Naleśnik z parówką i serem

Opublikowano: 18.11.2021 r., 15:24 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
naleśnik z serem
Naleśnik z parówką i serem
Naleśniki nie zawsze oznaczają słodki deser, poznaj przepis na naleśniki z parówką i serek, które idealnie sprawdzą się na obiad.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 15 min
274 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mleko 2% 1 szklanka (250 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Parówki 6 sztuk (120 g)
  • Ser żółty 6 plastrów (60 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Przepis na naleśnik z parówką i serem krok po kroku

Mąkę przesiej przez sito, połącz z mlekiem i jajkiem.

Dokładnie wymieszaj dodając szklankę wody.

Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję bez grudek.

Usmaż naleśniki na patelni z rozgranym olejem rzepakowym.

W usmażone naleśniki zawiń parówkę z plasterkiem sera.

Zawinięte naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiecz w piecu do momentu rozpuszczenia sera.

Jak oceniasz przepis na naleśnik z parówką i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,0% osób

Więcej informacji na temat naleśnika z parówką i serem

Naleśniki to danie, które każdy z nas i wielu kocha. Nie tylko dorośli ale także dzieci. Naleśniki możemy przygotować na słodko i to była najpopularniejsza wersja, jednak z czasem to naleśniki wytrawne zyskały dużą popularność. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na naleśniki z parówką i serem, który jest bardzo szybki i prosty. Na pewno każdy sobie z nim poradzi. Pomysł na naleśniki z parówką i serem może przydać się w wielu sytuacjach. Może on posłużyć jako pomysł na kolacje idealną dla dzieci, które kochają parówki. To będzie także świetny pomysł na przekąskę na imprezie ze znajomymi, wystarczy, że przekroisz gotowy naleśnik w 2-3 cm paski i przygotujesz dodatkowo dip.

W kwestii dipu postaw na wersję domową możesz przygotować guacamole z awokado, sokiem z cytryny i świeżo posiekaną kolendry i pestkami słonecznika lub domowy sos czosnkowy z jogurtu naturalnego/ greckiego.

Pamiętaj jednak aby wybierać te o dobrym składzie. Skąd wiedzieć czy dane parówki będą dobre? Spójrz na etykietę będzie tam tabela ze składem, im krótszy skład danego produktu tym lepiej, zwróć uwagę co jest na pierwszych pozycjach. Powinno to być mięso a nie mięso oddzielone mechanicznie, na wysokiej pozycji nie powinna znaleźć się także sól.

Zatem jak zrobić naleśniki z parówką i serem? Nic trudnego. Wymieszaj mąkę, mleko, wodę i jajka tak aby powstało ciasto naleśnikowe. Powinno mieć one jednolitą, pół gęstą konsystencję. Takie ciasto usmaż z dwóch stron na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.

W naleśniki zawiń parówkę z żółtym serem, do środka możesz dodać np. ketchup ważne aby miał on dobry skład. Najlepiej jeśli będzie to ketchup przygotowany przez Ciebie samodzielnie. W innych moich przepisach znajdziesz propozycję na ketchup z kabaczka, bardzo polecam jest niesamowicie dobry, a przy tym zdrowy! Tak przygotowane naleśniki z parówką i serem zawiń i ułóż w naczyniu żaroodpornym, zapiecz całość dosłownie chwilę tak aby ser w środku się rozpuścił. Naleśniki są gotowe do podawania. Jeśli już znasz przepis na proste, szybkie i niesamowicie dobre naleśniki w wersji wytrawnej, koniecznie spróbuj.

Alergeny w naleśniku z parówką i serem

Lista alergenów dla naleśnika z parówką i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Ser żółty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze naleśnika z parówką i serem

na 100g gotowej potrawy

Zamiast sera żółtego możesz użyć mozzarelli.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
228.52
274.22
Białko (g)
11.29
13.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
24.65
29.58
Węglowodany przyswajalne (g)
24.65
29.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
9.29
11.14
Tłuszcze nasycone (g)
4.02
4.82
Tłuszcze nienasycone (g)
5.27
6.32

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina B6 (mg)
0.12
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.30
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.77
3.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
54.35
65.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
245.51
294.61
Potas (mg)
145.90
175.08
Wapń (mg)
115.17
138.21
Fosfor (mg)
161.40
193.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.52
25.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.14
2.57
Cynk (mg)
1.09
1.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśnika z parówką i serem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśnika z parówką i serem

Koszt składników
27.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Parówki
120 g
6 sztuk
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Ser żółty
60 g
6 plastrów
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 60 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
27.20