Ogórki kanapkowe

Opublikowano: 05.07.2021 r., 19:03 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ogórki do przetworów do słoika
Ogórki kanapkowe
Aromatyczne, chrupiące, ogórki konserwowe ze słoika mogą posłużyć nie tylko jako dodatek do kanapek, ale również sałatek i surówek.
Przygotowanie 45 min
63 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Ogórek (4000 g)
  • Ocet winny 4 szklanki (800 ml)
  • Sól 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, ocet jabłkowy
Sprzęt kuchenny
garnek, słoiki

Przepis na ogórki kanapkowe krok po kroku

Ogórki pokrój w paski i ciasno ułóż w słoikach.

W garnku zagotuj 4 szklanki wody z octem, solą i przyprawami.

Zalewą zalej ogórki i szczelnie zamknij odstawiając do zawekowania.

Jak oceniasz przepis na ogórki kanapkowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ogórków kanapkowych

Ogórki kanapkowe to świetny pomysł na pyszne, uniwersalne przetwory na zimę. Aromatyczne, chrupiące, ogórki konserwowe ze słoika mogą posłużyć nie tylko jako dodatek do kanapek, ale również sałatek i surówek, a także jako samodzielna przekąska, czy zagryzka. Ogórki kanapkowe i zalewa do ogórków kanapkowych idealne dania z kategorii przetworów, które najlepiej przygotować latem podczas trwającego sezonu na ogórki. Zamknięcie ich w słoikach w aromatycznej zalewie przedłuża ich trwałość, nadaje charakterystyczny wyrazisty smak i sprawia, że w chłodniejsze dni w każdej chwili możemy po nie sięgnąć. Przepis na ogórki kanapkowe do słoików jest bardzo prosty, nie wymagający większych zdolności kulinarnych, specjalistycznego sprzętu, ani długotrwałej obróbki termicznej. Do przygotowania zalewy, w której marynowane będą ogórki w słoikach potrzebne są woda, ocet jabłkowy, oraz ulubione przyprawy. Zalewę do ogórków kanapkowych możesz przygotować na przykład z kurkumą, nasionami gorczycy, czosnkiem, przyprawą do grilla, natką pietruszki, czy koprem ogrodowym. W zależności od indywidualnych upodobań i preferencji smakowych i kulinarnych ogórki możemy przygotować z łagodnymi lub pikantnymi przyprawami. Jak zrobić ogórki kanapkowe? Świeże ogórki gruntowe należy najpierw dokładnie wyszorować i umyć pod bieżącą wodą pozbywając się wszystkich zanieczyszczeń, a następnie pokroić w plastry. Kolejnym krokiem jest zasypanie plastrów ogórków solą i odstawienie na mniej więcej 20-30 minut. W tym czasie do garnka należy wlać wodę, ocet i przyprawy, wymieszać i zagotować. Do przygotowanych, wyparzonych słoików następnie należy przełożyć opłukane z nadmiaru soli plastry ogórków, dodać ząbki czosnku, opcjonalnie natkę pietruszki lub koper i zalać gorącą zalewą. Po szczelnym zakręceniu słoików i ich zawekowaniu, ogórki kanapkowe w octowej zalewie są gotowe! Jak widać przepis wcale nie jest skomplikowany, ani wymagający a danie jakie otrzymujemy w efekcie zadowoli niejedno podniebienie.

Alergeny w ogórkach kanapkowych

Lista alergenów dla ogórków kanapkowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze ogórków kanapkowych

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na spory dodatek soli ogórki kanapkowe, w dużych ilościach nie są polecane osobom z nadciśnieniem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
15.93
63.73
Białko (g)
0.54
2.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
3.17
12.67
Węglowodany przyswajalne (g)
2.75
11.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.41
1.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
0.09
0.37
Tłuszcze nasycone (g)
0.06
0.23
Tłuszcze nienasycone (g)
0.03
0.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.03
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.02
0.10
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
4.15
16.60
Witamina B6 (mg)
0.03
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.32
9.29
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.02
0.10
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.10
Ryboflawina (mg)
0.02
0.10
Niacyna (mg)
0.08
0.33
Foliany (µg (mcg))
5.81
23.24
Beta karoten (µg (mcg))
46.47
185.89

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
163.49
653.94
Potas (mg)
134.14
536.56
Wapń (mg)
14.54
58.16
Fosfor (mg)
21.24
84.98
Magnez (mg)
11.62
46.49
Żelazo (mg)
0.27
1.07
Cynk (mg)
0.17
0.69
Miedź (mg)
0.03
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków kanapkowych 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ogórków kanapkowych

Koszt składników
67.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
4000 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 14
40.00
Za 4000 g
Ocet winny
800 ml
4 szklanki
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 4
19.20
Za 800 ml
Sól
20 g
2 łyżki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 20 g
Koszt składników
67.00