Przepis na smażone parówki krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, patelnia

Cebulę pokrój w piórka, a parówki delikatniej natnij.

Rozgrzej na patelni olej i podsmaż parówki z obu stron na złoty kolor. Gotowe parówki przełóż do naczynia żaroodpornego.

Na tej samej patelni usmaż cebulę na złoty kolor.

Na parówki połóż cebulę i całość posyp tartym serem mozzarella.

Zapiecz w piekarniku około 10 minut w temperaturze 180 stopni C.

Smażone parówki na patelni
Smażone parówki
Koszt przygotowania dania
8.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
491 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
15

Smażone parówki - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o smażonych parówkach

Pyszne smażone parówki to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, lunch lub na kolację. Parówki w połączeniu z serem i z cebulą są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić smażone parówki? Przygotowanie ich jest proste. Na początku należy cebulę pokroić w piórka, a parówki delikatnie naciąć z obu stron. Jak usmażyć parówki? Na rozgrzanym oleju na patelni układamy parówki, podsmażamy je z każdej strony na złoty kolor. Gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy także cebulkę. Następnie układamy ją na parówkach i całość posypujemy tartym serem mozzarella. Zapiekamy je w piekarniku około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na smażone parówki nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.

Smażone parówki z dodatkami posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz pyszne w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.

Wartości odżywcze smażonych parówek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
234.15 kcal
491.72 kcal
Białko
13.34 g
28.02 g
Fenyloalanina
0.51 mg
1.08 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w smażonych parówkach

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
4.06 g
8.53 g
Węglowodany przyswajalne
3.66 g
7.69 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.40 g
0.84 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
18.10 g
38.01 g
Tłuszcze nasycone
7.41 g
15.56 g
Tłuszcze nienasycone
10.69 g
22.46 g
Tłuszcze jednonasycone
7.55 g
15.86 g
Tłuszcze wielonasycone
3.14 g
6.60 g
Tłuszcze trans
0.06 g
0.13 g
Brak danych dla: ser mozzarella.
czytaj dalej
Cholesterol
63.89 mg
134.18 mg

Witaminy w przepisie na smażone parówki

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A
52.65 µg (mcg)
110.56 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.90 µg (mcg)
1.89 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.74 mg
3.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.33 µg (mcg)
0.69 µg (mcg)
Witamina E
0.15 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
51.18 µg (mcg)
107.47 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.04 mg
4.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
9.49 µg (mcg)
19.94 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
17.00 µg (mcg)
35.70 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na smażone parówki

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
580.12 mg
1218.25 mg
Potas
142.26 mg
298.74 mg
Wapń
185.28 mg
389.09 mg
Fosfor
179.55 mg
377.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.71 mg
35.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.67 mg
1.42 mg
Cynk
1.37 mg
2.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny smażonych parówek 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w smażonych parówkach

Lista alergenów dla smażonych parówek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania smażonych parówek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Parówki
180 g
6 parówek
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.24
Za 180 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ser Mozzarella
125 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
19.00
Jak oceniasz przepis na smażone parówki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób