Puree z zielonego groszku
- Groszek zielony konserwowy - 1 puszka (400 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Cebula szalotka - 1 sztuka (50 g)
Przepis na puree z zielonego groszku krok po kroku
Na patelni rozpuść masło.
Zeszklij drobno pokrojoną cebulkę i podsmażaj krótko.
Na końcu dodaj odcedzony z zalewy groszek konserwowy.
Na końcu dodaj przyprawy i odrobinę wody.
Zmiksuj całość na gładką masę.
-
Puree ziemniaczane
-
Puree z dyni
-
Puree z kalafiora
-
Puree z ziemniaków
-
Puree z batata
-
Puree z groszku
-
Puree z selera
-
Puree z marchewki
-
Puree z brokułów
-
Ziemniaki duszone
-
Puree ziemniaczane z cebulą
-
Puree z topinamburu
-
Mus dyniowy
-
Puree ziemniaczane z chrzanem
-
Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym
-
Puree
Więcej informacji na temat puree z zielonego groszku
Masz dość nudnego puree z ziemniaków? Dlatego dzisiaj przedstawię Ci puree z zielonego groszku, który sprawdzi się idealnie na obiad jako wege dodatek do wielu dań.
Przygotowanie puree zajmie Ci dosłownie chwilę.
Warto wspomnieć, że groszek tylko jest smaczny, ale przede wszystkim zdrowy, groszek to bogactwo witamin z grupy B, K i C, która jest kluczowa w kwestii odporności. Na naszą odporność powinniśmy zwracać uwagę przez cały rok, ale szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym, gdy temperatury spadają poniżej 0 łatwiej o przeziębienie. Groszek dostarcza nam nie tylko witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale także żelaza. Jest to co prawda żelazo niehemowe, czyli takie, które nasz organizm przyswaja na niższym poziomie niż żelazo hemowe występujące w produktach pochodzenia zwierzęcego. Ale nic straconego, w prosty sposób możemy zwiększyć poziom przyswajalności żelaza niehemowego. Wystarczy, że do takiego posiłku dodamy źródło witaminy C, czyli np. natkę pietruszki. Jak widzicie zielony groszek to samo zdrowie, dlatego zachęcam, aby sięgać po niego częściej.
Puree możesz przygotować z groszku konserwowego w puszce lub ze świeżego groszku. Ja w kuchni bardzo cenię sobie czas, dlatego sięgam po groszek konserwowy, który jest tak samo bogaty w witaminy i składniki mineralne jak ten świeży. Nie ma znaczenia, którą wersję wybierzesz. Każda będzie dobra.
Poznaj mój prosty przepis na puree z zielonego groszku.
Wystarczy, że na patelni rozpuścisz masło. Następnie zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Po chwili dodaj groszek i smaż całość do momentu, aż warzywa nie zmiękną. Na końcu dodaj odrobinę wody wraz z przyprawami.
Duś sekundę i zmiksuj groszek na gładki krem. To świetny pomysł na pyszne warzywne dodatki do obiadu.
Skoro już wiesz jak zrobić puree z zielonego groszku, wykorzystaj przepis i przygotuj go dla swojej rodziny na najbliższy obiad.
Alergeny w puree z zielonego groszku
Lista alergenów dla puree z zielonego groszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze puree z zielonego groszku
Puree z zielonego groszku idealnie sprawdzi się w każdej diecie. Puree z ziemniaków może być alternatywą ziemniaczanego puree dla osób na diecie ketogenicznej.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.