Przepis na ogórki kanapkowe krok po kroku
- Ogórek 4000 g
- Ocet winny 800 ml 4 szklanki
- Sól 20 g 2 łyżki
Ogórki pokrój w paski i ciasno ułóż w słoikach.
W garnku zagotuj 4 szklanki wody z octem, solą i przyprawami.
Zalewą zalej ogórki i szczelnie zamknij odstawiając do zawekowania.

(liczba kalorii)
Ogórki kanapkowe - cechy przepisu
Więcej o ogórkach kanapkowych
Ogórki kanapkowe to świetny pomysł na pyszne, uniwersalne przetwory na zimę. Aromatyczne, chrupiące, ogórki konserwowe ze słoika mogą posłużyć nie tylko jako dodatek do kanapek, ale również sałatek i surówek, a także jako samodzielna przekąska, czy zagryzka. Ogórki kanapkowe i zalewa do ogórków kanapkowych idealne dania z kategorii przetworów, które najlepiej przygotować latem podczas trwającego sezonu na ogórki. Zamknięcie ich w słoikach w aromatycznej zalewie przedłuża ich trwałość, nadaje charakterystyczny wyrazisty smak i sprawia, że w chłodniejsze dni w każdej chwili możemy po nie sięgnąć. Przepis na ogórki kanapkowe do słoików jest bardzo prosty, nie wymagający większych zdolności kulinarnych, specjalistycznego sprzętu, ani długotrwałej obróbki termicznej. Do przygotowania zalewy, w której marynowane będą ogórki w słoikach potrzebne są woda, ocet jabłkowy, oraz ulubione przyprawy. Zalewę do ogórków kanapkowych możesz przygotować na przykład z kurkumą, nasionami gorczycy, czosnkiem, przyprawą do grilla, natką pietruszki, czy koprem ogrodowym. W zależności od indywidualnych upodobań i preferencji smakowych i kulinarnych ogórki możemy przygotować z łagodnymi lub pikantnymi przyprawami. Jak zrobić ogórki kanapkowe? Świeże ogórki gruntowe należy najpierw dokładnie wyszorować i umyć pod bieżącą wodą pozbywając się wszystkich zanieczyszczeń, a następnie pokroić w plastry. Kolejnym krokiem jest zasypanie plastrów ogórków solą i odstawienie na mniej więcej 20-30 minut. W tym czasie do garnka należy wlać wodę, ocet i przyprawy, wymieszać i zagotować. Do przygotowanych, wyparzonych słoików następnie należy przełożyć opłukane z nadmiaru soli plastry ogórków, dodać ząbki czosnku, opcjonalnie natkę pietruszki lub koper i zalać gorącą zalewą. Po szczelnym zakręceniu słoików i ich zawekowaniu, ogórki kanapkowe w octowej zalewie są gotowe! Jak widać przepis wcale nie jest skomplikowany, ani wymagający a danie jakie otrzymujemy w efekcie zadowoli niejedno podniebienie.
Wartości odżywcze ogórków kanapkowych
Energia i białka
(400g)
Węglowodany w ogórkach kanapkowych
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy w przepisie na ogórki kanapkowe
(400g)
Składniki mineralne w przepisie na ogórki kanapkowe
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w ogórkach kanapkowych
Lista alergenów dla ogórków kanapkowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny