Rosół z kaczki

Opublikowano: 17.05.2021 r., 14:40 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowy rosół z kaczki
Rosół z kaczki
Rosół z kaczki, domowy, tradycyjny, pyszny jak u babci. Tradycyjna polska zupa. Rosół na mięsie kaczki z marchewką, makaronem i natką pietruszki.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 190 min
558 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Piersi z kaczki ze skórą (500 g)
  • Udko kacze (500 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (100 g)
  • Pietruszka - 1 korzeń (40 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk
Sprzęt kuchenny
duży garnek

Przepis na rosół z kaczki krok po kroku

Mięso włóż do garnka i zalej 2 litrami wody.

Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień na średni i gotuj ok. 40 min.

Warzywa obierz, pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do zupy.

Dopraw i gotuj minimum 2 godziny na wolnym ogniu.

Podawaj z makaronem i/lub gotowaną marchewką i dużą ilością natki pietruszki.

Jak oceniasz przepis na rosół z kaczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,2% osób

Więcej informacji na temat rosołu z kaczki

Rosół z kaczki to ciekawa alternatywa, dla tradycyjnego polskiego rosołu przygotowywanego najczęściej na mięsie drobiowym z kurczaka, ewentualnie z dodatkiem wołowiny. Rosół z gotowanym drobnym makaronem, marchewką i natką pietruszki to najpopularniejsza i chyba najczęściej przygotowywana domowa zupa, która wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem, kuchnią mamy, czy babci. To idealne danie na obiad dla całej rodziny.

Rosół z kaczki ma jeszcze jedną, dodatkową zaletę - na jego bazie można przygotować każdą inną zupę, na przykład pomidorową, ogórkową, a także zupy typu krem. Ugotowane mięso i warzywa z rosołu można spożytkować w duchu zero waste, na przykład robiąc z nich pasztet, farsz do pierogów, czy pastę na kanapki.

Jak zrobić rosół z kaczki, aby był pyszny i smaczny? Wbrew pozorom jest to łatwiejsze niż się wydaje. Dobry przepis na rosół z kaczki, oprócz oczywiście mięsa (najczęściej z kaczki francuskiej) uwzględnia także warzywa z włoszczyzny, czyli marchew, pietruszkę, pora, selera oraz cebulę. Bulion z kaczki najlepiej przygotować z całej porcji rosołowej czyli korpusu, szyi i skrzydeł.

Dla uzyskania bardziej wyrazistego i charakterystycznego smaku i aromatu do bulionu można dodać także suszone grzyby. Kluczowa jest również odpowiedź na pytanie ile gotować rosól z kaczki. Tak naprawdę im dłużej tym lepiej, ponieważ im dłuższy czas gotowania tym bardziej wyrazisty smak i aromat rosołu. Dlatego warto, aby rosół z kaczki gotował się na wolnym ogniu nawet kilka godzin. Sam proces gotowanie jest bardzo prosty i nie wymagający nieustannego przebywania w kuchni i sprawdzania zawartości garnka. Najlepiej zacząć od ugotowania mięsa, następnie wystarczy dodać do niego umyte i pokrojone warzywa oraz przyprawy. Jakie przyprawy do rosołu z kaczki sprawdzą się najlepiej? Szczególnie dobrze komponują się ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk, świeże pęczki natki pietruszki, lubczyku, czy koperku.

Jako dodatek do rosołu z kaczki najczęściej wykorzystuje się drobny makaron typu nitki.

Alergeny w rosole z kaczki

Lista alergenów dla rosołu z kaczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na rosół z kaczki

Wartości odżywcze rosołu z kaczki

na 100g gotowej potrawy

Aby uniknąć zbyt dużej ilości tłuszczu i kaloryczności zupy, należy wykorzystać mięso bez skóry, a przed podaniem odcedzić rosół przez sitko.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
174.64
558.85
Białko (g)
13.88
44.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
2.24
7.16
Węglowodany przyswajalne (g)
1.63
5.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.61
1.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
11.94
38.19
Tłuszcze nasycone (g)
5.02
16.05
Tłuszcze nienasycone (g)
6.92
22.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.33
17.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.59
5.10
Cholesterol (mg)
62.50
200.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina B6 (mg)
0.44
1.41
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
1.62
Witamina C (mg)
9.79
31.32
Tiamina (mg)
0.29
0.92
Ryboflawina (mg)
0.22
0.71
Niacyna (mg)
2.74
8.78
Foliany (µg (mcg))
26.22
83.90

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
51.52
164.85
Potas (mg)
259.97
831.90
Wapń (mg)
13.72
43.90
Fosfor (mg)
140.28
448.90
Magnez (mg)
19.81
63.40
Żelazo (mg)
3.50
11.21
Cynk (mg)
0.69
2.19
Miedź (mg)
0.26
0.82
Szacunkowy indeks glikemiczny rosołu z kaczki 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rosołu z kaczki

Koszt składników
70.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi z kaczki ze skórą
500 g
37.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
23.12
Za 500 g
Udko kacze
500 g
22.00
Za 750,0 g
Liczba opakowań 1
14.67
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
100 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Pietruszka
40 g
1 korzeń
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 40 g
Natka pietruszki
40 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Koszt składników
70.00