Oponki z sera białego
- Twaróg sernikowy (250 g)
- Cukier (40 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (80 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Olej rzepakowy (1000 ml)
- Cukier puder (20 g)
Przepis na oponki z sera białego krok po kroku
W głębokiej misce umieść wszystkie składniki oprócz mąki. Dobrze wymieszaj łyżką, aż powstanie gładka masa. Następnie dodaj mąkę.
Zagnieść ciasto. Zroluj ciasto i podziel na dwie części. Powstałe wałeczki pokrój na mniejsze porcje i uformuj z nich kulki.
Zrób dziurę w środku każdego pączka.
Rozgrzej olej w garnku i wrzucaj małymi partiami pączki. Smaż pączki twarogowe z obu stron na złoty kolor.
Gotowe pączki posyp cukrem pudrem.
-
Oponki drożdżowe
-
Oponki z twarogiem
-
Oponki serowe z piekarnika
-
Oponki z serka homogenizowanego
-
Oponki z piekarnika
-
Oponki Thermomix
-
Oponki drożdżowe z serem
-
Oponki twarogowe
-
Oponki z sera z wiaderka
-
Oponki bez sera
-
Oponki z serem mascarpone
-
Oponki z serem thermomix
-
Oponki z serem z piekarnika
-
Sfenj
-
Drożdżowe oponki z serem
-
Oponki
Więcej informacji na temat oponek z sera białego
Oponki z sera białego to doskonała opcja na stworzenie w pełni tradycyjnych i niezwykle smacznych słodkości, które zachwycą każdego, kto tylko ich spróbuje. Te małe pączusie, których popularna nazwa to całuski, będą idealnym wyborem na domowy deser. Są proste, szybkie i bardzo delikatne. Przypadną do gustu nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. By je przygotować nie potrzeba wcale specjalistycznego sprzętu. Wystarczy tylko duży garnek albo bardzo głęboka patelnia. Można również użyć do tego woka. Opoki są smażone na głębokim tłuszczu, dlatego niezwykle ważne jest, by nie był on odpowiednio nagrzany, jednak nie za bardzo. Olej bardzo łatwo jest przypalić, a wtedy powstają w nim niebezpieczne dla zdrowia substancje. By tego uniknąć wystarczy co jakiś czas włożyć do środka część ciasta, jeśli wokół niego powstaną bąbelki powietrza, oznacza to, że tłuszcz jest już gotowy do smażenia.
Przepis na oponki z sera białego jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie sprawdzi się również dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni, a także tych, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić oponki z sera białego, które będą naprawdę smaczne, a przy okazji proste, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Jego podstawę stanowi mąka pszenna. Najlepiej wybrać tą o najniższym typie, świetnie sprawdzi się 450 i 500, które są bardzo delikatne i naprawdę smaczne. Można również zastąpić ją mąką owsianą, która występuje też w wersji bezglutenowej, to najlepsza opcja dla osób, które nie mogą spożywać tego białka. Oprócz mąki niezwykle ważny jest również ser. Oponki robi się najczęściej z sera twarogowego, to dlatego, że jest on najtańszy, a przy tym najlepiej się sprawdza. Najlepiej sprawdza się specjalny twaróg sernikowy, który można kupić w większości dużych sklepów. Idealny jest zwłaszcza ten niskotłuszczowy. Dzięki temu całość nie dostarcza nasyconych kwasów tłuszczowych, które niekorzystnie wpływają na układ krwionośny. Oponki robi się również z sodą, dzięki czemu wyrastają jak szalone. Świetnie sprawdzają się na deser, gdyż są pyszne. To dobre rozwiązanie nawet dla początkujących.
Alergeny w oponkach z sera białego
Lista alergenów dla oponek z sera białego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze oponek z sera białego
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(149g)
Węglowodany
(149g)
Tłuszcze
(149g)
Witaminy
(149g)
Składniki mineralne
(149g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.