Pasta serowa

Opublikowano: 27.06.2023 r., 14:15 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pasta serowa
Pasta serowa
Pasta Serowa to idealny dodatek do pieczywa. Jest delikatna i kremowa dlatego z pewnością pokochają każdy domownik.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 20 min
315 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Ser żółty (200 g)
  • Serek kanapkowy naturalny (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Musztarda - 1 łyżeczka (5 g)
  • Sok z cytryny - 1 łyżka (10 ml)
  • Natka pietruszki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na pastę serową krok po kroku

W misce połącz starty ser żółty, ser kremowy, majonez, przeciśnięty czosnek, musztardę i sok z cytryny. Możesz użyć trzepaczki lub miksera na niskiej prędkości, aby składniki dobrze się połączyły.

Dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Dopraw pastę solą i pieprzem do smaku. Pamiętaj, że niektóre sery mogą być już dość słone, więc sprawdź smak i dostosuj ilość soli według własnych preferencji.

Kontynuuj mieszanie składników, aż uzyskasz gładką i jednolitą pastę serową.

Jak oceniasz przepis na pastę serową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,5% osób

Więcej informacji na temat pasty serowej

Pasta serowa to pyszna i kremowa mieszanka serów, które można wykorzystać jako dip, smarowidło lub dodatek do różnych potraw. Pasta serowa jest łatwa i szybka w przygotowaniu i doskonale komponuje się z pieczywem, warzywami czy krakersami.

Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na pastę serową nie tylko do chleba czy do kanapek.

W pierwszej kolejności przygotuj takie składniki jak

- 200 g sera żółtego (np. Cheddar, Gouda, Edam), startego

- 100 g sera kremowego (np. kremowego sera śmietankowego lub serka Philadelphia)

- 2 łyżki majonezu

- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

- 1 łyżeczka musztardy Dijon

- 1 łyżeczka soku z cytryny

- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)

- Sól i pieprz do smaku

Zatem, jak zrobić pastę serową?

1. W misce umieść starty ser żółty, ser kremowy, majonez, przeciśnięty czosnek, musztardę i sok z cytryny. Za pomocą trzepaczki lub miksera na niskiej prędkości, wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednolitą masę.

2. Jeśli chcesz, możesz dodać posiekaną natkę pietruszki, aby nadać pasty serowej świeżości i aromatu. Możesz również eksperymentować z innymi dodatkami, takimi jak posiekane świeże zioła, kawałki papryczki chili lub drobno pokrojona cebula.

3. Dopraw pastę solą i pieprzem do smaku. Pamiętaj, że niektóre sery mogą być już dość słone, więc dodawaj sól stopniowo i sprawdzaj smak, dopasowując ilość do swoich preferencji.

4. Kontynuuj mieszanie pasty serowej, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, tworząc kremową i gładką konsystencję.

5. Przelej pastę serową do miseczki lub słoika do przechowywania.

6. Pasta serowa może być podawana na różne sposoby. Możesz użyć jej jako dip do kawałków pieczywa, warzyw, grissinów czy krakersów. Możesz również posmarować nią kanapki, bagietki lub tortille. Pasta serowa świetnie komponuje się również z sałatkami, zapiekankami i burgerami.

Sam widzisz, jak prosto do przygotowania jest nasza domowa pasta kanapkowa. Koniecznie przygotują w swoim domu i przygotuj się, jaka jest smaczna, będzie dobra dla każdego członka rodziny, ponieważ jest po prostu najlepsza.

Alergeny w paście serowej

Lista alergenów dla pasty serowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
    • Serek kanapkowy naturalny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze pasty serowej

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania pasty możesz użyć dowolnego sera żółtego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
315.75
315.75
Białko (g)
16.65
16.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
4.49
4.49
Węglowodany przyswajalne (g)
4.17
4.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.32
0.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
25.97
25.97
Tłuszcze nasycone (g)
18.05
18.05
Tłuszcze nienasycone (g)
7.92
7.92
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.09
7.09
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.83
0.83
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
95.36
95.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
209.39
209.39
Witamina B6 (mg)
0.11
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.89
0.89
Witamina C (mg)
9.74
9.74
Brak danych dla: serek kanapkowy naturalny.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.29
0.29
Witamina E (mg)
0.15
0.15
Retinol (µg (mcg))
182.90
182.90
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Ryboflawina (mg)
0.27
0.27
Niacyna (mg)
0.17
0.17
Foliany (µg (mcg))
24.36
24.36
Beta karoten (µg (mcg))
316.28
316.28

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
585.51
585.51
Potas (mg)
157.30
157.30
Wapń (mg)
448.25
448.25
Fosfor (mg)
357.13
357.13
Magnez (mg)
23.91
23.91
Żelazo (mg)
0.61
0.61
Cynk (mg)
2.51
2.51
Miedź (mg)
0.05
0.05
Mangan (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty serowej 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty serowej

Koszt składników
18.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser żółty
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Serek kanapkowy naturalny
100 g
2.50
Za 135,0 g
Liczba opakowań 1
1.85
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Musztarda
5 g
1 łyżeczka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
18.90