Pasta serowa
- Ser żółty (200 g)
- Serek kanapkowy naturalny (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Musztarda - 1 łyżeczka (5 g)
- Sok z cytryny - 1 łyżka (10 ml)
- Natka pietruszki (20 g)
Przepis na pastę serową krok po kroku
W misce połącz starty ser żółty, ser kremowy, majonez, przeciśnięty czosnek, musztardę i sok z cytryny. Możesz użyć trzepaczki lub miksera na niskiej prędkości, aby składniki dobrze się połączyły.
Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Dopraw pastę solą i pieprzem do smaku. Pamiętaj, że niektóre sery mogą być już dość słone, więc sprawdź smak i dostosuj ilość soli według własnych preferencji.
Kontynuuj mieszanie składników, aż uzyskasz gładką i jednolitą pastę serową.
-
Muffinki czekoladowe
-
Placki z serka wiejskiego
-
Muffinki z czekoladą
-
Drożdżówki z kruszonką
-
Omlet bananowy
-
Bułki drożdżowe z dżemem
-
Tortilla z warzywami
-
Cynamonki z ciasta francuskiego
-
Gofry domowe
-
Zapiekana owsianka
-
Drożdżówki ze śliwkami
-
Szneka z glancem
-
Bułki drożdżowe z jabłkami
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą
-
Placki z jogurtem greckim
-
Rogaliki orzechowe
-
Placuszki z dyni na słodko
-
Gofry bez gofrownicy
-
Śniadania do pracy
Więcej informacji na temat pasty serowej
Pasta serowa to pyszna i kremowa mieszanka serów, które można wykorzystać jako dip, smarowidło lub dodatek do różnych potraw. Pasta serowa jest łatwa i szybka w przygotowaniu i doskonale komponuje się z pieczywem, warzywami czy krakersami.
Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na pastę serową nie tylko do chleba czy do kanapek.
W pierwszej kolejności przygotuj takie składniki jak
- 200 g sera żółtego (np. Cheddar, Gouda, Edam), startego
- 100 g sera kremowego (np. kremowego sera śmietankowego lub serka Philadelphia)
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
- Sól i pieprz do smaku
Zatem, jak zrobić pastę serową?
1. W misce umieść starty ser żółty, ser kremowy, majonez, przeciśnięty czosnek, musztardę i sok z cytryny. Za pomocą trzepaczki lub miksera na niskiej prędkości, wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednolitą masę.
2. Jeśli chcesz, możesz dodać posiekaną natkę pietruszki, aby nadać pasty serowej świeżości i aromatu. Możesz również eksperymentować z innymi dodatkami, takimi jak posiekane świeże zioła, kawałki papryczki chili lub drobno pokrojona cebula.
3. Dopraw pastę solą i pieprzem do smaku. Pamiętaj, że niektóre sery mogą być już dość słone, więc dodawaj sól stopniowo i sprawdzaj smak, dopasowując ilość do swoich preferencji.
4. Kontynuuj mieszanie pasty serowej, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, tworząc kremową i gładką konsystencję.
5. Przelej pastę serową do miseczki lub słoika do przechowywania.
6. Pasta serowa może być podawana na różne sposoby. Możesz użyć jej jako dip do kawałków pieczywa, warzyw, grissinów czy krakersów. Możesz również posmarować nią kanapki, bagietki lub tortille. Pasta serowa świetnie komponuje się również z sałatkami, zapiekankami i burgerami.
Sam widzisz, jak prosto do przygotowania jest nasza domowa pasta kanapkowa. Koniecznie przygotują w swoim domu i przygotuj się, jaka jest smaczna, będzie dobra dla każdego członka rodziny, ponieważ jest po prostu najlepsza.
Alergeny w paście serowej
Lista alergenów dla pasty serowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
- Serek kanapkowy naturalny
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze pasty serowej
Do przygotowania pasty możesz użyć dowolnego sera żółtego.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.