Ryba w papilotach

Opublikowano: 07.09.2021 r., 7:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryba w papilotach podana jest na błękitnym talerzu. Udekorowana jest plastrem cukinii.
Ryba w papilotach
Ryba w papilotach to doskonała propozycja na zdrowe i aromatyczne danie. Będzie to idealne rozwiązanie na smaczny obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 30 min
154 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Dorsz filet (600 g)
  • Cukinia 1 mała sztuka (200 g)
  • Kalafior (200 g)
  • Tymianek świeży (10 g)
  • Pomidory koktajlowe (100 g)
  • Masło (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia

Przepis na ryba w papilotach krok po kroku

Cukinię pokrój w grubsze plastry. Kalafior podziel na mniejsze części. Pomidorki pokrój w połówki.

Dorsza przypraw solą i pieprzem.

Duży arkusz papieru do pieczenia rozłóż na blasze. Posmaruj go masłem w miejscu gdzie znajdować się będzie ryba i warzywa.

Rybę ułóż na papier. Dookoła połóż warzywa i gałązki tymianku. Przykryj drugim płatem papieru i zwiń rogi tak aby całość tworzyła zamkniętą torebkę.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 25-30 minut.

Rybę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na ryba w papilotach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat ryby w papilotach

Ryba w papilotach to wspaniała propozycja na pyszną i zdrową rybę dla całej rodziny. Przepis na rybę w papilotach jest bardzo łatwy w przygotowaniu dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania tej pysznej potrawy będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: filet z dorsza, cukinia, kalafior, masło, świeży tymianek, sól i pieprz.

Jak zrobić rybę w papilotach? Na początek wyłóż blachę papierem do pieczenia. W miejscu gdzie będzie leżała ryba i warzywa posmaruj papier masłem. Pokrój cukinię w grubsze plastry a kalafior podziel na mniejsze części. Rybę dopraw solą i pieprzem. Połóż rybę na papier do pieczenia, wokół połóż warzywa i gałązki tymianku, dopraw warzywa solą. Na wierzch połóż drugi arkusz papieru do pieczenia i złóż brzegi tak aby powstała szczelna torebka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 25-30 minut.

Cukinia użyta do przygotowania tego dania jest źródłem witamin(C,K,PP) i mikroelementów(potas, magnez, żelazo), zawiera małą ilość kalorii , dużo błonnika. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Kalafior, którego od lat ceni się za działanie przeciwnowotworowe jest źródłem wapnia, potasu, magnezu oraz witaminy K, która bierze udział w krzepnięciu krwi oraz prawidłowym przyswajaniu wapnia. Swój specyficzny zapach kalafior zawdzięcza związkowi zwanemu glukorafanina, jest ona silnym przeciwutleniaczem, to właśnie ona ma działanie antynowotworowe. Dorsz jest rybą morską mającą białe mięso. Zawiera dużo białka oraz tłuszcze wielonienasycone w tym omega 3, które działają dobroczynnie na nasz układ sercowo - naczyniowy.

Podsumowując ryba pieczona w papilotach to zdrowe danie dla całej rodziny. Ryba z warzywami pieczona papierze do pieczenia zawiera sporo cennego błonnika. Pieczony dorsz jest nisko kaloryczny, zawiera sporo białka wspierającego regenerację organizmu. Pieczenie w papierze powoduje, że ryba jest soczysta i aromatyczna.

Alergeny w rybie w papilotach

Lista alergenów dla ryby w papilotach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ryby w papilotach

na 100g gotowej potrawy

Ryba w papilotach to świetny pomysł na rybę pieczoną. Ryby zawierają cenne kwasy omega 3. Powinniśmy je spożywać minimum 2-3 razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
77.47
154.94
Białko (g)
9.99
19.97
Fenyloalanina (mg)
0.39
0.78
Brak danych dla: tymianek świeży.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.96
3.92
Węglowodany przyswajalne (g)
1.21
2.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.75
1.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.31
6.61
Tłuszcze nasycone (g)
2.18
4.36
Tłuszcze nienasycone (g)
1.13
2.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.87
1.74
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.26
0.51
Cholesterol (mg)
29.91
59.83

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
37.51
75.03
Witamina B6 (mg)
0.19
0.39
Witamina B12 (µg (mcg))
0.48
0.96
Witamina C (mg)
14.60
29.20
Witamina D (µg (mcg))
0.47
0.94
Witamina E (mg)
0.45
0.90
Brak danych dla: tymianek świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
29.60
59.20
Tiamina (mg)
0.06
0.13
Ryboflawina (mg)
0.07
0.14
Niacyna (mg)
1.31
2.62
Foliany (µg (mcg))
19.54
39.08
Beta karoten (µg (mcg))
90.20
180.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
35.68
71.36
Potas (mg)
339.61
679.22
Wapń (mg)
20.18
40.37
Fosfor (mg)
124.02
248.03
Magnez (mg)
24.85
49.70
Żelazo (mg)
0.51
1.02
Cynk (mg)
0.37
0.74
Miedź (mg)
0.04
0.08
Mangan (mg)
0.09
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby w papilotach 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby w papilotach

Koszt składników
56.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
600 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
24.00
Za 600 g
Cukinia
200 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Kalafior
200 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Tymianek świeży
10 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 10 g
Pomidory koktajlowe
100 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Masło
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
56.00