Parówki w sosie pomidorowym

Opublikowano: 03.03.2022 r., 13:57 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Parówki w sosie pomidorowym podane na złotym talerzu, na czarnej desce, na ciemnym blacie
Parówki w sosie pomidorowym
Wypróbuj sprawdzony przepis na parówki w sosie pomidorowym. Fajne i szybkie danie, które możesz podać z różnymi dodatkami, może być podane na obiad lub na kolację.
Przygotowanie 10 min
Czas duszenia 20 min
205 kcal
Kcal w porcji
145 g
Wielkość porcji
32
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Parówki - 4 sztuki (160 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli - 0,5 szklanki (120 g)
  • Natka pietruszki - 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
patelnia

Przepis na parówki w sosie pomidorowym krok po kroku

Parówki pokrój w plasterki.

Plasterki parówek przełóż na patelnię i dodaj przecier pomidorowy.

Dopraw szczyptą soli, pieprzu i 0,5 łyżeczki papryki słodkiej. Jeśli lubisz dania na ostro, możesz dodać ostrą paprykę.

Parówki duś około 20 minut aż przecier będzie obklejał parówki.

Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na parówki w sosie pomidorowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat parówek w sosie pomidorowym

Parówki w sosie pomidorowym to szybkie i łatwe danie, które możesz podać zarówno na obiad, jak i na kolację. Popularne danie, szczególnie wśród studentów w nowej, pysznej odsłonie.

Parówki w pomidorach są szybki i łatwym w wykonaniu daniem. Przygotujesz je na szybki, kryzysowy obiad lub kolację. Do przyrządzenia dania wykorzystaj parówki dobrej jakości, najlepiej takie, które mają minimum 95% mięsa. Dzięki wykorzystaniu produktu dobrej jakości danie jest zdrowsze. Sos pomidorowy do parówek również wybierz ten dobrej jakości, najlepiej dobrą passatę pomidorową, która przygotowana jest z samych pomidorów bez zbędnych dodatków. Parówki są duszone w sosie pomidorowym, jednak możesz je także zapiec. Zapiekane parówki możesz wzbogacić o dodatek żółtego sera. Te parówki wykonane są w formie plasterków, jednak popularną formą przygotowania są również raczki z parówek. Przygotowuje się je pociętych na 4 części parówek, a następnie każdą część nacina się na krzyż do ¾ głębokości parówki. Pod wpływem ciepła parówki pęcznieją, a ćwiartki odchylają się i z wyglądu przypominają raczki lub ośmiorniczki. Taka forma przygotowania jest szczególnie atrakcyjna dla dzieci. Przepis na parówki w sosie pomidorowym jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu. Danie to jest także tanie, dlatego szczególnie popularne jest wśród studentów. Parówki w sosie pomidorowym możesz podać z ziemniakami, frytkami, makaronem lub ryżem. Sos możesz także dowolnie przyprawić. W podstawowej wersji jest to jedynie sól, pieprz i natka pietruszki. Klasyczne i smaczne połączenie smaków. Jeśli jednak wolisz mocniej przyprawione dania, dodaj oregano, paprykę ostrą, cząber czy odrobinę majeranku.

Parówki w sosie pomidorowym to szybki, łatwy i tani posiłek, który z dodatkiem źródła węglowodanów jest pożywny i sycący.

Alergeny w parówkach w sosie pomidorowym

Lista alergenów dla parówek w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na parówki w sosie pomidorowym

Wartości odżywcze parówek w sosie pomidorowym

na 100g gotowej potrawy

Parówki w sosie pomidorowym to fajne danie, które w zależności od jakości użytych parówek będzie bardziej lub mniej zdrowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kcal)
141.82
205.65
Białko (g)
9.45
13.70
Fenyloalanina (mg)
0.30
0.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany (g)
5.44
7.89
Węglowodany przyswajalne (g)
4.58
6.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
1.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz (g)
9.20
13.34
Tłuszcze nasycone (g)
3.64
5.27
Tłuszcze nienasycone (g)
5.56
8.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.35
4.85
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.21
3.21
Tłuszcze trans (g)
0.08
0.12
Cholesterol (mg)
53.89
78.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina A (µg (mcg))
18.33
26.58
Witamina B6 (mg)
0.24
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.44
Witamina C (mg)
6.80
9.85
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.41
Witamina E (mg)
0.95
1.38
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.07
Ryboflawina (mg)
0.18
0.26
Niacyna (mg)
3.27
4.75
Foliany (µg (mcg))
11.23
16.28
Beta karoten (µg (mcg))
217.44
315.29

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód (mg)
591.02
856.98
Potas (mg)
307.96
446.55
Wapń (mg)
51.54
74.74
Fosfor (mg)
108.81
157.77
Żelazo (mg)
1.52
2.20
Cynk (mg)
0.79
1.15
Miedź (mg)
0.17
0.25
Mangan (mg)
0.11
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny parówek w sosie pomidorowym 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania parówek w sosie pomidorowym

Koszt składników
11.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Parówki
160 g
4 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 160 g
Przecier pomidorowy bez soli
120 g
0,5 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Natka pietruszki
5 g
1 łyżeczka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 5 g
Koszt składników
11.50