Pizza na cienkim cieście

Opublikowano: 13.04.2021 r., 20:59 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pizza smarowana sosem pomidorowym
Pizza na cienkim cieście
Pizza na cienkim cieście jest bardzo smaczna. Tę pizzę przygotowuje się szybciej niż pizzę na grubym cieście. Sprawdź, jak zrobić cienkie ciasto na pizzę!
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 25 min
436 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Drożdże suche - 1 opakowanie (7 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 i 3/4 szklanki (440 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Sól - 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, stolnica, blaszka do pieczenia, sitko, miska

Przepis na pizzę na cienkim cieście krok po kroku

Do szklanki z ciepłą wodą wsyp drożdże i dobrze je wymieszaj. Odstaw na 5 min.

Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z solą. Następnie dodaj rozczyn i wstępnie połącz składniki. Masę przełóż na stolnicę i wyrabiaj ciasto przez ok. 10-15 min. Gotowe ciasto odłóż na bok na 5 min.

Blachę do pieczenia wysmarują oliwą z oliwek. Następnie połóż na niej ciasto i palcami uformuj wybrany kształt pizzy.

Ciasto wysmaruj sosem i ułóż na nim ulubione dodatki.

Pizzę piecz ok. 18-20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół).

Jak oceniasz przepis na pizzę na cienkim cieście
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat pizzy na cienkim cieście

Pizza na cienkim cieście często pojawia się na naszych stołach. Przepadają za nią zarówno dzieci, jak i dorośli. Pizza sprawdza się w wielu sytuacjach. Możesz ją przygotować na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi. Wykorzystując wskazówki z tego przepisu, możesz być pewien, że ciasto wyjdzie dobre, a goście poproszę cię o dokładkę.

Jak zrobić pizze na cienkim cieście? Możesz zdecydować się zarówno na drożdże świeże, jak i suche. Jeżeli chcesz uzyskać pizzę na bardzo cienkim cieście, po wyrobieniu ciasta przełóż je na wysmarowaną oliwą blaszkę i rozciągnij palcami do pożądanego kształtu. Następnie posmaruj ciasto wybranym sosem (najlepiej domowym) i ułóż na nim dodatki.

W przypadku drożdży świeżych konieczny jest rozczyn z łyżeczką cukru. Zwróć uwagę na to, aby drożdże nie były wyjęte prosto z lodówki. Ważne jest także to, aby rozkruszyć je do ciepłej (letniej), a nie gorącej wody. Jeśli woda będzie zbyt ciepła, to zabije drożdże. W przypadku drożdży suchych nie musisz robić rozczyny. Możesz je dodać od razu do przesianej mąki. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać je do wody. W ten sposób będziesz mieć pewność, że są równomiernie rozmieszczone w całym cieście.

Niezależnie od tego, czy decydujesz się na pizzę na grubym czy na cienkim spodzie, ciasto należy wyrabiać ok. 10-15 min. Im dłużej, tym lepiej. Powinno osiągnąć jednolitą konsystencję. Pizzę możesz upiec szybciej, jeśli zwiększysz moc piekarnika, ale warto wziąć pod uwagę to, że każdy piekarnik piecze w nieco inny sposób. Może się okazać, że wystarczy 20 min, aby ciasto było gotowe, ale równie dobrze czas pieczenia może być krótszy lub dłuższy. Przygotowując pierwszą pizzę, zwróć na to szczególną uwagę.

Przepis na pizzę na cienkim cieście nie różni się tak bardzo od przepisu na puszyste ciasto na pizzę. Oba ciasta należy długo wyrabiać, jednak to pierwsze nie musi wyrastać. Oznacza to, że czas przygotowania pizzy znacznie się skraca. Nie musisz okładać ciasta w ciepłe miejsce na godzinę lub więcej. Możesz od razu rozciągnąć je na blaszce i upiec.

Alergeny w pizzy na cienkim cieście

Lista alergenów dla pizzy na cienkim cieście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Wartości odżywcze pizzy na cienkim cieście

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
379.74
436.70
Białko (g)
8.24
9.48
Fenyloalanina (mg)
0.39
0.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
73.35
84.35
Węglowodany przyswajalne (g)
71.37
82.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.98
2.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
5.15
5.92
Tłuszcze nasycone (g)
1.13
1.30
Tłuszcze nienasycone (g)
4.02
4.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.22
3.71
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.80
0.92
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.05
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.00
0.01
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.63
0.72
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.99
1.14
Ryboflawina (mg)
0.46
0.53
Niacyna (mg)
6.93
7.96
Foliany (µg (mcg))
208.09
239.31
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
413.72
475.78
Potas (mg)
112.17
129.00
Wapń (mg)
13.79
15.86
Fosfor (mg)
88.68
101.99
Magnez (mg)
15.73
18.09
Żelazo (mg)
6.88
7.92
Cynk (mg)
0.70
0.80
Miedź (mg)
0.14
0.16
Mangan (mg)
0.59
0.68
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy na cienkim cieście 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pizzy na cienkim cieście

Koszt składników
24.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże suche
7 g
1 opakowanie
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
440 g
2 i 3/4 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.01
Za 440 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
24.80