Rillette
Opublikowano: 16.06.2021 r.
Rillette to zagraniczny odpowiednik polskiego smalcu. To wyjątkowe smarowidło do kanapek, które sprawi, że wszystkie będą smakować niezwykle pysznie i wyraziście.
Składniki dla 20 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 700 g
- Boczek wieprzowy bez kości - 500 g
- Smalec - 150 g
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Wino białe wytrawne - 250 ml (1 szklanka)
- Ocet winny - 15 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, słoik
Przepis krok po kroku
- Kawałki mięsa umyj, oczyść z błonek i pokrój w małą kostkę.
- W dużym garnku rozgrzej smalec. Dodaj do niego mięso. Podsmaż przez 2 minuty. Zalej mięso wodą, by całkowicie je przykryła. Dodaj przyprawy i podzieloną na cząstki cebulę. Gotuj przez około 2 godziny.
- Po tym czasie usuń z garnka cebulę i liść laurowy wraz z zielem. Dodaj wino oraz ocet. Gotuj przez kolejne 2 godziny, by mięso pozostało bardzo miękkie, a ilość wody była nieznaczna.
- Mięso wyciągnij z zalewy i pokrój je na bardzo drobne kawałki. Włóż je do słoika i zalej tłuszczem z zalewy.
Komentarz dietetyka
To nie jest zdrowy wybór ze względu na duży udział tłuszczów nasyconych i cholesterolu.