Ryba w papilotach
- Dorsz filet (600 g)
- Cukinia - 1 mała sztuka (200 g)
- Kalafior (200 g)
- Tymianek świeży (10 g)
- Pomidory koktajlowe (100 g)
- Masło (40 g)
Przepis na ryba w papilotach krok po kroku
Cukinię pokrój w grubsze plastry. Kalafior podziel na mniejsze części. Pomidorki pokrój w połówki.
Dorsza przypraw solą i pieprzem.
Duży arkusz papieru do pieczenia rozłóż na blasze. Posmaruj go masłem w miejscu gdzie znajdować się będzie ryba i warzywa.
Rybę ułóż na papier. Dookoła połóż warzywa i gałązki tymianku. Przykryj drugim płatem papieru i zwiń rogi tak aby całość tworzyła zamkniętą torebkę.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 25-30 minut.
Rybę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
-
Szczupak
-
Flądra
-
Pstrąg pieczony
-
Pstrąg z piekarnika
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Karp w galarecie
-
Dorsz z piekarnika
-
Śledzie w occie
-
Ryby w occie
-
Ryba w galarecie
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Ryba w panierce
-
Ryba faszerowana
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po meksykańsku
-
Ryba smażona
-
Ryba po grecku
-
Ryba na wigilię
Więcej informacji na temat ryby w papilotach
Ryba w papilotach to wspaniała propozycja na pyszną i zdrową rybę dla całej rodziny. Przepis na rybę w papilotach jest bardzo łatwy w przygotowaniu dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania tej pysznej potrawy będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: filet z dorsza, cukinia, kalafior, masło, świeży tymianek, sól i pieprz.
Jak zrobić rybę w papilotach? Na początek wyłóż blachę papierem do pieczenia. W miejscu gdzie będzie leżała ryba i warzywa posmaruj papier masłem. Pokrój cukinię w grubsze plastry a kalafior podziel na mniejsze części. Rybę dopraw solą i pieprzem. Połóż rybę na papier do pieczenia, wokół połóż warzywa i gałązki tymianku, dopraw warzywa solą. Na wierzch połóż drugi arkusz papieru do pieczenia i złóż brzegi tak aby powstała szczelna torebka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 25-30 minut.
Cukinia użyta do przygotowania tego dania jest źródłem witamin(C,K,PP) i mikroelementów(potas, magnez, żelazo), zawiera małą ilość kalorii , dużo błonnika. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Kalafior, którego od lat ceni się za działanie przeciwnowotworowe jest źródłem wapnia, potasu, magnezu oraz witaminy K, która bierze udział w krzepnięciu krwi oraz prawidłowym przyswajaniu wapnia. Swój specyficzny zapach kalafior zawdzięcza związkowi zwanemu glukorafanina, jest ona silnym przeciwutleniaczem, to właśnie ona ma działanie antynowotworowe. Dorsz jest rybą morską mającą białe mięso. Zawiera dużo białka oraz tłuszcze wielonienasycone w tym omega 3, które działają dobroczynnie na nasz układ sercowo - naczyniowy.
Podsumowując ryba pieczona w papilotach to zdrowe danie dla całej rodziny. Ryba z warzywami pieczona papierze do pieczenia zawiera sporo cennego błonnika. Pieczony dorsz jest nisko kaloryczny, zawiera sporo białka wspierającego regenerację organizmu. Pieczenie w papierze powoduje, że ryba jest soczysta i aromatyczna.
Alergeny w rybie w papilotach
Lista alergenów dla ryby w papilotach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ryby w papilotach
Ryba w papilotach to świetny pomysł na rybę pieczoną. Ryby zawierają cenne kwasy omega 3. Powinniśmy je spożywać minimum 2-3 razy w tygodniu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.