Rillette

Opublikowano: 16.06.2021 r., 13:07 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rillette na bagietce drewniana deska
Rillette
Rillette to zagraniczny odpowiednik polskiego smalcu. To wyjątkowe smarowidło do kanapek, które sprawi, że wszystkie będą smakować niezwykle pysznie i wyraziście.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie 240 min
261 kcal
Kcal w porcji
86 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Łopatka wieprzowa (700 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości (500 g)
  • Smalec (150 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Wino białe wytrawne - 1 szklanka (250 ml)
  • Ocet winny - 1 łyżka (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, słoik

Przepis na rillette krok po kroku

Kawałki mięsa umyj, oczyść z błonek i pokrój w małą kostkę.

W dużym garnku rozgrzej smalec. Dodaj do niego mięso. Podsmaż przez 2 minuty. Zalej mięso wodą, by całkowicie je przykryła. Dodaj przyprawy i podzieloną na cząstki cebulę. Gotuj przez około 2 godziny.

Po tym czasie usuń z garnka cebulę i liść laurowy wraz z zielem. Dodaj wino oraz ocet. Gotuj przez kolejne 2 godziny, by mięso pozostało bardzo miękkie, a ilość wody była nieznaczna.

Mięso wyciągnij z zalewy i pokrój je na bardzo drobne kawałki. Włóż je do słoika i zalej tłuszczem z zalewy.

Jak oceniasz przepis na rillette
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat rillette

Rillette to przepis na pyszny dodatek do kanapek, który oczaruje wszystkich miłośników mięsnych potraw. I choć wydaje się bardzo skomplikowane, wcale tak nie jest. Jego bazą jest mięso i wywar na nim gotowany. Pysznego smaku nadaje całości dodatek białego, wytrawnego wina, które wzmacnia aromat tego smarowidła. Prezentuje się naprawdę elegancko na kanapkach i świetnie komponuje się ze świeżym żytnim pieczywem i kiszonym ogórkiem. Choć istnieje wiele rodzajów tej pasty, ta wykonana z mięsa wieprzowego jest bardzo smaczna i rozkosznie miękka.

To smarowidło do chleba, które odmieni każdą kanapkę w przepyszne danie. Wystarczy odrobina rillette na chlebie, by poczuć jego wspaniały i oryginalny smak. To danie, które choć może się wydawać ciężkostrawne i nudne, wcale takie nie jest. Mięso podsmażone z dodatkiem tłuszczu staje się niezwykle miękkie, tak, że rozpływa się w ustach. W połączeniu z białym wytrawnym winem całość tworzy wspaniałą kompozycję smakową jak z najlepszych restauracji.

Przepis na rillettes jest dość prosty. Najważniejszym jego punktem jest przygotowanie dobrego wywaru, który choć potrzebuje długiego gotowania, tworzy później naprawdę wspaniałe danie, dlatego nie warto tego czasu skracać. Im dłużej gotowany będzie bulion, tym bardziej aromatyczna pasta z niego powstanie.

Choć wyglądem przypomina smalec, wcale nim nie jest. To francuskie smarowidło do chleba jest jednak jego świetną alternatywą. Można smarować nim kanapkę i układać na wierzchu swoje ulubione dodatki, jednak prawda jest taka, że rillette jest tak aromatyczne, że spokojnie można jeść je samodzielnie. Wcale nie trzeba przytłaczać jego smaku kolejnymi dodatkami.

Najlepiej robić je z wieprzowiny, gdyż to mięso jest dość tłuste. Tłuszcz wytapia się i tworzy miłą otoczkę dla całości. Ułatwia również rozsmarowywanie tej pasty. Nie warto zamieniać wieprzowiny na inne mięso, gdyż wtedy całość może wyjść zbyt sucha lub będzie za bardzo się rozpadać. Dobrze jest wybrać kawałek o dużej ilości mięsa, świetnie sprawdzi się łopatka, jednak można je zrobić również z karkówki. Ten francuski smalec na pewno przypadnie do gustu wszystkim smakoszom tradycyjnego jedzenia.

Alergeny w rillette

Lista alergenów dla rillette przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
    • Ocet winny

Wartości odżywcze rillette

na 100g gotowej potrawy

To nie jest zdrowy wybór ze względu na duży udział tłuszczów nasyconych i cholesterolu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(86g)
Energia (kcal)
304.27
261.67
Białko (g)
11.09
9.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(86g)
Węglowodany (g)
0.93
0.80
Węglowodany przyswajalne (g)
0.83
0.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.10
0.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(86g)
Tłuszcz (g)
26.92
23.15
Tłuszcze nasycone (g)
11.62
9.99
Tłuszcze nienasycone (g)
15.29
13.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.85
10.19
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.44
2.96

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(86g)
Witamina A (µg (mcg))
4.02
3.46
Witamina B6 (mg)
0.24
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
0.39
Witamina C (mg)
0.72
0.62
Witamina D (µg (mcg))
1.03
0.89
Witamina E (mg)
0.20
0.18
Retinol (µg (mcg))
4.02
3.46
Tiamina (mg)
0.40
0.34
Ryboflawina (mg)
0.14
0.12
Niacyna (mg)
2.76
2.37
Foliany (µg (mcg))
3.29
2.83
Beta karoten (µg (mcg))
0.06
0.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(86g)
Sód (mg)
246.49
211.98
Potas (mg)
201.37
173.18
Wapń (mg)
10.59
9.10
Fosfor (mg)
127.07
109.28
Magnez (mg)
13.22
11.37
Żelazo (mg)
0.59
0.51
Cynk (mg)
1.47
1.27
Miedź (mg)
0.05
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny rillette 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rillette

Koszt składników
71.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
700 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
17.00
Za 700 g
Boczek wieprzowy bez kości
500 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
20.00
Za 500 g
Smalec
150 g
5.00
Za 260,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 150 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Wino białe wytrawne
250 ml
1 szklanka
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
7.14
Za 250 ml
Ocet winny
15 ml
1 łyżka
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.36
Za 15 ml
Koszt składników
71.00