Papryczka chili marynowana

Opublikowano: 30.08.2023 r., 23:29 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
papryczka chili marynowana
Papryczka chili marynowana
Papryczka chili marynowana to dobry dodatek do wielu potraw, dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się, jak potrafi ona urozmaicić smak potrawy.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 20 min
8 kcal
Kcal w porcji
20 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Papryczka chili czerwona świeża - 1 garść (250 g)
  • Ocet winny - 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier - 2 łyżki (20 g)
  • Sól - 2 łyżki (20 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, goździki
Sprzęt kuchenny
słoik

Przepis na papryczka chili marynowana krok po kroku

Dodatkowo przygotuj szklankę wody.

Umyj papryczki chilli i osusz je dokładnie.

W garnku wymieszaj ocet, wodę, cukier, sól, goździki, ziarenka pieprzu oraz liście laurowe. Doprowadź mieszaninę do wrzenia.

Umieść papryczki chilli w słoikach, dodaj kawałki czosnku.

Zalej papryczki przygotowaną gorącą marynatą, szczelnie zakręć słoiki.

Przenieś słoiki do lodówki.

Marynowane papryczki będą gotowe do jedzenia po około 24 godzinach.

Jak oceniasz przepis na papryczka chili marynowana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat papryczek chili marynowanych

Papryczka chili marynowana to pikantna i aromatyczna przekąska, która doskonale nadaje się do wielu potraw. Domowe papryki własnej roboty nadadzą intensywnego smaku i ostrości różnym potrawom.

Papryczki chili znane są ze swojego ostrych właściwości, a proces marynowania podkreśla ich pikantny smak. Marynowane papryczki mogą mieć różny poziom ostrości w zależności od rodzaju papryki i ilości nasion wewnątrz.

Najważniejsza jest tutaj jednak zalewa do słoików, to dzięki niej papryczki będą miały ten charakterystyczny smak i chrupkość.

Papryczki są zanurzane w marynacie przygotowanej z octu, wody, soli i cukru, a ta nadaje papryczkom głęboki smak, jednocześnie łagodząc ich ostry smak.

Moje dzisiejsze papryczki do słoików można podać jako dodatek do różnych dań. Będą też idealnym dodatkiem do dań meksykańskich, burgerów, kanapek, sałatek czy dań z grilla.

Zatem, jak zrobić marynowane papryczki chili?

Umyj papryki i delikatnie przekłuj je kilkakrotnie widelcem lub wykałaczką. Umieść je w słoiku lub pojemniku. W rondelku przygotuj marynatę, wymieszaj ocet, wodę, sól i cukier. Delikatnie podgrzewaj marynatę na średnim ogniu, mieszając, aż sól i cukier się rozpuszczą. Nie doprowadzaj do wrzenia. Gdy marynata będzie gotowa, wlej ją do słoika i szczelnie zamknij. Gdy marynata ostygnie umieść słoik w lodówce i pozostaw go tam na kilka godzin. Dodatkowo możesz dodać kilka charakterystycznych przypraw do swoich przetworów. Idealnie sprawdzi się tutaj

kmin rzymski, gorczyca czy liście laurowe. Nie dosyć, że dodadzą one głębszego smaku, ale też zapachu.

Sam widzisz, jak prosta w przygotowaniu jest nasza zalewa do papryczek chili na zimę, sprawdzą się one idealnie jako dodatek do wielu potraw nie tylko na zimę.

Będzie to idealny pomysł na ożywienie i dodanie pikanterii naszym potrawom.

Jeśli już znasz mój przepis na marynowane papryczki chili, wykorzystaj go i przekonaj się jak pyszne i aromatyczne są w smaku domowe papryczki na zimę. Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, że są najlepsze.

Alergeny w papryczkach chili marynowanych

Lista alergenów dla papryczek chili marynowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze papryczek chili marynowanych

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób przygotujesz dowolny rodzaj papryki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kcal)
44.44
8.89
Białko (g)
0.97
0.19
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany (g)
8.65
1.73
Węglowodany przyswajalne (g)
7.93
1.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
0.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz (g)
0.22
0.04
Tłuszcze nasycone (g)
0.10
0.02
Tłuszcze nienasycone (g)
0.12
0.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.00
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.11
0.02
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina A (µg (mcg))
21.82
4.36
Witamina B6 (mg)
0.25
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
65.89
13.18
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.01
Ryboflawina (mg)
0.04
0.01
Niacyna (mg)
0.58
0.12
Foliany (µg (mcg))
10.51
2.10
Beta karoten (µg (mcg))
242.82
48.56

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód (mg)
1417.62
283.52
Potas (mg)
187.20
37.44
Wapń (mg)
13.75
2.75
Fosfor (mg)
25.96
5.19
Magnez (mg)
13.22
2.64
Żelazo (mg)
0.60
0.12
Cynk (mg)
0.16
0.03
Miedź (mg)
0.07
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny papryczek chili marynowanych 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania papryczek chili marynowanych

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryczka chili czerwona świeża
250 g
1 garść
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 250 g
Ocet winny
250 ml
1 szklanka
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 ml
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Sól
20 g
2 łyżki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 20 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
21.50