Papryczka chili marynowana
- Papryczka chili czerwona świeża - 1 garść (250 g)
- Ocet winny - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier - 2 łyżki (20 g)
- Sól - 2 łyżki (20 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na papryczka chili marynowana krok po kroku
Dodatkowo przygotuj szklankę wody.
Umyj papryczki chilli i osusz je dokładnie.
W garnku wymieszaj ocet, wodę, cukier, sól, goździki, ziarenka pieprzu oraz liście laurowe. Doprowadź mieszaninę do wrzenia.
Umieść papryczki chilli w słoikach, dodaj kawałki czosnku.
Zalej papryczki przygotowaną gorącą marynatą, szczelnie zakręć słoiki.
Przenieś słoiki do lodówki.
Marynowane papryczki będą gotowe do jedzenia po około 24 godzinach.
-
Papryka marynowana
-
Papryki faszerowane
-
Buraczki z papryką
-
Buraczki z papryką na zimę
-
Buraki z papryką na zimę
-
Papryka na zimę
-
Leczo na zimę
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sałatka z cukinii do słoików
-
Papryka w occie
-
Surówka z papryki
-
Sos piri piri
-
Kiszona papryka
-
Papryka w zalewie słodko kwaśnej
-
Papryka marynowana z miodem
-
Pasta z pieczonej papryki
-
Ogórki z papryką
-
Sałatka szwedzka z papryką
-
Przetwory z papryki
Więcej informacji na temat papryczek chili marynowanych
Papryczka chili marynowana to pikantna i aromatyczna przekąska, która doskonale nadaje się do wielu potraw. Domowe papryki własnej roboty nadadzą intensywnego smaku i ostrości różnym potrawom.
Papryczki chili znane są ze swojego ostrych właściwości, a proces marynowania podkreśla ich pikantny smak. Marynowane papryczki mogą mieć różny poziom ostrości w zależności od rodzaju papryki i ilości nasion wewnątrz.
Najważniejsza jest tutaj jednak zalewa do słoików, to dzięki niej papryczki będą miały ten charakterystyczny smak i chrupkość.
Papryczki są zanurzane w marynacie przygotowanej z octu, wody, soli i cukru, a ta nadaje papryczkom głęboki smak, jednocześnie łagodząc ich ostry smak.
Moje dzisiejsze papryczki do słoików można podać jako dodatek do różnych dań. Będą też idealnym dodatkiem do dań meksykańskich, burgerów, kanapek, sałatek czy dań z grilla.
Zatem, jak zrobić marynowane papryczki chili?
Umyj papryki i delikatnie przekłuj je kilkakrotnie widelcem lub wykałaczką. Umieść je w słoiku lub pojemniku. W rondelku przygotuj marynatę, wymieszaj ocet, wodę, sól i cukier. Delikatnie podgrzewaj marynatę na średnim ogniu, mieszając, aż sól i cukier się rozpuszczą. Nie doprowadzaj do wrzenia. Gdy marynata będzie gotowa, wlej ją do słoika i szczelnie zamknij. Gdy marynata ostygnie umieść słoik w lodówce i pozostaw go tam na kilka godzin. Dodatkowo możesz dodać kilka charakterystycznych przypraw do swoich przetworów. Idealnie sprawdzi się tutaj
kmin rzymski, gorczyca czy liście laurowe. Nie dosyć, że dodadzą one głębszego smaku, ale też zapachu.
Sam widzisz, jak prosta w przygotowaniu jest nasza zalewa do papryczek chili na zimę, sprawdzą się one idealnie jako dodatek do wielu potraw nie tylko na zimę.
Będzie to idealny pomysł na ożywienie i dodanie pikanterii naszym potrawom.
Jeśli już znasz mój przepis na marynowane papryczki chili, wykorzystaj go i przekonaj się jak pyszne i aromatyczne są w smaku domowe papryczki na zimę. Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, że są najlepsze.
Alergeny w papryczkach chili marynowanych
Lista alergenów dla papryczek chili marynowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
Wartości odżywcze papryczek chili marynowanych
W podobny sposób przygotujesz dowolny rodzaj papryki.
Energia i białka
(20g)
Węglowodany
(20g)
Tłuszcze
(20g)
Witaminy
(20g)
Składniki mineralne
(20g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.