Oponki z sera białego

Opublikowano: 03.03.2022 r., 17:29 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażone oponki serowe z cukrem
Oponki z sera białego
Oponki z sera białego to doskonała opcja na stworzenie w pełni tradycyjnych i niezwykle smacznych słodkości, które zachwycą każdego, kto tylko ich spróbuje.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 30 min
983 kcal
Kcal w porcji
149 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy (250 g)
  • Cukier (40 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (80 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Olej rzepakowy (1000 ml)
  • Cukier puder (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na oponki z sera białego krok po kroku

W głębokiej misce umieść wszystkie składniki oprócz mąki. Dobrze wymieszaj łyżką, aż powstanie gładka masa. Następnie dodaj mąkę.

Zagnieść ciasto. Zroluj ciasto i podziel na dwie części. Powstałe wałeczki pokrój na mniejsze porcje i uformuj z nich kulki.

Zrób dziurę w środku każdego pączka.

Rozgrzej olej w garnku i wrzucaj małymi partiami pączki. Smaż pączki twarogowe z obu stron na złoty kolor.

Gotowe pączki posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na oponki z sera białego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat oponek z sera białego

Oponki z sera białego to doskonała opcja na stworzenie w pełni tradycyjnych i niezwykle smacznych słodkości, które zachwycą każdego, kto tylko ich spróbuje. Te małe pączusie, których popularna nazwa to całuski, będą idealnym wyborem na domowy deser. Są proste, szybkie i bardzo delikatne. Przypadną do gustu nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. By je przygotować nie potrzeba wcale specjalistycznego sprzętu. Wystarczy tylko duży garnek albo bardzo głęboka patelnia. Można również użyć do tego woka. Opoki są smażone na głębokim tłuszczu, dlatego niezwykle ważne jest, by nie był on odpowiednio nagrzany, jednak nie za bardzo. Olej bardzo łatwo jest przypalić, a wtedy powstają w nim niebezpieczne dla zdrowia substancje. By tego uniknąć wystarczy co jakiś czas włożyć do środka część ciasta, jeśli wokół niego powstaną bąbelki powietrza, oznacza to, że tłuszcz jest już gotowy do smażenia.

Przepis na oponki z sera białego jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie sprawdzi się również dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni, a także tych, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić oponki z sera białego, które będą naprawdę smaczne, a przy okazji proste, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Jego podstawę stanowi mąka pszenna. Najlepiej wybrać tą o najniższym typie, świetnie sprawdzi się 450 i 500, które są bardzo delikatne i naprawdę smaczne. Można również zastąpić ją mąką owsianą, która występuje też w wersji bezglutenowej, to najlepsza opcja dla osób, które nie mogą spożywać tego białka. Oprócz mąki niezwykle ważny jest również ser. Oponki robi się najczęściej z sera twarogowego, to dlatego, że jest on najtańszy, a przy tym najlepiej się sprawdza. Najlepiej sprawdza się specjalny twaróg sernikowy, który można kupić w większości dużych sklepów. Idealny jest zwłaszcza ten niskotłuszczowy. Dzięki temu całość nie dostarcza nasyconych kwasów tłuszczowych, które niekorzystnie wpływają na układ krwionośny. Oponki robi się również z sodą, dzięki czemu wyrastają jak szalone. Świetnie sprawdzają się na deser, gdyż są pyszne. To dobre rozwiązanie nawet dla początkujących.

Alergeny w oponkach z sera białego

Lista alergenów dla oponek z sera białego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze oponek z sera białego

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(149g)
Energia (kcal)
660.13
983.60
Białko (g)
3.53
5.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(149g)
Węglowodany (g)
8.59
12.79
Węglowodany przyswajalne (g)
8.58
12.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(149g)
Tłuszcz (g)
68.00
101.32
Tłuszcze nasycone (g)
5.60
8.35
Tłuszcze nienasycone (g)
62.39
92.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
44.28
65.98
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
18.11
26.99
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
30.03
44.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(149g)
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(149g)
Sód (mg)
63.20
94.17
Potas (mg)
61.08
91.00
Wapń (mg)
30.46
45.39
Żelazo (mg)
0.46
0.68
Szacunkowy indeks glikemiczny oponek z sera białego 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania oponek z sera białego

Koszt składników
35.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
250 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Cukier
40 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
80 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
1000 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Cukier puder
20 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
35.10