Przepis na smażone parówki krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, patelnia

Cebulę pokrój w piórka, a parówki delikatniej natnij.

Rozgrzej na patelni olej i podsmaż parówki z obu stron na złoty kolor. Gotowe parówki przełóż do naczynia żaroodpornego.

Na tej samej patelni usmaż cebulę na złoty kolor.

Na parówki połóż cebulę i całość posyp tartym serem mozzarella.

Zapiecz w piekarniku około 10 minut w temperaturze 180 stopni C.

Smażone parówki na patelni
Smażone parówki
Koszt przygotowania dania
8.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
491 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
15

Smażone parówki - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o smażonych parówkach

Pyszne smażone parówki to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, lunch lub na kolację. Parówki w połączeniu z serem i z cebulą są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić smażone parówki? Przygotowanie ich jest proste. Na początku należy cebulę pokroić w piórka, a parówki delikatnie naciąć z obu stron. Jak usmażyć parówki? Na rozgrzanym oleju na patelni układamy parówki, podsmażamy je z każdej strony na złoty kolor. Gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy także cebulkę. Następnie układamy ją na parówkach i całość posypujemy tartym serem mozzarella. Zapiekamy je w piekarniku około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na smażone parówki nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.

Smażone parówki z dodatkami posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz pyszne w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.

Wartości odżywcze smażonych parówek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
234.15 kcal
491.72 kcal
Białko
13.34 g
28.02 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w smażonych parówkach

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
4.06 g
8.53 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.66 g
7.69 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
18.10 g
38.01 g
Tłuszcze nasycone
7.41 g
15.56 g
Tłuszcze nienasycone
10.69 g
22.46 g
Tłuszcze jednonasycone
7.55 g
15.86 g
Tłuszcze wielonasycone
3.14 g
6.60 g

Witaminy w przepisie na smażone parówki

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina B6
0.18 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.15 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.04 mg
4.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
9.49 µg (mcg)
19.94 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na smażone parówki

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
580.12 mg
1218.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
142.26 mg
298.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
185.28 mg
389.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
179.55 mg
377.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.71 mg
35.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.67 mg
1.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.37 mg
2.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny smażonych parówek 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w smażonych parówkach

Lista alergenów dla smażonych parówek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania smażonych parówek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Parówki
180 g
6 parówek
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.24
Za 180 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ser Mozzarella
125 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
19.00
Jak oceniasz przepis na smażone parówki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób