Ogórki kanapkowe
- Ogórek (4000 g)
- Ocet winny - 4 szklanki (800 ml)
- Sól - 2 łyżki (20 g)
Przepis na ogórki kanapkowe krok po kroku
Ogórki pokrój w paski i ciasno ułóż w słoikach.
W garnku zagotuj 4 szklanki wody z octem, solą i przyprawami.
Zalewą zalej ogórki i szczelnie zamknij odstawiając do zawekowania.
Więcej informacji na temat ogórków kanapkowych
Ogórki kanapkowe to świetny pomysł na pyszne, uniwersalne przetwory na zimę. Aromatyczne, chrupiące, ogórki konserwowe ze słoika mogą posłużyć nie tylko jako dodatek do kanapek, ale również sałatek i surówek, a także jako samodzielna przekąska, czy zagryzka. Ogórki kanapkowe i zalewa do ogórków kanapkowych idealne dania z kategorii przetworów, które najlepiej przygotować latem podczas trwającego sezonu na ogórki. Zamknięcie ich w słoikach w aromatycznej zalewie przedłuża ich trwałość, nadaje charakterystyczny wyrazisty smak i sprawia, że w chłodniejsze dni w każdej chwili możemy po nie sięgnąć. Przepis na ogórki kanapkowe do słoików jest bardzo prosty, nie wymagający większych zdolności kulinarnych, specjalistycznego sprzętu, ani długotrwałej obróbki termicznej. Do przygotowania zalewy, w której marynowane będą ogórki w słoikach potrzebne są woda, ocet jabłkowy, oraz ulubione przyprawy. Zalewę do ogórków kanapkowych możesz przygotować na przykład z kurkumą, nasionami gorczycy, czosnkiem, przyprawą do grilla, natką pietruszki, czy koprem ogrodowym. W zależności od indywidualnych upodobań i preferencji smakowych i kulinarnych ogórki możemy przygotować z łagodnymi lub pikantnymi przyprawami. Jak zrobić ogórki kanapkowe? Świeże ogórki gruntowe należy najpierw dokładnie wyszorować i umyć pod bieżącą wodą pozbywając się wszystkich zanieczyszczeń, a następnie pokroić w plastry. Kolejnym krokiem jest zasypanie plastrów ogórków solą i odstawienie na mniej więcej 20-30 minut. W tym czasie do garnka należy wlać wodę, ocet i przyprawy, wymieszać i zagotować. Do przygotowanych, wyparzonych słoików następnie należy przełożyć opłukane z nadmiaru soli plastry ogórków, dodać ząbki czosnku, opcjonalnie natkę pietruszki lub koper i zalać gorącą zalewą. Po szczelnym zakręceniu słoików i ich zawekowaniu, ogórki kanapkowe w octowej zalewie są gotowe! Jak widać przepis wcale nie jest skomplikowany, ani wymagający a danie jakie otrzymujemy w efekcie zadowoli niejedno podniebienie.
Alergeny w ogórkach kanapkowych
Lista alergenów dla ogórków kanapkowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
Wartości odżywcze ogórków kanapkowych
Ze względu na spory dodatek soli ogórki kanapkowe, w dużych ilościach nie są polecane osobom z nadciśnieniem.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.