Przepis na tortillę z parówką krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik

Wszystkie warzywa obierz ze skóry i pokrój w kostkę.

Jogurt naturalny wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Przygotowanym sosem posmaruj tortille.

Ułóż warzywa i pokrojone na mniejsze kawałki parówki.

Całość posyp serem startym, zawiń i zapiecz w piecu przez 10 minut w 180 stopniach.

tortilla z parówkami i warzywami
Tortilla z parówką
Koszt przygotowania dania
19.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
213 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
60

Tortilla z parówką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tortilli z parówką

Tortilla z parówką to szybka i pyszna przekąska lub pomysł na lunch.

W moim przepisie główną rolę spełniają parówki w towarzystwie warzyw, pamiętaj jednak aby wybierać te o dobrym składzie. Skąd wiedzieć czy dane parówki będą dobre? Spójrz na etykietę będzie tam tabela ze składem, im krótszy skład danego produktu tym lepiej, zwróć uwagę co jest na pierwszych pozycjach. Powinno to być mięso a nie mięso oddzielone mechanicznie, na wysokiej pozycji nie powinna znaleźć się także sól.

Placek tortilli warto posmarować serkiem, jogurtem lub domowym sosem. W moim przepisie zdecydowałam się na domowy sos czosnkowy. Wystarczy, że wymieszasz jogurt naturalny z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odrobiną soku z cytryny. Tak przygotowanym sosem posmaruj tortillę i ułóż wszystkie składniki. Postaw na sporą porcję warzyw, warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Pozostałe warzywa to Twój wybór, śmiało możesz zdecydować co znajdzie się w środku. Nie zapominaj o parówkach, możesz dodać je w całości lub pokroić na mniejsze kawałki.

Warto zapamiętać przepis na tortille z parówką, ponieważ świetnie sprawdzą się także jako dobra przekąska na sylwestra.

Wystarczy, że zaopatrzysz się w tortille, a jako farsz może posłużyć wszystko.

Podawaj na kolację, ten prosty przepis sprawdzi się także jako szybka i łatwa przekąskę na imprezę, pokochają je nie tylko dorośli ale też dzieci. Przygotuj także swój domowy dip, z którym podasz tortille może to być guacamole z awokado, sokiem z cytryny i świeżo posiekaną kolendry i pestkami słonecznika lub domowy sos czosnkowy z jogurtu naturalnego/ greckiego, który posłuży Ci także do posmarowania tortilli lub ketchup z kabaczka, na który przepis znajdziesz także w innych moich propozycjach.

Dokładny opis jak zrobić tortillę z parówką opisałam nieco niżej, przeczytaj i śmiało skorzystaj. Smacznego!

Wartości odżywcze tortilli z parówką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
106.52 kcal
213.04 kcal
Białko
7.12 g
14.23 g

Węglowodany w tortilli z parówką

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
6.74 g
13.47 g
Węglowodany przyswajalne
5.66 g
11.32 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.08 g
2.16 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
5.79 g
11.58 g
Tłuszcze nasycone
3.49 g
6.98 g
Tłuszcze nienasycone
2.30 g
4.59 g
Tłuszcze jednonasycone
1.79 g
3.57 g
Tłuszcze wielonasycone
0.51 g
1.02 g
Cholesterol
22.07 mg
44.15 mg

Witaminy w przepisie na tortillę z parówką

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
60.72 µg (mcg)
121.44 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.25 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.56 µg (mcg)
1.13 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
18.60 mg
37.20 mg
Witamina D
0.31 µg (mcg)
0.62 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.35 mg
0.70 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
32.56 µg (mcg)
65.11 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.14 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.28 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
0.83 mg
1.66 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
18.07 µg (mcg)
36.15 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
296.17 µg (mcg)
592.33 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tortillę z parówką

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
204.04 mg
408.07 mg
Potas
178.39 mg
356.78 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
150.33 mg
300.67 mg
Fosfor
129.81 mg
259.63 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
16.94 mg
33.89 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.45 mg
0.89 mg
Cynk
0.96 mg
1.92 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortilli z parówką 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tortilli z parówką

Lista alergenów dla tortilli z parówką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania tortilli z parówką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla pełnoziarnista
40 g
2 sztuki
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 40 g
Jogurt naturalny
180 ml
1 opakowanie
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 ml
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuk
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Parówki
80 g
4 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 80 g
Papryka czerwona
120 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Pomidor
240 g
2 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
3.20
Za 240 g
Ogórek
100 g
1 sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Ser Mozzarella
200 g
1 kula
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Koszt składników
35.60
Jak oceniasz przepis na tortillę z parówką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób