Pierogi z wiśniami
- Mąka pszenna typ 550 - 2,5 szklanki (300 g)
- Wiśnie mrożone (400 g)
- Jogurt naturalny 2% - 1 kubeczek (150 g)
Przepis na pierogi z wiśniami krok po kroku
Do miski wsyp mąkę.
Zagotuj wodę (pół szklanki) i zalej nią mąkę.
Wymieszaj wodę z mąką za pomocą łyżki lub drewnianej szpatułki.
Gdy ciasto nie będzie już gorące wyrabiaj je ręcznie przez kilka minut.
Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 15 min.
Wiśnie lekko rozmroź w mikrofalówce lub garnku - nie powinny być twarde, ale nie mogą też się rozpadać.
Ciasto rozwałkuj na stolnicy na cienki placek.
Za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj krążki ciasta.
Na każdy krążek nakładaj po łyżeczce wiśni i zlepiaj końce formując pierogi.
W dużym garnku zagotuj wodę (powinna sięgać 3/4 wysokości garnka).
Wrzucaj pierogi na gotującą się wodę i gotuj ok. 3 min od wypłynięcia.
Pierogi podawaj polane jogurtem.
Więcej informacji na temat pierogów z wiśniami
Pierogi z wiśniami to smak dzieciństwa wielu z nas, kojarzący się na ogół z beztroskimi wakacjami na łonie natury. Przedstawiamy prosty i sprawdzony przepis, dzięki któremu możesz ponownie uwzględnić to danie w swoim menu, bez konieczności spędzania kilku godzin w kuchni. Tradycyjnie, pierwszym krokiem było drylowanie świeżych wiśni - jednocześnie był to najbardziej pracochłonny etap, który wiązał się też z dużym bałaganem i koniecznością jego dokładnego sprzątania po zakończeniu gotowania. Można to zrobić za pomocą tradycyjnej drylownicy, jednak najłatwiejszym sposobem, zwłaszcza kiedy nie mamy tak dużej ilości wolnego czasu, jest zakup gotowych wiśni w słoikach, już bez pestek. Aby ułatwić przygotowanie tego dania, możesz zrobić też pierogi z wiśniami mrożonymi. Pod kątem smaku i wartości odżywczych niewiele różnią się od tych świeżych, a kupuje się je już wydrylowane i gotowe do wykorzystania.
Kolejnym, najważniejszym etapem jest przygotowanie ciasta. Ważne aby ciasto na pierogi z wiśniami było elastyczne, ale jednocześnie trwałe - nie powinno rwać się podczas wałkowania, ani rozpadać podczas gotowania. Potrzebujemy jedynie wody oraz mąki, a także szczypty soli. Najlepiej, aby woda była gorąca. Do miski z mąką należy wlać wrzątek i przez kilka minut wyrabiać łyżką, a gdy ostygnie - ręcznie. Następnie najlepiej uformować dużą kulę, przykryć ściereczką lub miską i odstawić na kilkanaście minut. Po ich upływie czas przystąpić do lepienia pierogów - z rozwałkowanego ciasta należy wycinać krążki, na przykład za pomocą szklanki lub kieliszka, nakładać wiśnie i zlepić oba końce formując pierogi. Można przygotować też pierogi z wiśniami i serem - oprócz owoców, w farszu znajdzie się wtedy także twaróg rozdrobniony z jogurtem. Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie kilka minut.
Pierogi z wiśniami najlepiej smakują z naturalnym jogurtem, podane na przykład z listami mięty. Do jogurtu można dodać ziarenka wanilii lub cynamon. Często pierogi jada się także w formie posypanej cukrem, jednak będzie to wersja najbardziej kaloryczna.
Alergeny w pierogach z wiśniami
Lista alergenów dla pierogów z wiśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze pierogów z wiśniami
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.