Przepis na rillette krok po kroku

Składniki
  • Łopatka wieprzowa 700 g
  • boczek wieprzowy bez kości 500 g
  • Smalec 150 g
  • Cebula 100 g 1 szt
  • Wino białe wytrawne 250 ml 1 szklanka
  • Ocet winny 15 ml 1 łyżka
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek, słoik

Kawałki mięsa umyj, oczyść z błonek i pokrój w małą kostkę.

W dużym garnku rozgrzej smalec. Dodaj do niego mięso. Podsmaż przez 2 minuty. Zalej mięso wodą, by całkowicie je przykryła. Dodaj przyprawy i podzieloną na cząstki cebulę. Gotuj przez około 2 godziny.

Po tym czasie usuń z garnka cebulę i liść laurowy wraz z zielem. Dodaj wino oraz ocet. Gotuj przez kolejne 2 godziny, by mięso pozostało bardzo miękkie, a ilość wody była nieznaczna.

Mięso wyciągnij z zalewy i pokrój je na bardzo drobne kawałki. Włóż je do słoika i zalej tłuszczem z zalewy.

Rillette podane na cząstkach bagietki ułożonej na drewnianej desce.
rillette
Koszt przygotowania dania
47.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
261 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
24

Rillette - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o rillette

Rillette to przepis na pyszny dodatek do kanapek, który oczaruje wszystkich miłośników mięsnych potraw. I choć wydaje się bardzo skomplikowane, wcale tak nie jest. Jego bazą jest mięso i wywar na nim gotowany. Pysznego smaku nadaje całości dodatek białego, wytrawnego wina, które wzmacnia aromat tego smarowidła. Prezentuje się naprawdę elegancko na kanapkach i świetnie komponuje się ze świeżym żytnim pieczywem i kiszonym ogórkiem. Choć istnieje wiele rodzajów tej pasty, ta wykonana z mięsa wieprzowego jest bardzo smaczna i rozkosznie miękka.

To smarowidło do chleba, które odmieni każdą kanapkę w przepyszne danie. Wystarczy odrobina rillette na chlebie, by poczuć jego wspaniały i oryginalny smak. To danie, które choć może się wydawać ciężkostrawne i nudne, wcale takie nie jest. Mięso podsmażone z dodatkiem tłuszczu staje się niezwykle miękkie, tak, że rozpływa się w ustach. W połączeniu z białym wytrawnym winem całość tworzy wspaniałą kompozycję smakową jak z najlepszych restauracji.

Przepis na rillettes jest dość prosty. Najważniejszym jego punktem jest przygotowanie dobrego wywaru, który choć potrzebuje długiego gotowania, tworzy później naprawdę wspaniałe danie, dlatego nie warto tego czasu skracać. Im dłużej gotowany będzie bulion, tym bardziej aromatyczna pasta z niego powstanie.

Choć wyglądem przypomina smalec, wcale nim nie jest. To francuskie smarowidło do chleba jest jednak jego świetną alternatywą. Można smarować nim kanapkę i układać na wierzchu swoje ulubione dodatki, jednak prawda jest taka, że rillette jest tak aromatyczne, że spokojnie można jeść je samodzielnie. Wcale nie trzeba przytłaczać jego smaku kolejnymi dodatkami.

Najlepiej robić je z wieprzowiny, gdyż to mięso jest dość tłuste. Tłuszcz wytapia się i tworzy miłą otoczkę dla całości. Ułatwia również rozsmarowywanie tej pasty. Nie warto zamieniać wieprzowiny na inne mięso, gdyż wtedy całość może wyjść zbyt sucha lub będzie za bardzo się rozpadać. Dobrze jest wybrać kawałek o dużej ilości mięsa, świetnie sprawdzi się łopatka, jednak można je zrobić również z karkówki. Ten francuski smalec na pewno przypadnie do gustu wszystkim smakoszom tradycyjnego jedzenia.

Wartości odżywcze rillette

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (86g)
Energia (kalorie)
304.27 kcal
261.67 kcal

Składniki mineralne w przepisie na rillette

Na 100g
Na porcję (86g)
Sód
246.49 mg
211.98 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Potas
201.37 mg
173.18 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Wapń
10.59 mg
9.10 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Fosfor
127.07 mg
109.28 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Magnez
13.22 mg
11.37 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Żelazo
0.59 mg
0.51 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Cynk
1.47 mg
1.27 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny rillette 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rillette

Lista alergenów dla rillette przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
    • Ocet winny

Cena przygotowania rillette

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
700 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
17.00
Za 700 g
Boczek wieprzowy bez kości
500 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
20.00
Za 500 g
Smalec
150 g
5.00
Za 260,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 150 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Wino białe wytrawne
250 ml
1 szklanka
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
7.14
Za 250 ml
Ocet winny
15 ml
1 łyżka
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.36
Za 15 ml
Liczba porcji:
Razem
71.00
Łączny koszt
47.69
Jak oceniasz przepis na rillette
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób