminy
(79g)
Składniki mineralne
(79g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.