Placek pleśniak
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Białko jajka (6 szt.)
- Śmietana 12% (100 g)
- Dżem porzeczkowy (300 g)
- Kisiel (proszek) (40 g)
- Cukier (250 g)
Przepis na placek pleśniak krok po kroku
Mąkę, cukier, zimne masło i kwaśną śmietanę oraz jajka umieść w malakserze, utrzyj do połączenia.
Zagnieć ciasto na blacie i schłodź w lodówce przez 30 minut.
Ciasto podziel na dwie części, pierwszą z nich wyklej spód blaszki.
Na ciasto rozsmaruj dżem porzeczkowy.
Ubij białka z cukrem, dodaj kisiel i wyłóż na dżem.
Zetrzyj na wierzch piany resztę ciasta.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Więcej informacji na temat placka pleśniak
Placek pleśniak to doskonała propozycja na słodki dodatek do kawy i herbaty. Pyszne ciasto z dżemem porzeczkowym jest szybkie do zrobienia, można je spożywać na ciepło i na zimno. Ciekawym dodatkiem do ciasta jest kleks bitej śmietany kremówki lub kwaśna śmietana z dodatkiem skórki z cytryny. Przepis na placek pleśniak jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby upiec ciasto. Do zrobienia placka potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, śmietana kwaśna, dżem porzeczkowy, białko jajka, cukier, kisiel.
Jak zrobić placek pleśniak? Przygotuj ciasto kruche ciasto. Mąkę, cukier, zimne masło i kwaśną śmietanę oraz jajka umieść w malakserze i utrzyj aż składniki się połączą. Zagnieć ciasto na blacie i schłodź w lodówce przez 30 minut. Ciasto podziel na dwie części, pierwszą z nich wyklej spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto rozsmaruj dżem porzeczkowy. Ubij białka z cukrem, dodaj kisiel i wyłóż na dżem. Zetrzyj na wierzch piany resztę ciasta i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Słodkie wypieki takie jak ciasta są wyrobami kalorycznymi. Istnieje kilka sposobów, aby zmniejszyć ich kaloryczność. Jednym z nich jest zamiana pewniej ilości lub całego dodanego cukru na słodzik taki jak erytrytol czy ksylitol. Ksylitol jest cukrem pochodzenia brzozowego, zawiera o połowę mniej kalorii niż cukier, ma niższy indeks glikemiczny a także posiada właściwości bakteriobójcze, dzięki temu zapobiega rozwojowi próchnicy u dzieci. Ciasta domowe są jednak wyrobem przygotowanym bez dodatku sztucznych dodatków do żywności czy konserwantów. Ciasta domowe możesz wyrabiać z dodatkami mąki razowej lub mąk o niższej zawartości węglowodanów. Do domowych wypieków warto jest wybrać masło dobre jakości zamiast margaryn palmowych tak popularnych i polecanych do wypieków. Ciasta na bazie masła są dużo smaczniejsze.
Podsumowując pleśniak z owocami to doskonały pomysł na pyszne ciasto na deser. Pleśniak można przygotować z dżemem porzeczkowym a także z innym domowym dżemem lub świeżymi owocami. Kruche ciasto z dodatkiem śmietany jest bardziej elastyczne i lepiej się kroi. Ciasto można przechowywać przez 3 dni bez obawy, że straci na wartości.
Alergeny w placku pleśniak
Lista alergenów dla placka pleśniak przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze placka pleśniak
Placek pleśniak to wyrób wysoko kaloryczny. Jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, które ograniczać powinny osoby chorujące na cukrzycę. Możesz zamienić mąkę pszenną na mąkę pełnoziarnistą w ilości połowy dodanej objętości. Dobrze sprawdza się mąka orkiszowa.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.