Pita
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Drożdże świeże (14 g)
- Cukier - 1 łyżka (12 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (10 ml)
Przepis na pitę krok po kroku
Podgrzej 200 ml wody do temperatury około 30 stopni Celsjusza.
Dodaj do wody drożdże, cukier oraz 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj.
Przykryj zaczyn ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Gdy zaczyn wyrośnie dodaj go do mąki razem z oliwą, solą i pieprzem (około 0,5 łyżeczki soli i 0,25 łyżeczki pieprzu - możesz też dodać inne przyprawy) i wyrób ciasto. Możesz zagniatać ciasto ręcznie lub użyć miksera z końcówkami do ciasta (haki).
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na około 30 minut, do wyrośnięcia.
Po tym czasie podziel ciasto na 7-8 kulek, zależnie jak duże chcesz pity.
Rozgrzej piekarnik do 220 C.
Kulki rozwałkuj na cienkie placki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Zostaw ciasto na 20 minut, aby wyrosło.
Następnie wstaw je do piekarnika i piecz około 10-15 minut w 220 C.
Więcej informacji na temat pity
Pita jest pieczywem, które często spotkasz w kuchni śródziemnomorskiej, arabskiej i bałkańskiej. Ma zwykle okrągły kształt i jest przygotowana z mąki pszennej lub jęczmiennej. Składniki na chlebek pita to jeszcze drożdże, odrobina cukru, aby drożdże lepiej rosły, oliwa z oliwek, woda i przyprawy. Ciasto na pitę możesz przyprawić także bazylią, oregano lub papryką, urozmaicając jego smak. Przepis na pitę jest dosyć prosty w przygotowaniu, lecz wymaga trochę wyrabiania, ale zdecydowanie warto poświęcić na to trochę czasu, ponieważ taka ciepła, domowa pita, nie może równać się z tym sklepowymi.
Grecka pita po polsku oznacza „płaski”. Pochodzi najprawdopodobniej z Syrii i wypiekana była już około 12 tysięcy lat temu. To jak upiec tradycyjny chlebek pita, nie jest łatwe, ponieważ powinna być ona pieczona na kamieniu, lecz możesz do tego użyć także rozgrzanego piekarnika. Zanim przejdziemy do pieczenia, to jeszcze warto wspomnieć, jak zrobić pitę. Zaczynamy od przygotowania zaczynu z ciepłej wody, drożdży, cukru i około 2 łyżek mąki. Dokładnie wszystko mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu, aby drożdże zaczęły rosnąć. Pamiętaj, że zarówno temperatura wody, jak i otoczenia nie może być zbyt wysoka, ponieważ możesz w ten sposób zabić drożdże i nie będą one rosły. Najlepsza temperatura to około 25-40 stopni Celsjusza, ponieważ takim optimum wzrostu dla drożdży to średnio 30-35 stopni Celsjusza. W niższej temperaturze będą wolniej rosły, dlatego zawsze ciasto odstawia się do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Żeby ciasto urosło, potrzebujemy żywych drożdży, dlatego tak ważne jest, aby ich nie podgrzać. Następnie wyrośnięty rozczyn mieszamy z resztą składników i wyrabiamy, aby uzyskać gładkie i jednolite ciasto. Jeżeli masz w domu dobry mikser z końcówkami do wyrabiania ciasta, to możesz go wykorzystać, aby ułatwić sobie pracę. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na części i formujemy placki. Zostawiamy je jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do około 220 stopniach Celsjusza, przez 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika nasze chlebki powinny wyglądać jak małe poduszeczki. Po przecięciu pity na pół powstanie kieszonka do kebaba lub falafela.
Alergeny w picie
Lista alergenów dla pity przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze pity
Pitę możesz przygotować także na mące pełnoziarnistej, co obniży jej indeks glikemiczny.
Energia i białka
(75g)
Węglowodany
(75g)
Tłuszcze
(75g)
Witaminy
(75g)
Składniki mineralne
(75g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.