Parówki w cieście francuskim z serem

Opublikowano: 11.01.2022 r., 20:47 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Parówki w cieście francuskim z serem na drewnianej desce
Parówki w cieście francuskim z serem
Parówki w cieście francuskim z serem przygotujesz w zaledwie kilka minut. Podawane na ciepło z ketchupem będą smacznym śniadaniem lub kolacją.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 20 min
361 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Ciasto francuskie 1 opakowanie (275 g)
  • Parówki 6 sztuk (300 g)
  • Ser gouda 6 plastrów (90 g)
  • Białko jajka (1 szt.)
  • Sezam nasiona 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na parówki w cieście francuskim z serem krok po kroku

Ciasto francuskie rozłóż i przekrój wzdłuż na pół.

Każdy kawałek podziel jeszcze na 3 części.

Na każdym kawałku ciasta połóż plasterek sera.

Przygotowanym ciastem owiń parówkę i przełóż na wyłożoną papierem blachę do pieczenia.

Z wierzchu posmaruj ciasto białkiem jaja i posyp nasionami sezamem.

Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.

Jak oceniasz przepis na parówki w cieście francuskim z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,7% osób

Więcej informacji na temat parówek w cieście francuskim z serem

Parówka w cieście francuskim z serem to smaczny pomysł na danie z piekarnika. Do jej przygotowania potrzebujesz trzech podstawowych składników: parówek, ciasta francuskiego i żółtego sera. Aby pięknie prezentowały się na talerzu, przyda się również białko jaja i nasiona sezamu.

Jeśli zastanawiasz się jeszcze, jak zrobić parówki w cieście francuskim z serem w środku to już prezentuję mój sprawdzony sposób.

Ciasto francuskie rozłóż i podziel na 6 równych kawałków. Na każdym kawałku ułóż plasterek sera żółtego. Jeśli używasz sera w kostce, zetrzyj go na tarce i równo posyp ciasto francuskie. Tak przygotowanym ciastem owiń parówkę. Jej końce mogą wystawać poza kawałki ciasta z serem. Teraz wystarczy przełożyć parówki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj białkiem i posyp nasionami sezamu. To sprawi, że będą prezentowały się jeszcze bardziej smakowicie. Ostatnim krokiem jest pieczenie. Umieść blachę w piekarniku i piecz przez 20 minut w 220 stopniach.

Przepis na parówki w cieście francuskim z serem będzie świetnym pomysłem na śniadanie lub na kolacje. Tak przygotowane kiełbaski będą również fajną przekąską dla dzieci podczas np. imprezy urodzinowej. Sami widzicie, że są naprawdę szybkie w przygotowaniu. Będzie to naprawdę pyszne urozmaicenie posiłku z parówkami.

Jeśli chcecie by te parówki w cieście francuskim były zdrowym posiłkiem wybierzcie takie, które przynajmniej z 95% składają się z mięsa z kurczaka lub z mięsa z szynki wieprzowej. Im bardziej krótki i prosty skład, tym większa pewność, że wykorzystany produkt jest bezpieczny.

Ciasto francuskie, jak sama nazwa wskazuje, jest produktem wywodzącym się z brzegów najdłuższej rzeki Francji- Loary. Jak głosi legenda, powstało ono przez przypadek, gdy zapominalski cukiernik dodał dodatkową porcję masła do przygotowywanego kruchego ciasta. Przez samych francuzów określane jest ciastem płatkowym (fr. pâte feuilletée). Wynika to z tego, że struktura ciasta francuskiego składa się z kilku warstw. To powoduje, że uzyskany wypiek przechodzi od konsystencji miękkiej i ciągnącej, po twardszą i kruchą, zaspokajając potrzeby najbardziej wymagających smakoszy.

Kupując ciasto francuskie, warto zwracać uwagę na jego skład. Prawdziwe ciasto francuskie składa się tylko z masła, mąki pszennej, wody i odrobiny soli, dzięki czemu jest tanie. W gotowych produktach masło często zastępuje olej roślinny (palmowy) lub margaryna, występuje dodatek cukru (np. w formie glukozy), emulgatorów i substancji zagęszczających.

Alergeny w parówkach w cieście francuskim z serem

Lista alergenów dla parówek w cieście francuskim z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Wartości odżywcze parówek w cieście francuskim z serem

na 100g gotowej potrawy

Im krótszy skład wybranego produktu, tym jest on bardziej naturalny a tym samym zdrowszy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
361.91
361.91
Białko (g)
13.29
13.29
Fenyloalanina (mg)
0.55
0.55
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
19.24
19.24
Węglowodany przyswajalne (g)
18.57
18.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.67
0.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
25.61
25.61
Tłuszcze nasycone (g)
9.75
9.75
Tłuszcze nienasycone (g)
15.86
15.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.07
12.07
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.79
3.79
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
55.40
55.40
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
21.06
21.06
Witamina B6 (mg)
0.16
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.43
0.43
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.33
0.33
Retinol (µg (mcg))
20.94
20.94
Tiamina (mg)
0.19
0.19
Ryboflawina (mg)
0.29
0.29
Niacyna (mg)
3.67
3.67
Foliany (µg (mcg))
36.97
36.97
Beta karoten (µg (mcg))
1.31
1.31

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
648.30
648.30
Potas (mg)
136.61
136.61
Wapń (mg)
132.01
132.01
Fosfor (mg)
167.25
167.25
Magnez (mg)
21.49
21.49
Żelazo (mg)
1.63
1.63
Cynk (mg)
1.23
1.23
Miedź (mg)
0.11
0.11
Mangan (mg)
0.24
0.24
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny parówek w cieście francuskim z serem 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania parówek w cieście francuskim z serem

Koszt składników
34.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
275 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
5.98
Za 275 g
Parówki
300 g
6 sztuk
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Ser gouda
90 g
6 plastrów
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 90 g
Białko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sezam nasiona
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Koszt składników
34.20