Pieczone frytki

Opublikowano: 05.06.2023 r., 9:14 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Frytki z sosem na desce
Pieczone frytki
Pieczone frytki to świetna opcja na naprawdę smaczne danie, które będzie idealnym wyborem dla miłośników ziemniaków. Są proste, szybkie i bardzo chrupiące.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 25 min
134 kcal
Kcal w porcji
122 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Ziemniaki późne (350 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, tymianek, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia

Przepis na pieczone frytki krok po kroku

Ziemniaki umyj i obierz.

Pokrój je na wąskie i długie paseczki.

Ziemniaki przełóż do miski. Skrop je oliwą i posyp przyprawami. Dokładnie przemieszaj łyżką.

Frytki wyłóż na blachę piekarnika pokrytą papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzej do 200 st. C i piecz frytki przez 30 minut, aż będą chrupiące i złociste.

Jak oceniasz przepis na pieczone frytki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,8% osób

Więcej informacji na temat pieczonych frytek

Pieczone frytki to świetna opcja na naprawdę smaczne danie, które będzie idealnym wyborem dla miłośników ziemniaków. Są proste, szybkie i bardzo chrupiące.

Przepis na pieczone frytki to najlepsze danie z ziemniaków, które można wyczarować w kilka chwil. W sklepach można kupić gotowy mrożony produkt, jednak najlepsze są przygotowane samemu. Możesz podawać je na obiad, ale również na szybką kolację.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczone frytki w piekarniku, by były smaczne, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Te domowe ziemniaczki z piekarnika są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Frytki można podawać z dodatkiem soli, ale świetnie sprawdzają się również z pysznymi sosami. Doskonale nadaje się do nich sos czosnkowy, śmietanowy, czy majonezowy. Frytki można też polewać odrobiną octu, tak jak robi się to w kuchni brytyjskiej. Frytki można też zapiekać w piekarniku z dodatkiem sera. Idealnie sprawdzi się do tego parmezan, a także cheddar. Oba mają intensywny smak, który doskonale łączy się z nieco słodkimi ziemniakami.

Frytki, czyli potrawa z pokrojonych w paseczki ziemniaków, to danie, którego raczej nie trzeba nikomu przedstawiać. Popularne jest w kuchni amerykańskiej i brytyjskiej, jednak na całym świecie można znaleźć je we wszystkich restauracjach szybkiej obsługi i nie tylko. Nic dziwnego, na punkcie frytek oszalał świat, a na pewno wszyscy miłośnicy ziemniaków. Frytki to doskonały pomysł na dodatek do obiadu, są smaczne, a przy tym łatwe, w dodatku większość dzieci i dorosłych je kocha. Jednak najzdrowsze i najlepsze są te domowe. W dodatku pieczone w piekarniku frytki są znacznie lżejsze niż ich smażone odpowiedniczki.

Frytki z ziemniaków należą do tych najpopularniejszych, jednak można przygotować je również z innych warzyw. Wszystkie robi się w podobny sposób, choć różnić się będzie czas pieczenia. Dlatego, jeśli planujesz przygotować frytki z innych warzyw, koniecznie sprawdzaj je co jakiś czas. Zamiana ziemniaków na inne warzywa pozwala włączyć do menu większa ilość warzyw w prosty, ale naprawdę smaczny sposób. Dzieci chętniej spróbują nowego warzywa, które przypomina ukochane przez nie danie.

Alergeny w pieczonych frytkach

Lista alergenów dla pieczonych frytek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczone frytki

Wartości odżywcze pieczonych frytek

na 100g gotowej potrawy

To opcja na znacznie zdrowsze frytki niż tradycyjna smażona wersja.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(122g)
Energia (kcal)
110.16
134.40
Białko (g)
1.97
2.40
Fenyloalanina (mg)
0.08
0.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(122g)
Węglowodany (g)
16.78
20.47
Węglowodany przyswajalne (g)
14.77
18.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.01
2.46
Sacharoza (cukier) (g)
0.16
0.20
Glukoza (g)
0.30
0.36
Fruktoza (g)
0.25
0.30
Skrobia (g)
14.67
17.90
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(122g)
Tłuszcz (g)
4.20
5.12
Tłuszcze nasycone (g)
0.73
0.89
Tłuszcze nienasycone (g)
3.47
4.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.00
3.66
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.47
0.57
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(122g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.29
0.35
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
18.89
23.05
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.60
0.73
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.09
Ryboflawina (mg)
0.03
0.04
Niacyna (mg)
1.02
1.24
Foliany (µg (mcg))
14.38
17.55
Beta karoten (µg (mcg))
0.96
1.17

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(122g)
Sód (mg)
5.84
7.12
Potas (mg)
407.58
497.24
Wapń (mg)
11.55
14.09
Fosfor (mg)
54.66
66.68
Magnez (mg)
22.05
26.91
Żelazo (mg)
0.80
0.98
Cynk (mg)
0.29
0.35
Miedź (mg)
0.11
0.13
Mangan (mg)
0.14
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonych frytek 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonych frytek

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
350 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.40
Za 350 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
22.00